Jobb, mint a denevér

2021.04.04. 20:00

Elárasztotta a piacot a radardetektor, azaz a traffipaxjelző berendezés

Mindenkivel megesik, hogy a kelleténél később vesz észre egy sebességkorlátozó táblát, vagy gyorsabban kell hajtania egy előzésnél. Napjainkban már különböző védelmi eszközök segítik előre jelezni a mérőműszereket. Mivel teljes mértékben legális, így nyugodtan alkalmazhatjuk, akár minden nap.

Káldor András

A sebesség betartása mindeninek érdeke, hogy kevesebb legyen a baleset

Fotó: Hüvösi Csaba / Nógrád Megyei Hírlap

A denevérek látása gyenge, ultrahang segítségével tájékozódnak: a kibocsátott ultrahang az eléjük kerülő tárgyakról, rovarokról visszaverődik, és ezt érzékelik. A radardetektorok is hasonló elven működnek, céljuk a sebességtúllépés miatti büntetés megelőzése.

Radarhullámok észlelésekor a műszer hang- és fényjelzést ad a gépkocsi vezetőjének, így az le tud lassítani. Az észlelési távolság típusonként eltérő, de a reakcióidőn is sok múlik. A járművek sebességét a rendőrség radaros, illetve lézeres elven működő műszerek – közismertebb nevén traffipax – segítségével méri. A radardetektor ezek alkalmazását érzékeli, majd hang- és fényjelzéssel jelzi a sofőrnek, hogy a sebességet szükség esetén időben korrigálni lehessen. Az egyszerűbb készülékek LED-del, illetve ikonos kijelzővel rendelkeznek, a fejlett radardetektoroknak pedig szöveges kijelzőjük van az üzemmódok, frekvenciák illetve a jelerősség kijelzésére.

Alapvetően kétféle radardetektor létezik. A mobil készülékeket a szélvédő mögötti használatra tervezték, jellemzően a szivargyújtóból kapják az áramot, és egyszerűen át lehet velük ülni egyik autóból a másikba. A beépített radardetektorok két részből állnak: a motortérben található érzékelőből és az utastérben lévő kijelzőből. A beépített detektorok előnye, hogy fémgőzölt hővédő üvegű autókban is használhatók, valamint kívülről nem láthatóak – ami külföldi használat esetén lehet előnyös, mert ugyan Magyarországon nem tiltott, de több országban büntetnek érte, külföldön nem minden országban engedélyezik a használatát.

A sebesség betartása mindeninek érdeke, hogy kevesebb legyen a baleset
Fotó: Hüvösi Csaba / Nógrád Megyei Hírlap

A radar- és lézerdetektorok pedig akár több száz méterrel is előre tudják jelezni a sebességmérő eszközöket, így lehetőség van esetlegesen korrigálni a sebességet – miközben ezek az érzékelők nem akadályozzák vagy zavarják a hatósági ellenőrzést. Traffipaxjelző készülékek közül sok termékből lehet választani, többféle kategóriában – annak függvényében, milyen minőségűre, milyen érzékenységűre van szükség, és nem mellékesen, mennyi pénzt szán rá az autós. A legális radar- és lézerdetektorok 10 ezer és 300 ezer forint közötti összegért kaphatók, ráadásul a prémiumkategóriás gépkocsiknál már többnyire szériatartozékként tüntetik fel a gyártók.

Természetesen minél nagyobb érzékenységű az eszköz, annál nagyobb esély van a mérés észlelésre. Akár hátulról, akár elölről mérik az autót, minden esetben előfordulhat, hogy az adott jármű előtt haladóról visszaverődik annyi jel (infravörös fény vagy radarhullám, amelyet a sebességmérő eszközök, traffipaxok használnak), amely elég lehet a figyelmeztetéshez, hogy éppen közúti sebességmérés történik. Így pedig nyugodtabban vághatunk neki az utazásnak, nem ér minket meglepetés utólag.

Radardetektor ide, radardetektor oda, azért még mindig az a legbiztosabb módszer, ha betartjuk a sebességhatárokat. Örök kérdés, hogy legális eszköz-e a lézerblokkoló? Igen! Ebben nincs változás, nem tiltották be, csak a sebességmérés akadályozását, megzavarását tiltja rendelet. Feltétlenül meg kell jegyezni, hogy állandó szakmai viták folytak a traffipaxvédelmet nyújtó készülékekről, végül a szakértők arra jutottak, az eszközök nem befolyásolják jelentősen az ellenőrzések hatékonyságát, emiatt nem kell bevezetni a tilalmukat, sőt egyes vélemények szerint a traffipax jelző készülékek kedvező hatással bírnak az autóvezetőkre, hiszen az eszközök szorgalmazzák, hogy csökkentsék a sebességet a büntetés elkerülése végett, így garantáltabb lehet a balesetmentes vezetés.

Nem olcsók ezek az eszközök, de a gyorshajtási hajlam, a szabálysértések díjai és a büntetések szigorodásának ismeretében mindenki kiszámíthatja, egyáltalán megtérül-e ez a befektetés, és mikor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!