Lóerő

2009.11.06. 06:18

Dugók ellen GPS!

FMH - A legfrissebb közlekedési információk vételére is képesek már a mai navigációs készülékek. A GPS-ek segítségével elkerülhetők a dugókban való ácsorgások, a balesetek, útfelújítások miatti torlódások.

Miskei Anita

Mára már a hazai közönség számára is elérhető és használható eszköz a navigáció, GPS, PDA. Bár néhány éve még ezek a gyárilag beépített vagy utólagosan szerelt, hordozható készülékek sem működtek tökéletesen a magyar utakon, addig napjainkra a legapróbb utcák, sőt földutak is műszerész pontossággal rajzolódnak ki a kijelzőkön. Átlátható képernyő, magyar nyelvű beszédfunkció, több mint negyven ország alapos térképismeretével rendelkeznek ezek a készülékek. A különböző méretű kijelzők is az autósok  komfortérzetére hatnak. Ráadásul a készülékeket ma már a felhasználók tapasztalatai alapján optimalizálják. A vezetési gyakorlatra építenek, hiszen több mint 800 milliárdnyi valódi, mért sebességadat alapján kalkulálja ki a készülékek a leggyorsabb útvonalakat. Sőt, ma már a felhasználók maguk is javíthatnak a készüléken, a térképek pontosságán. Egyszerűen jelezni kell az internet segítségével az olyan forgalmi változásokat, melyeket a navigációk frissített programjai sem tudnak. Ilyen lehet például egy egyirányúsított utca.
A navigációk többsége a napszaknak, de  például a csúcsforgalmaknak, dugóknak megfelelően keresi a legoptimálisabb útvonalakat.  A készülékekbe nem csak a szórakozás, de a biztonság legfontosabb kellékei is ott vannak. Tájékoztatást kaphatunk ma már a benzinkutakról, éttermekről (a konyhák jellege szerint), hotelekről, de a legközelebbi kórházról, autómentőről is.
A navigációs készülékek egyik legokosabb ki- és bekapcsolható funkciója a TMC, mely amolyan útinformként szolgálna. A mai modern készülékek mindegyike tudja már alkalmazni a szolgáltatást. Nálunk azonban még nem működik, vagy nem működik igazán jól szemben a  környező országokkal, ahol percre pontos információkkal  szolgálnak az utak állapotáról. Balesetekről, torlódásokról, útépítések miatti terelésekről is pontos adatokkal szolgálnak. Ez ügyben hazánkban még van mit fejlődni, hisz a hazai útinform szolgáltatások némiképp elmaradnak a napra készségtől.  A TMC egyébként a Traffic Message Channel rövidítése, szabad fordításban forgalmi információs csatornának nevezhetjük. Lényege, hogy a közlekedési adatok a hagyományos rádióadások frekvenciáján (FM sávon) jutnak el a felhasználókhoz. A Radio Data System (RDS) lehetőséget kihasználva a rádión hallható adás mellett lehetőség van adatok továbbítására is. Így  érkeznek meg a forgalmi adatok is a TMC vevővel ellátott GPS készülékekbe. Ezen információk figyelembe vételével a  készülék szoftvere képes módosítani az útvonaltervet, ha az egy olyan eseményen vezet keresztül, ami ezt indokolja. Nem minden esetben van szükség vagy lehetőség a forgalmi esemény elkerülésére. Ilyenkor a GPS tájékoztatja a felhasználót arról, hány perc késés várható az útvonalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!