Lóerő

2017.04.05. 10:19

Szezonnyitó hétvége Zángóékkal

Április 8-9-én kerül megrendezésre Tökölön a Sebesség Fesztivál, az extrém autós szakágak szezonjának nyitánya. Természetesen az országos drift bajnokságon a fehérvári Zángó Drift Team is indul.

Káldor András

Pontosan négy évvel ezelőtt újabb, üde színfolttal gazdagodott Székesfehérváron az autósportot képviselők palettája, ekkor vágott bele ugyanis a driftbe Zángó Zoltán fiával, az ifjabb Zoltánnal, megalakítva a Zángó Drift Teamet. Azóta sikert sikerre halmoznak, idősebb Zángó két éve a profi kategória bajnoki címét is bezsebelte, tavaly 4. lett, míg fia a SEMI PRO kategória bronzérmét hódította el. Minden évben fejlesztik, erősítik a feltuningolt E46-os BMW 4000 V8-as autójukat, ráadásul az idei szezonra egy taggal, és a tavaly régi autójuk elmeire megépített E 36-os BMW-vel bővült csapatuk.

Fotó: Zángó Drift Team

- Nagyon sokat dolgoztunk a télen, jóformán télen ki se jöttünk az aknából. A céljaink nem változtak, ugyanúgy a bajnokság megnyerésért indulunk mindketten, valamint csatlakozott hozzánk a 18 éves, tehetséges Gáspár Bence, aki a street kategóriában próbálhatja ki magát. - tudtuk meg a csapatfőnöktől.

- A 46-osba egy teljesen felújított motor került, új váltót, kuplungot és speert, valamint féltengelyeket kapott a szokásos téli felkészítés mellett. A 36-osba szintén kuplung csere, új kardán és féltengelyek kerültek. A Sebesség Fesztivál különösen fontos számomra, és aránylag jól szokott sikerülni, hiszen két éve itt értem el a mai napig is élő magyar csúcsot, amely 149 km/óra beesési sebesség volt.

Tavaly nem igazán úgy alakították ki a szervezők a versenyprogramot, hogy a csapat számára kedvező legyen, ez, mint később kiderült idősebb Zángó dobogós helyezésébe került, mivel egy, külföldön rendezett versenyt anyagi okok miatt kénytelen volt kihagyni.

- Idén öt verseny lesz az eddigi négy helyett, új helyszínként Taszáron lesz a 2. forduló, a több lehetőség mindenképpen kiváló alkalmat ad számunkra. Azt mindenképpen meg kell jegyeznem, hogy kísérleteztünk, lényegében tizenkilencre húzunk lapot, egy régi motorunkat újítottuk fel, 60 lóerővel, és 130 newton méter nyomatékkal megnöveltük az E 46-ost, így 511 lóőerős lett. 630 newton méterre képes az autó, ezt 2600-as fordulatszámtól tudja egészen 6800-ig. A tesztek során eddig nagyon jól vizsgázott az autó bár kérdőjelek vannak bennünk, hogy egy 25 éves motor meddig fogja bírni. Eddig az volt az erősségünk, hogy nagyon stabil volt a technikánk.

A csapat szombaton edzeni fog, vasárnap délután, pedig 14 órára várja mára már megnövekedett szurkolótáborát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!