Bölcsességfog

2017.10.17. 15:48

A bölcsességfog a bölcsesség jele? (x)

A bölcsességfogtól rengetegen félnek, hiszen nagyon sok galibát okoz az emberek nagy részének.

Hogy miért okoz sok problémát ez a fog, sokszor még a kinövése előtt? A bölcsességfog a harmadik, vagyis az utolsó nagyőrlő. Normál esetben 18 és 25 éves kor között nő ki az utolsó fogunk, ez a leghátsó bölcsességfog. Ám sok esetben vagy sok évvel hamarabb, vagy sok évvel később akar ez a fog kibújni. Ilyenkor pedig elég gyakori, hogy fájdalmas panaszokat és gyulladást idéz elő.

Előfordulhat azonban sok esetben az is, hogy ez a fog egyáltalán nem is fog előbújni az ínyünkből.

Sőt olyan is előfordulhat, hogy a bölcsességfog részben kinő, részben pedig bent marad a lágy szövetben, illetve az, hogy egyáltalán nincs is bölcsességfogunk. Ha gyulladást és kellemetlenséget nem okoz ez a fog, akkor jobb békén hagyni és nem piszkálni.

Milyen problémákat okozhat a bölcsességfogunk?

Tényleg bölcsek leszünk, ha kinő a bölcsességfogunk? Miért okoz sok esetben gondot a bölcsességfog? Ennek a megválaszolása nagyon egyszerű és logikus. Az évezredek során a koponyánk egyre kisebb lesz, főleg az állkapocs alsó része veszít a méretéből. Ennek a következménye az, hogy a bölcsességfognak, ami legutoljára bújna elő, már nem marad elegendő hely. Ilyenkor növekedés során elkezdi nyomni az egész fogsort, ezáltal hatalmas fájdalmat és gyulladást okozhat.

Olyan eset is van, amikor ez az utolsó őrlőfog egyáltalán nem megfelelő irányba indul el, rádőlhet például a mellette lévő fogra, de állhat teljesen vízszintes irányban is. Ez jórészt már akkor derül ki, ha baj van vele, vagy egy panoráma röntgen felvételén is. Ha ez a fog rádől a mellette lévő őrlőre, akkor az a fog sokkal nagyobb veszélyben van, hiszen előbb elkezdhet szuvasodni, hiszen nem lehet normálisan tisztítani, ápolni, ezért hamarabb elromlik ez a fog.

Mit tehetünk, ha a bölcsességfog rossz irányba nő?

Ijesztő kép lehet, ha a fogorvos a panoráma röntgen felvételét elénk tartja és mi egy teljesen vízszintesen fekvő bölcsességfogat láthatunk rajta. Ha ez a fog mégis úgy érzi, hogy ki szeretne nőni, akkor rengeteg kellemetlen gondot okozhat! Jellemző tünet ilyenkor az a fájdalom, az a fájdalom, ami könnyedén kisugározhat a torokba, vagy a fül felé. Bölcsességfog begyulladásakor előfordulhat a nyirokcsomók begyulladása, a részleges szájzár, ami miatt a beteg nem tudja kinyitni a száját.

Mi a teendő a bölcsességfoggal?

A fogorvosok azt szokták tanácsolni, hogy ha a bölcsességfog semmilyen problémát nem okoz, akkor ne is piszkáljuk. Az is lehet, hogy ki se fog bújni, vagy csak félig fog kinőni, de az is lehet, hogy a szerencsésebbek közé tartozunk és szinte észre se vesszük azt, hogy kinőt a bölcsességfogunk.

Ha azonban bármilyen, apró problémát okoz, célszerű eltávolítani, még fiatalabb korban, hiszen ekkor a fog gyökerei még nem fejlődtek ki teljesen.

Ha van rá remény, hogy a fog magától ki tud bújni egy éven belül, akkor békén kell hagyni, de például, ha a bölcsességfog vízszintesen helyezkedik el, akkor biztosan nem fog utat találni magának.

Ilyenkor mindenképpen célszerű kivenni a bölcsességfogat, még mielőtt begyulladna és más probléma felmerülne. Az, hogy egy bölcsességfogat mennyire nehéz vagy könnyű eltávolítani, az mindig attól függ, hogy hogy helyezkedik el. Ha a fog teteje, vagyis a koronája már a felszínre tört, akkor a fogorvosnak egyszerűbb dolga van, hiszen mint egy sima foghúzással kivehető.

Ha viszont fekszik a fog, vagy esetleg nem tud előtörni teljesen, akkor mindenképpen szájsebész segítségét kell kérnünk. Vannak olyan komplikáltabb esetek is, mikor nem sikerül egyszerre még a szájsebésznek se kiemelni a fogat és ilyenkor több részletben veszik ki a fog darabjait.

Ha viszont a bölcsességfogunk már nagyon be van gyulladva, akkor eltávolítása előtt mindenképpen antibiotikumos kezelésen kell részt vennünk. Ha a gyulladás lejjebb ment, akkor helyi érzéstelenítés után távolítják el a fogat. Extrém esetekben, például, ha egyszerre több bölcsességfogat kell eltávolítani, akkor altatásban is végezhetik a beavatkozást. A tátongó hatalmasnak tűnő lyukat pedig a beavatkozás végén pár öltéssel be fogják varrni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!