Lóerő

2016.12.30. 18:50

Azok a piros mozdonyok!

Az itthon mindössze nyolc járművet számláló, ritkaságnak számító Nohab-mozdonycsapat indult el év végi nosztalgiajáratára, 690 utasával.

Kocsis Noémi

Nagy látványosságnak és fotótémának számított tegnap a Magyarországon is egyedülállónak tekinthető Nohab-mozdonykülönítmény útja Kelenföldről Székesfehérváron át Tapolcára. Hatszáz kilencven szerencsés tudott rá jegyet váltani, zömük törzsutas, akiknek nagyjából mindegy, merre mennek a pompás piros mozdonyok, csak nohabozhassanak. Nem is csoda, mikor a szóban forgó járműveket több független szakmai szervezet is a létező legszebb dízelmozdonyoknak mondta ki.

Ritkán állnak szolgálatba, ráadásul tavalyhoz képest nem hat, hanem a teljes nyolcasfogat részt vett a tegnapi nosztalgiavonatozásban. A felvétel az út során, Gárdonyban készült Fotó: Ódor Balázs

Az 1963-64-ben, a MÁV által vásárolt 20 svédországi mozdonyból nyolc még mindig működőképes, a tegnapi úton ráadásul a teljes konvoj húzta a vagonokat. Utóbbiakból a nagy érdeklődés miatt még többet is be kellett állítani - de persze egyetlen Nohab-mozdony is megbirkózott volna a szerelvénnyel, mondja Schvéd Norbert, a MÁV-Nosztalgia Kft. ügyvezetője. - Ezeken az utakon úgy kétszáz érdeklődő, szimpatizáns és fotós mindig szokott lenni, tavaly egy férfi még a Balatonba is beleállt, hogy minél újszerűbb felvételt készíthessen az elsuhanó mozdonyokról. Ilyen mozdony sajnos nincs több hazánkban, de Európában sem sok létezik. Az utazók Tapolcán, az állomáson megnézhették az M61 004 Nohab mozdony tavaly kiállított torzóját is, melynek felújítására adományt gyűjt a tulajdonos szervezet. A még működő Nohabok mindegyike hetven éven felüli, de most is remekül teljesít a síneken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!