Lóerő

2016.12.22. 15:55

Az autósok rémálma: kátyú

Télen elsősorban a fagyási és az olvadási ciklusok gyakori váltakozása okozza a kátyúk megjelenését az utakon. Ezeket a hibákat szárazabb, enyhébb idő eseten télen is javítják.

Kelemen Attila

Az általában csapadékos tél eleji időszakot januárban enyhébb idő szokta fogadni. Ennek hatására egyre több kátyúk keletkezhet a közutakon. A kátyúképződést elsősorban a változékony időjárás idézi elő. Elsősorban a nehéz-gépjárművek által terhelt aszfalt repedései jelentik a kiinduló pontot, amelyekbe az enyhébb téli napokon a csapadék beszivárog. Majd az éjszakai fagyok miatt nap mint nap megfagy, minek következtében elemeli az aszfaltréteg darabjait az út alsó rétegeitől.

Az aszfalt alá bejutó csapadék a fagy hatására kitágul, ezzel súlyos károkat okozva a burkolatban Grafika: Kelemen Attila

Az így megbontott útburkolatot a folyamatos forgalom még jobban meglazítja, és kimozdítja a helyéről. A végeredmény nem más mint a kátyú.

Ezeket a hibákat szárazabb, enyhébb idő eseten télen is javítják. Ám a téli kátyú-eltüntetéseknél a nyári munkálatok eredményesebbek, mivel akkor meleg anyaggal tudnak dolgozni a szakemberek. Télen egy különleges módszert, az úgynevezett infra melegítéses technológiát szokták alkalmazni.

Ezzel a módszerrel munkahézag kialakulása nélkül, a kátyúban lévő aszfalt felhasználásával javítják a megrongálódott felületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!