Az ülés állapotát kevesen ellenőrzik minden nap

2019.02.15. 16:00

Autózás gyerekkel – Felmérték szokásainkat

Sokat autózunk gyermekkel, eközben a legtöbben viszünk magunkkal ételt-italt, a szórakoztatás eszköze pedig a közös éneklés lehet – legalábbis ez derült ki egy felmérésből.

FMH

A gyerekek is mindig legyenek bekötve! Fotó: Europcar

A Europcar legújabb, közösségi felületen végzett mini-kutatására válaszolók több mint 90 százaléka nő, és 55 százalékuk életkora 36–45 év közé esik. A legtöbb válaszadónak egy vagy két gyermeke van, és 76 százalékuk napi rendszerességgel ül családjával az autóba. Kiderült: amikor a vezetők a gyerekükkel utaznak, 58 százalékuknál be van kapcsolva a gyerekzár, és a válaszadók 90 százaléka visz magával ételt és italt az útra. Arra a kérdésre, hogy mivel viszik reggelente bölcsődébe, óvodába vagy iskolába a gyermeküket, a válaszadók 83 százaléka válaszolta azt, hogy autóval, és csupán 11 százalékuk viszi gyalog, 8 százalékuk pedig tömegközlekedéssel.

A gyerekek is mindig legyenek bekötve! Fotó: Europcar

Annak érdekében, hogy biztonságban legyenek, a kitöltők 58 százaléka maga köti be a gyerekeket. A gyerekülések és gyerekmagasítók állapotát a válaszadók 36 százaléka ellenőrzi minden nap, 21 százaléka havonta, 26 százaléka pedig félévente. A felmérésből kiderült továbbá az is, hogy a válaszadók közel fele a jobb hátsó ülésre ülteti a gyerekeket. Érdekes, hogy közel egyenlő arányban oszlik meg a kitöltők válasza arra a kérdésre, változik-e vezetési stílusuk, amikor a gyermekük is velük utazik. A válaszadók 49 százaléka ugyanúgy vezet, mint máskor, 48 százaléka óvatosabban vezet, és csupán a 3 százalékuk vezet sokkal lassabban. A gyerekek 36 százalékánál az aktuális kedvtől függ, hogy mennyit bír autóban ülni, 29 százalék kibír 1,5-2 órát is az autóban, 21 százalék pedig akár 3 órán keresztül is elviseli az utazást. Valójában ez leginkább a gyermek hangulatától, valamint életkorától függ. A legtöbben mindig visznek magukkal ételt és italt az útra. Ezen kívül 44 százalékuk valamilyen játékot, 33 százalékuk váltóruhát, 16 százalékuk pedig tabletet visz magával. Utazás közben a válaszadók 35 százaléka közös énekléssel, 26 százalékuk különböző játékokkal, 14 százalékuk a többi autó figyelésével szórakoztatja gyermekét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!