Lóerő

2009.11.20. 04:57

Autóvezetés - tanulni télen jobb

Székesfehérvár - Szerencsés dolog az autóvezetést télen tanulni - állítják az oktatók, s viszonylag friss jogosítványosok egyaránt. Bár, meg kell mondani, nehezebb, mint nyáron.

Móré Erzsébet

Aminthogy az autózás is kellemesebb szép napos időben, mint  hulló falevelektől vagy éppen hótól, jégtől síkos utakon. De miért  is jobb télen tanulni? Mészáros Gábor huszonhárom éves főiskolai hallgató két éve szerzett  jogosítványt, télen tanult. Precízen összefoglalja, milyen előnyeit  élvezi az ember, ha vállalja, hogy inkább rossz időjárási viszonyokra is számítva ül először  volán mögé,  az oktatója mellé:  
 - Télen mindent megtanulhatunk, amit nyáron, viszont nyáron sok helyzettel nem találkozhatunk. Ez azért jó, mert ha valaki a téli esős, havas, jeges aszfalton megtanul vezetni, annak  a nyári útviszonyok nem okoznak problémát - említi az alaptételt.
 De ezen túlmenően:
 - Télen több alkalom nyílik a sötétben való vezetésre, hiszen már délután négykor  esti viszonyok vannak. A kezdő autósnak pedig  problémát jelenthet a sötét, hiszen a  látás sokkal korlátozottabb. Ha az ember nagyon rossz látási viszonyok között tanul vezetni, akkor nem okoz gondot, hogy például megtalálja az ablaktörlő-kapcsolót.
Ezen a megjegyzésen szakoktatója, Havasi László  elmosolyodik:
- Való igaz,  volt olyan tanítványom, aki  éppen a vizsgán  került  kellemetlen  helyzetbe, ugyanis esni kezdett az eső, és ő hirtelenjében nem tudta, hogyan is kell  indítani az ablaktörlőt, mert a gyakorlat  alatt  egyszer sem esett az eső...
 
Gábor még arról is szól, hogy a hóban nem biztos, hogy látszanak az útburkolati jelek,  az ember csak emlékszik rá, ez pedig a vizsgánál kimondottan előnyös lehet. Kétségtelen, hogy a téli utakon  alapvetően sokkal több nehézséggel találkozunk, ám jobb ezeket a helyzeteket szakértő oktató segítségével megoldani, mint ha kezdő vezetőként egyedül találjuk velük szembe magunkat    vélekedik  Gábor.
- Azt hiszem, Gábor minde fontos érvet összegyűjtött,  ami  a téli tanulás mellett  szól - veszi át a szót a  szakoktató, de  elmeséli, hogy  a  tanulók eleinte  bizony  félnek, ha  téli tanulás kerül szóba. Azt is hozzáteszi,  hogy  jó volna  de  szinte senki nem teszi meg,  ha  tavasszal, nyáron szerzett  jogosítványát egy kicsit megerősítené  téli képzéssel, akár  régi oktatójával gyakorolna az első havas napokon, akár szervezett  tréningen venne részt. De  aki nem tud vagy nem akar erre pénzt áldozni, annak is tud hasznos tanácsot adni az oktató: 
 - Ha leesik az első hó,  érdemes elmenni  egy  kicsit csúszkálni, kipróbálni, miként viselkedik a  gépkocsi  a  havon, pláne ha alatta már van egy kis jégréteg is, mit  teszegy-egy kanyarban, fékezésnél.A lényeg, hogy tágas helyen gyakoroljunk, ahol nem ütközünk semmibe, nyugodtan csúszhat az autó. Sok tapasztalattal gazdagodhatunk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!