Frissen Fejérből

2021.09.11. 13:00

Alkoholszondával mérik a rollezerőket

A mai középkorúak és idősek jól emlékeznek arra, amikor gyermekként rollerre kaptak. Ma már egyre gyakoribb résztvevője a közlekedésnek az elektromos roller.

Tihanyi Tamás

20210707 Agárd, elektromos roller. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei HÍrlap

Fotó: gaborfeherphoto

A rendőrség segédmotor-kerékpárként kezeli a járművet, és ennek fényében büntet is, ám Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerint csupán kerékpárnak számít az elektromos roller.

Egységes hatósági értelmezést vár mindenki, hiszen a büntetések egyre másra szaporodnak. A megegyezésre talán már szeptemberben sor kerül. Révész Máriusz azzal indokolta a sietséget, hogy tudomására jutottak olyan esetek, amelyekben az elektromos roller felhasználóinál a rendőrség alkoholszondát alkalmazott, vezetői engedély bemutatását kérte, valamint bírságot rótt ki. Sőt, kiderültek olyan esetek is, hogy az e-rollerrel közlekedő – miután a helyszínen nem ismerte el a megállapított szabálysértést – jogosítványát is felfüggesztették a vizsgálat időtartamára.

Az alapproblémát az okozza, hogy az elektromos rollert nem ismeri a hatályos KRESZ, amely így erre vonatkozóan semmiféle szabályozást nem tartalmaz. Ezért a rendőrség úgy kezeli, mintha segédmotoros kerékpárokról lenne szó.

„Az elektromos rollert a hatályos szabályozás alapján, külön eltérő rendelkezés hiányában csak segédmotoros kerékpárnak lehet megfeleltetni, így az azzal való közúti közlekedés során a segédmotor-kerékpárok közlekedésére vonatkozó szabályok az irányadók”, közölte az Országos Rendőr-Főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata. Egyelőre nem tudunk arról, hogy Székesfehérváron és Fejér megyében közlekedési gondokat okoztak volna az elektromos kerékpárok: ha igen, arról rövidesen beszámolunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!