fűnyíró traktor

2020.04.18. 15:15

A zöld kertek királyai nem hintón járnak

Egyre nagyobb sikere van a fűnyíró traktoroknak, így már egészen kisméretű kertek tulajdonosai is bevállalnak egy ilyet, már csak a gyerekek, unokák kedvéért is.

Palocsai Jenő

A Székesfehérvári Városgondnokság gépei professzionális szerkezetek Fotó: FMH-archív

Valóságos koronázatlan királynak érezhetik magukat azok a szerencsések, akik megengedhetik maguknak, hogy a ház mellett elterülő udvaron a pázsitot, vagy a ­kerítések mögött rejtőző kertek haragoszöld gyepét fűnyíró traktorral tarthatják karban.

Pár éve még boldogok voltak a sportpályákat fenntartók, ha be tudtak szerezni egyet-egyet.

Ma egyre több ember számára elérhetők ezek a masinák. A nagy múltú gyártók is felfigyeltek erre, így azóta megtelt velük a piac.

A „tolós” fűnyírók még tartják magukat, leginkább egyszerűségük és viszonylag alacsony áruk miatt. A gyalogkíséretű önjáró fűnyírók már többe kerülnek, bonyolultabbak, több alkatrész van bennük, így nagyobb az esélye a meghibásodásnak, de mindezt feledteti velünk, amikor erőlködés nélkül toljuk a hegyre a fűnyírót.

A kétütemű jószágok eltűntek a palettáról, így szinte valamennyi eszközt négyütemű motorokkal szerelnek a gyárak.

A nagyok, akik a csúcson foglalnak helyet, gyártanak felépítményeket és motorokat is, ilyen többek között az amerikai Briggs and Stratton vagy a japán Honda, de felzárkózott az MTD márka is. Azok a cégek, amelyek ezeket állítják elő, hatalmas pénzeket ölnek a motorok fejlesztésébe és manapság már nem csak az a nagy durranás, hogy kéthengeres a húsz lóerős gép lelke, de egyre több gyártó szavaz a V-motorra.

A Székesfehérvári Városgondnokság gépei professzionális szerkezetek
Fotó: FMH-archív

A fejlesztésekbe ölt energia és pénz nem vész kárba, ugyanis ha ilyen erőmű csücsül a kerti gépek felépítményén, akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy amit ősszel félretoltunk, hogy már nem kell, az tavasszal pöccre indul, ahogy megy a nagy mezőgazdasági gépgyártók ugró szarvasa, a John Deere is.

Amelyik cégnek nincs lehetősége efféle motorokat előállítani és fejleszteni, az megveszi a motorokat és saját kialakítású eszközöket varázsol alájuk.

A komolyabb fűnyíró traktorok esetében két tengelyt forgat szíj segítségével a motor és a vágóasztal mélysége a legtöbb masina esetében 5 fokozatban állítható.

Ha sík a terület, akkor fáradtság nélkül, könnyedén tesz tökéletesen egyenzölddé akár hektárokat. Fűgyűjtős kivitel esetében már egy karral lehet őket billenteni, nem is kell leszállni, igaz nem is érdemes, mert a biztonsági berendezések azonnal megállítják a motort, ha az ülésről eltűnik a testsúlyunk.

A tisztítása is megújult, csak rá kell dugni a kerti locsoló gyorscsatlakozóját, és lemossa önmagát. Ha megvan a tisztogatás és ki van kapcsolva a vágóasztal, játszhatnak vele a gyerekek a gyepen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!