Lóerő

2009.10.09. 09:51

A városi verdák áramot esznek

Mór - Az elektromos városi autók jövőjéről tartottak konferenciát a hét végén. Kiderült, van olyan modell, amely szériaérett, sőt, a sorozatgyártás küszöbén áll már.

Miskei Anita

Vajon milyen jövője van egy városi kisautónak, amely elektromos árammal működik? Egyre nagyobb számban érkezik az a válasz, hogy bizony igen sok. Napjainkban mind nagyobb teret kap az alternatív energiaforrással működő autók  fejlesztése. A hétvégén Móron, a TZ ELMA Zrt. által rendezett, az elektromos autók jövőjéről szóló konferencián számos fejlesztő cég bizonyította, ez nem csupán hóbort, hanem valós igény.  Az innováció irányairól sokan sokféleképpen vélekednek. Ez derült ki az előadásokból,   voltak olyanok, akik már a következő évi szériagyártási tervekről álmodtak, mások pedig a hatékonyságnövelés lehetőségeit boncolgatták. Elhangzott, hogy a Kaliforniában oly népszerű elektromos sportautó, a Testa Roadster legnagyobb hibáját, a folyamatos áram iránti szomjúságát is lehetne csökkenteni. A sportkocsit egyébként megcsodálhatták az érdeklődők a móri polgármesteri hivatal előtti parkolóban. A kocsi elektromos volta ellenére rendkívül sportos, vagány, szemet gyönyörködtető. Persze akadtak kevésbé mutatós külsejű, illetve hagyományos autóból elektromossá vagy félig elektromossá átalakított darabok is.  Ezek idővel közelebb juttatják a fejlesztőket az álmaikhoz.
Kerkai Ákos a szervezők képviseletében hangsúlyozta, az elektromos autókkal való közlekedés nagyobb hangsúlyt kaphat a városokban, ahol kis távolságokat alacsony sebességgel tesznek meg a közlekedők. Ezek csendesek, takarékosak, ugyanakkor bennük rejlik a továbbfejlesztés, a nagyobb teljesítmény valamint a hosszabb távú autózás lehetősége is. Tapasztalataikat megosztva az érdeklődőkkel elmondta, a járművek átalakítása hosszú távon komoly költségmegtakarítást is jelent.
A kifejlesztett  elektromos autók némelyike készen áll a sorozatgyártásra, a négyüléses Bag névre hallgató modell például amellett, több száz kilométer megtételére alkalmas, üvegtetős és klimatizált is egyben. Emellett további hét típust tudnak már a modellpalettán megkülönböztetni, amelyek között a kisautótól a terepjáróig mindenféle akad.

Címkék#autó#áram

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!