Jegyzet

2020.09.19. 14:30

A szabályokat tartsuk be

Káldor András

Forrás: Shutterstock

Nagyon veszélyes szabálysértésfajták harapóztak el a közlekedésben. A megengedett sebesség túllépése, a szabálytalan előzés, az elsőbbség meg nem adása, valamint az irányjelzések mellőzése. Az, hogy a gépjárművek vezetői újabban egyre gyakrabban figyelmen kívül hagyják a forgalmi jelzőlámpák piros jelzését, és áthajtanak a tiloson, az talán a forgalom gyorsulásának, sűrűsödésének, a rutinosabb vezetésnek is „köszönhető”. Szerepe lehet ebben az „éppen előttem váltott át sárgára, még átcsúszom” szemléletnek. No meg annak, hogy a gyakorlott pilóta fél szemmel mindig a visszapillantó tükröt figyeli, így előfordulhat, hogy a mögötte veszett iramban közeledő szinte „áttolja” a keresztezésen. Ha a keresztutcában is rutinos vezető ül a volán mögött, aki, ahogy meglátja a zöldet, kilő, elkerülhetetlen, hogy összecsattanjanak.

Előfordul, hogy a tilosba behajtó gépkocsi a kijelölt gyalogátkelőhelyen szabályosan, a zöld lámpára elinduló járókelőket üt el. Persze a gyalogos is „sáros”, akkor vág neki a keresztezésnek, amikor neki már éppen „tilos”.

Messze nem akarjuk azt állítani, hogy tömegesen így közlekedünk, de érdemes felfigyelni erre a jelenségre és arra, hogy egyre gyakoribb az ilyenfajta magatartás. Tízszer, százszor áthajthatunk a pirosra váltó jelzés ellenére, megússzuk. Egyszer azonban elszámíthatjuk magunkat, akkor viszont általában súlyosabb kimenetelű baleset lesz ennek a vége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!