Sokan száguldoznak az utakon

2021.04.05. 07:50

A lassabb vezetés előnyei

A „lassan járj, tovább érsz” mondást mindenki ismeri. Az élet számos területére igaz szállóigét remekül tudjuk érvényesíteni az autós közlekedésben is.

Korondy Tamás

Stresszmentesen, lassabban, biztonságosan vezetni jobb!

Forrás: shutterstock

A legtöbb közúti balesetben, ha a gázolást okozó autó maximum 30 km/órás sebességgel halad, az áldozat a legtöbb esetben szinte teljesen mértékben felépül. Az 50 km/órás sebességgel elütött áldozatok többsége azonban egész életére kiterjedő fogyatékosságot szerez. Ha tehát lassabban vezetünk, életeket menthetünk.

Nem beszélve a fogyasztás kedvezőségéről. A statisztikai adatok alapján a 110 km/órás sebességgel történő vezetés során akár 9%-kal több üzemanyagot fogyaszt az autó, mintha 90-95 km/órás sebességgel közlekednél. Lassabb vezetés esetén jelentősen spórolhatunk az üzemanyag költségeken.

Stresszmentesen, lassabban, biztonságosan vezetni jobb!
Fotó: shutterstock

Az alacsonyabb sebesség csökkenti a jármű kopását is. Ennek eredményeként megnövekedik a kötelező, vagy sűrűbben esedékes szervízelések közötti. Elfelejthetjük a sűrű szervíz látogatásokat, vagy az ok nélküli lerobbanásokat. Ha megfontoltan, lassabban, de tempós ütemben vezetünk, kifejezetten nagy összegektől kímélhetjük meg a pénztárcánkat.

A nyugodt tempóban történő vezetés pszichológiailag jótékony hatással van a vezetőre. A pihentető, kiegyensúlyozott vezetési stílus sokkal kevésbe okozhat, vagy válthat ki stresszt vagy stresszes szituációkat.

Nem beszélve a sebességkorlátozásokról. Amennyiben nem hajtunk gyorsan, úgy mindig be fogjuk tartani a sebességkorlátozó előírásokat, és biztosan nem kell aggódnunk a váratlanul érkező gyorshajtási értesítők miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!