Biztonságos közlekedés

2022.05.13. 17:00

Cseréljük át nyárira a téli gumiabroncsot!

Ha a hőmérséklet tartósan plusz 10 Celsiusfok fölé emelkedik, át kell cserélni a téligumit nyárira, mert az összetétele és a tapadása miatt jóval biztonságosabb így a közlekedés, nem beszélve az üzemanyag-fogyasztásról, fogalmazott Hegyi Bence, herendi gumiszerelő.

Veszprémi Napló

Hegyi Bence gumiszerelő: Ha a hőmérséklet tartósan plusz 10 Celsius- fok fölé emelkedik, át kell cserélni a téligumit nyárira, mert így biztonságosabb lesz a közlekedés és kedvezőbb az üzemanyag-fogyasztás

Forrás: Kovács Erika

A szakember azt mondta, a nyárigumi keményebb, mint a téli, így a meleg hónapokban nyári gumiabroncs használata ajánlott, hiszen a téligumi a puhasága miatt melegben nagyon gyorsan kopik. Hegyi Bence arról is beszélt, hogy a nyárigumik sokkal kevesebb és kisebb barázdával rendelkeznek, mint a téliek, és melegben jóval biztonságosabb velük a fékezés, nem beszélve arról, hogy kedvezőbb az üzemanyag-fogyasztás is. 

Ami a nyári abroncsok összetételét illeti, jóval keményebb keverékből állnak, mint a téliek, ezért jobban tapadnak, így biztonságosabb az úttartás velük a meleg hónapokban. Ha a gumi profilmélysége 1,6 milliméter alatt van, ajánlatos kicserélni. Hegyi Bence kiemelte, az is lényeges, hogy a gumiabroncsokat megfelelően tároljuk, mert ez is meghosszabbítja élettartamukat. Kifejtette azt is, hogy ma már az autósok nagyon figyelnek a megfelelő gumiabroncsra, jellemző a téli-nyári gumik használata, és a közlekedők törekednek arra is, hogy jó minőségű gumikkal közlekedjenek. 

Azt javasolta, hogy hazánkban, ahol meglehetősen szélsőséges az időjárás, lehetőleg ne használjunk négy évszakos gumiabroncsot. Ez csak annak az autósnak ajánlott, aki keveset és rövid távolságon használja az autóját, így ötezer kilométer alatt közlekedik évente. Hegyi Bence aláhúzta, ahogy a jármű műszaki állapotára jellemző, lehetőleg a gumiabroncsokról, illetve a tárolásról is kérjük ki szakember véleményét. Így arról is érdeklődjünk, hogy mikor kell ellenőrizni a gumi nyomását, illetve mikor érdemes cserélni a szelepeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!