A közlekedési kommunikáció alapja

2022.05.15. 10:00

Az irányváltoztatást minden esetben jelezni kell!

Ha nem látunk más járművet vagy gyalogost, az irányjelző használata akkor is kötelező, hívta fel a figyelmet Bartók Judit, Veszprém megyei rendőrségi szóvivő.

Veszprémi Napló

Az irányjelzés a közlekedési kommunikáció alapja

Forrás: Napló

– Már a nevében is benne van, hogy a jármű vezetője a további haladásának az irányát jelzi a közlekedés többi résztvevőjének. A jelzés a járművezetőknek, gyalogosoknak és kivételes esetekben más jármű utasainak szól, hiszen ők azok, akik az irányjelzésből következtethetnek az irányt változtató jármű haladási szándékára – fogalmazott Bartók Judit. 

Az irányjelzőt akkor is használni kell, ha az adott forgalmi sávból csak egy irányban lehet irányváltoztatással tovább haladni, hiszen a közlekedés többi résztvevője e kötelezettséget nem biztos, hogy tudja. Ha vezetés közben nem használunk kézben tartott mobiltelefont, nem eszünk és nem dohányzunk, akkor lesz szabad kezünk az irányjelző beés kikapcsolásához. 

A közúti közlekedés egy olyan társasjáték, ahol a KRESZ-ben foglaltak maradéktalan betartásával elérhetjük a célunkat, hogy mindenki biztonságosan hazaérjen. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy irányjelzéssel a környezetünket is védhetjük, hiszen egy elmulasztott irányjelzés miatti fékezés, majd az azt követő gyorsítás miatt a levegőbe juttatott káros anyag mértéke jelentősen megnő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!