Építése június 1-jén kezdődik

2022.05.15. 17:00

A BMW debreceni üzeme lesz a világ első, teljesen megújuló energiával működő járműgyára

A BMW debreceni üzeme lesz a világon az első, fosszilis energiahordozók nélkül termelő autógyár – jelentette be Oliver Zipse vezérigazgató szerdán Münchenben.

MTI

Illusztráció

A magyarországi üzem teljesen lemond a fosszilis tüzelőanyagokról, fogalmazott a vezérigazgató, így a debreceni lesz a világ első olyan autógyára, amely fosszilis tüzelőanyagok felhasználása nélkül működik. A magyarországi üzem építése június 1-jén kezdődik. A vállalat szerint a tisztán elektromos hajtású New Class első előszériás autói 26 hónappal később gördülnek le a gyártósorról. 

A termeléshez szükséges villamos energia nagy részét a helyszínen állítják majd elő, a többi száz százalékban megújuló energiaforrásokból származik majd. A döntés, hogy a debreceni üzemben nem használnak majd földgázt, nem ellátási megfontolásokon, hanem a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésén alapul – közölte a vállalat szóvivője, hozzátéve, hogy a koncepció garantálja mind az ellátási biztonságot, mind az árstabilitást. 

A BMW autógyáraiban elsősorban a hő- és villamosenergia- erőművek működtetéséhez, a festőüzem kemencéihez van szükség gázra. Tavaly a csoport világszerte 3,5 millió megawattóra földgázt használt fel, ami a vállalat által felhasznált 6,5 millió megawattóra energiának több mint fele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!