Lóerő

2022.04.11. 20:00

Letűnt kort idéz a Trabant - Pátkán vonultak fel

A tavaszi fény Trabantok ablakain csillan meg, ahogyan sorban bekanyarodnak a község főutcájára. Egy letűnt kort idéznek.

Tihanyi Tamás

Ulrich Tamás szervező és Ronyecz János, a Trabant Tramp tulajdonosa

Forrás: Tihanyi Tamás

– Két éve kezdtem rendbe hozni saját Trabantomat, s azokkal, akiket ennek során megismertem, kitaláltuk, jó volna a fehérváriaknak és másoknak ilyen felvonulásokat szervezni – mondja Ulrich Tamás, az esemény egyik szervezője. – Úgy, ahogyan az országban már sok helyen történik, mifelénk azonban ritkaságnak számított, ám már eljutottunk odáig, hogy amikor jó az idő, havonta egy-két felvonulást rendezünk. Harmincnál is többen vagyunk ilyenkor: az a célunk, hogy egy nagyon jó közösséget kovácsoljunk össze és ápoljunk. Az idősebbeknek is örömet akarunk szerezni, hogy lássák, ezek a járművek még mindig elpöfögnek az utakon. A résztvevők nem mindegyike fehérvári, Bodajkról, Polgárdiból és sok más településről érkeztek Pátkára, ahol ezúttal egy 1978-as gyártású a legidősebb Trabant, de akad a klubban ennél idősebb jármű is.

 

A vasárnapi vonulás talán legérdekesebb résztvevőjének egy „katonai” zöld festésű Trabant Tramp bizonyult: ez a típus ritka Magyarországon. – Ha egy német ilyet meglát, mindent megtesz azért, hogy megvásárolja, de ezt nem szabad eladni – folytatja Ulrich Tamás.

 

– Minden Trabant más és más, mindegyiknek lelke van, minden Trabant egy kincs. A Trabant a történelem része, ha valaki egy ilyen autóra gondol, az NDK, egy elmúlt rendszer jut az eszébe. Van, akit a papa ilyennel vitt ki a szőlőbe, mások ilyennel utaztak a Balatonhoz, megint mások ilyennel hajtottak rá először az M7-es autópályára. Nagyon sokaknak fűződik kedves emléke a Trabanthoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!