Mint száműzött, ki nem kóborol

2022.04.26. 11:30

A gazdátlannak tűnő autók sok munkát adnak az egyes közterületek fenntartóinak

Az önkormányzatok, az útkezelő és a rendőrség számára újra meg újra munkát adnak a parkolókban, közterületeken, illetve közvetlenül az utak mellett hagyott gépjárművek. A tulajdonosok legtöbb esetben felkutathatók, de vannak kivételek is.

Palocsai Jenő

Nemrég még a munkába vagy nyaralni igyekvő tulajdonos állt a féken, ma már csak a kocsi

Forrás: Laufer László / DN

A gépjárműpark folyamatos fiatalodása, a régi típusok gyors értékvesztése és a magas alkatrészárak együttes hatása lehet talán az oka annak, hogy sok autót csak úgy otthagy a tulajdonosa a közterület egy adott pontján, gyakorlatilag örökre. Az okok között szerepelhet még az is, hogy könnyebb otthagyni a kocsit, mint hivatalosan kivonni a forgalomból és leadni, megsemmisíteni. Az adatvédelmi törvény módosítása miatt ugyanakkor mind az önkormányzat, mind a rendőrség számára körülményesebb eljárni egy-egy magára hagyott autó tulajdonosával szemben.

Székesfehérvár városgondnokságát kérdeztük a folyamatról, az elhagyott jármű észlelésétől a megsemmisítésig. A közterület-felügyelet válaszából kiderül, hogy a bejelentés vagy észlelés után a város közterületein lévő üzemképtelen gépjárművek üzembentartóját első körben a közterület-felügyelet felszólítja, hogy távolítsa el azt vagy hozza üzemképes állapotba. Legtöbbször ez elegendő és hatásos. Előfordul, hogy az adott autó „gazdátlan”, mert például a tulajdonos cég felszámolás alatt van, elhunyt a tulajdonos, és nem volt hagyatéki eljárás, vagy egyszerűen nem található a gépjármű-nyilvántartásban szereplő címen az illető.

A közterület-felügyeletnek tehát sok munkája van azokkal a gépjárművekkel, amelyeket a felszólítás ellenére sem szállítanak el. Ebben az esetben eljárást kezdeményeznek, és az ügyet lefolytató hatóság bírságot szab ki. Ahol továbbra sem távolítja el a gépjárművet, vagy nem azonosítható a tulajdonos, ott egy piros matricát helyeznek el a jármű szélvédőjén, tájékoztatva az elszállításról. Ugyanez az eljárás a hatósági jelzés nélküli járművek esetén is. Ennek hatására csak néhány esetben marad a helyszínen a gépkocsi. Az ott maradókat a városgondnokság bevonásával, ütemezve szállítják el a telephelyre.

Megkérdeztük azt is, hogy mennyire jellemző az autók elhagyása a megyeszékhelyen. A közterület-felügyelet válasza a következő: – Csak a tavalyi évben több mint 80 üzembentartónak küldtünk felszólító levelet. Jelenleg 88 üzemképtelen autó várja a telephelyen, hogy árverezzék, majd utána legtöbb esetben – forgalomból történő végleges kivonás után – a bontóba kerüljön. A számok sajnos növekvő tendenciát mutatnak.

Az elhagyott, törött vagy hatósági jelzés nélküli gépjárművek valós problémát jelentenek, ezért a közterület munkatársai számára hasznosak a hozzájuk beérkező információk, melyeket a [email protected] e-mail-címre várnak. Mint megtudtuk, a bejelentésnél fontos feltüntetni a pontos helyszínt, a gépjármű típusát, színét és forgalmi rendszámát, amennyiben van.

A közterület munkatársai felhívják a figyelmet arra, hogy érvényes műszaki engedéllyel annak ellenére állhat közterületen egy gépjármű, hogy azt a tulajdonosa nem használja, így nem mozdul hosszabb ideig az autó. Ráadásul a veszélyhelyzet miatti jogszabályváltozás okán az időközben lejárt műszaki érvényességi idő június 30-ig kitolódik.

A többszöri felszólítást követően az elhagyott autók első kerekeit megemelve a telephelyre vontatják a járműveket
Forrás: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Megesik, hogy a tulajdonos külterületen, az úttest mellett hagyja a számára értéktelen járművet, de ez nem igazán jellemző, mondja Pécsi Norbert Sándor. A Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője úgy fogalmazott: – Közúti területen járművek jellemzően műszaki hiba vagy baleseti sérülés miatt maradnak. Ezeket a járműveket a tulajdonosaik, tapasztalataink alapján, 1-2 napon belül elszállítják. Közúti területen vagy annak környezetében fekvő közterületen tartósan elhagyott járműből évi 5-10 darab fordul elő Fejér megyében. Ha kollégáink ilyen járművel találkoznak, akkor amennyiben az a forgalombiztonságra veszélyt jelent, a lehető legrövidebb időn belül kúpozással, táblázással biztosítják a helyszínt és hívják fel a közlekedők figyelmét. Gyorsforgalmi útszakaszokon ezeket a járműveket jogszabályi lehetőségünk van szerződés alapján szakvállalkozóval elszállíttatni. Nem gyorsforgalmi útszakaszok esetében első lépésben megkeressük a rendőrséget, hogy az elhagyott jármű kapcsolatba hozható-e bűncselekménnyel. Amennyiben a járművet nem körözik, akkor a rendszám alapján a területileg illetékes kormányhivatalból tudjuk lekérdezni a tulajdonos adatait. Ezek birtokában felszólítjuk a tulajdonost az elszállításra.

Megkerülhetetlen a témában a rendőrség véleménye is, ezért náluk is érdeklődtünk. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság lényegretörő válaszából kiderül: – Amennyiben az elhagyott gépjármű forgalmi akadályt képez, a rendőrség intézkedik annak elszállíttatásáról. Ellenkező esetben a területileg illetékes önkormányzat rendelkezik hatáskörrel annak elszállításával kapcsolatban. A rendőrség leggyakrabban az említett esetekben a jármű tulajdonosának megállapítását és felkutatását, kiértesítését végzi. A járművek elszállításához – ha azt az önkormányzat végzi – rendőrségi engedélyre nincs szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!