Rekordokat döntenek az árak

2022.03.10. 20:00

Hazánk még kitart - Brutális magasságokban az üzemanyag

Az elhúzódó orosz–ukrán háború miatt egész Európában elszálltak a benzinárak, ám a hazai befagyasztás ­miatt a magyar lakosság még védve van ettől. Ugyanakkor megélénkült az üzemanyag-turizmus!

Kecskés Zoltán

Forrás: Bús Csaba / Petőfi Népe

A benzinárstop védi a magyar tankolókat

 

Szerdától brutális magasságokba emelkedtek az üzemanyag­árak, és szinte mindenhol rekordokat döntögetnek. Ha hazánkban nem lenne a benzinárstop, akkor egy liter benzinért 594, egy liter gázolajért pedig akár 640 forintot kéne fizetnünk. Mint ismeretes, a kormány benzinárstop néven elhíresült intézkedése miatt 480 forintért lehet a benzinkutakon tankolni, május 15-éig. Sőt a kiterjesztett ársapka miatt a benzinkutak is ugyanennyiért tudnak üzemanyagot vásárolni továbbértékesítésre.

 

A határnál fellendült az üzemanyag-turizmus

 

Éppen a fent említett okok miatt – amitől tartani lehetett – reneszánszát éli a benzinturizmus. Ez főleg a határ melletti településeken okozhat, vagy már okoz gondot. Ennek okán több helyről, például Győrből is lehetett olyan híreket hallani, hogy a kutak készlethiányra panaszkodnak, a kedvező árak miatt a külföldiek előszeretettel választják a magyarországi kutakat, amelyek nem erre a forgalomra rendezkedtek be.

 

Van olyan ország, ahol több mint 2 euróba kerül

 

Míg Magyarország és a szomszédos Szlovénia az ársapkával igyekszik kordában tartani az Európa-szerte elszabadult árakat, addig az Osztrák Autóklub ­(ÖAMTC) adataiból kiderül, hogy Ausztriában a 2 eurót is meghaladta a gázolaj és a benzin literenkénti ára. Ez Németországban 2,2 euróra (880 forint), Svédországban 2,4 euróra (985 forint) rúg. A helyzet Franciaországban és az Egyesült Királyságban sem sokkal jobb, közel 740 forintba kerül a 95-ös benzin literje, a dízelé ennél még magasabb. A hirado.hu információi szerint például a briteknél egyre többen követelik a londoni kormánytól, hogy csökkentse a benzint sújtó 20 százalékos általános forgalmi adót legfeljebb 15 százalékra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!