Mikor cseréljük le a téli gumit?

2022.03.18. 16:00

Amint a hőmérséklet tartósan 7 °C fölé emelkedik, érdemes váltani

Jókor szinte sosem lehet… Biztos mindannyiunknál előfordultak olyan esetek, hogy amikor már átálltunk, elkerülve a hosszas sorokat a gumisnál, akkor márciusban a nyakunkba esett a hó. Persze azt, hogy mikor is következik be a tökéletes váltópont, azt senki nem fogja megmondani.

Kecskés Zoltán

Várjunk még egy picit, egyelőre még nem kell a gumishoz szaladnunk az autónkkal

Forrás: VG / Archív

Tökéletes recept tehát nincs, ám az alapszabályt sokan ismerik: a szakemberek ajánlatai alapján a tartósan 7 fok fölötti hőmérsékletnél már jobban járunk a nyárival, mert a hidegre szánt abroncsok gyorsan elkezdenek kopni. A jogszabály szerint 4 mm profilmélység az, amely kötelező. A nyári abroncsok esetében már más a helyzet, hiszen itt 1,6 mm-es szabályhoz kell tartani magunkat. A lényeg, hogy mindig a szezonnak megfelelő abroncs legyen az autón, hiszen a téli gumi nyáron legalább annyira veszélyes, mint télen nyárival autózni. Megnő a féktáv és ezzel együtt a baleset kockázata. 

Nem érdemes tehát rizikózni, az időzítés tehát nagyon fontos. Másrészről azt is érdemes ellenőrizni, hogy mikor gyártották, hiszen a gumi is élő szervezet, amely 10 év után már nem adja le azt a tapadást, amely megfelelő annak a gépjárműnek, amire tervezték. Ezért az ennél öregebb abroncsot le kell cserélni állapotától függetlenül. A megfelelő profilmélység megléte önmagában tehát nem elég, az öregedés is nagyban számít. Ezt a gumiabroncs oldalán ellenőrizhetjük a DOT felirat után látható négy számjegy segítségével. Az első két szám a hetet adja meg, a másik kettő pedig az évszámot. Például 0311 - 2011 3. hetét jelenti. 

Bár varázsgömbünk nincs, így biztosan nem láthatjuk az előttünk lévő heteket, de ha hinni lehet az időjárás- előrejelzéseknek, akkor még érdemes várnunk a váltással. Nálam például bevett módszer, miszerint a bolondok napja és halottak napja között érdemes nyári gumit használni, majd jöhet a téli, de ne szaladjunk ennyire előre… Élvezzük, hogy az idő egyre jobbra fordul és következnek a tavaszi, majd a nyári hónapok. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!