Hirdetés

2021.10.24. 07:30

A hideg időre nemcsak magunkat, hanem autónkat is alaposan fel kell készíteni (szponzorált tartalom)

Tagadhatatlanul beköszöntött az ősz, a reggelek és az esték egyre hidegebbek, sötétben indulunk útnak a munkába, és bizony sötétben is érkezünk haza. Erre saját magunknak is fel kell készülni lelkileg, autónkat pedig jobb, ha profi szakemberekre bízzuk, hogy minden időjárási körülmények között biztonságban érezhessük magunkat a volán mögött.

Bagotai Zsanett

De vajon mi jelenti a biztonságot? Mit érdemes átnézetni járművünkön, és melyek azok a dolgok, aminek cseréje elengedhetetlen? Hogy ezekre a kérdésekre profi szakmai választ kapjunk, Toldi Mátét, a székesfehérvári Alba Ipari Zónában található Opel és Suzuki Barta szerviz vezetőjét hívtuk segítségül. Természetesen nem mentünk el a minden év októberében aktuálissá váló téli gumicsere kérdése mellett sem, mert talán ez az egyik legfontosabb lépés a hideg beköszöntével, hogy biztonságban utazhassunk.

- A téli felkészítés legfontosabb része a világítás ellenőrzése, az akkumulátor állapotának felmérése, nehogy a hideg idő beálltával meglepetés érjen minket egy reggeli elindulás során. Szükséges a fagyálló bemerése, az ablakmosó folyadékot célszerű már október közepe fele télire váltani, hiszen az éjszakák és a reggelek már ilyenkor is nagyon hűvösek tudnak lenni. Nem ritka a csapadékos időjárás az év ezen időszakában, ezért az ablaktörlő lapátok minőségére is nagy figyelmet kell fordítani, hiszen veszélyes tud lenni, ha nem töröl jól, és akadályoz minket a megfelelő kilátásban. A fék és futómű átvizsgálása talán mondani sem kell, milyen prioritást élvez.

A téli időszakba úgy vágunk bele, hogy minden rendben legyen az autóval, nehogy a tél közepén kelljen valamilyen fontos dolgot elvégeztetni a járművön, amit már hónapokkal ezelőtt kellett volna.

Toldi Máté, az Opel és Suzuki Barta szerviz vezetője igazán hasznos tanácsokat osztott meg
Fotó: Bagotai Zsanett / feol.hu

A téli-nyári gumiabroncs cseréje pedig minden év októbere tájékán aktuálissá válik, habár mindig vannak olyanok, akik kihúzzák a nyári gumival, ameddig csak lehet, arra gondolván, hogy úgysem találkozunk sok hóval a környéken. De milyen is a jó abroncs, mikor kell lecserélni, és hogyan zajlik egy szakszerű csere a szervizben?

- Nagyon fontos, ha 7 fok alá csökken a hőmérséklet, akkor már érdemes elvégeztetni az abroncsok cseréjét. Reggelente már gyakran előfordulnak talaj menti fagyok, nyirkos időjárás, ilyenkor a nyári kemény gumi esetén – még ha az vadonatúj is – duplájára nőhet a fékút, nincs olyan tapadása, mint a puha téli társának. A gumiabroncs állapotának ellenőrzése elengedhetetlen, mielőtt az felkerül az autónkra. A téli gumiabroncs profilmélysége újonnan 8-9 mm, és egészen 4 mm-ig ajánlott a használata. Ha ez alá csökken, akkor kimondható, hogy nem biztonságos már az abroncs, cserére van a szükség. Mindezt egyszerűen, egy 100 forintos érme segítségével bárki le tudja otthon mérni: ha pénz ezüst színű részét ellepi a gumi, még használható, ennek vastagsága ugyanis körülbelül 4 mm. Nagyon fontos, hogy mind a két tengelyen le kell cserélni a gumiabroncsokat! Nem lehet olyan, hogy az első tengelyen téli, míg a hátsón nyári gumi van felszerelve. Ez egy nagy kanyarban különösen veszélyes lehet, mert az autó eleje tapad, míg a hátsó megcsúszik és könnyen az árokban köthet ki az autó.

Bízzuk a munkát szakemberre!
Fotó: Opel Barta

Használt gumiabroncs esetén különösen nagy figyelmet kell fordítani a gumik állapotára, évjáratára. Minden abroncson jelölik, hogy mikor gyártódott az adott darab. Nem érdemes 5-6 éves használt gumikban gondolkodni, még a kedvező ár miatt sem, hiszen egyáltalán nem lesz kifizetődő hosszútávon és sokkal jobban járunk egy prémium, jó minőségű abronccsal. Ha újat vásárolunk, akkor is figyeljünk a minőségre, mert lehet, hogy kellemesebb kifizetni fele annyi pénzt a gumikért, viszont ha 50 %-al olcsóbbért vásárolunk, akkor a biztonság, a megbízhatóság és az élettartam is pontosan ennyivel csökken, tehát érdemes elgondolkodni, hogy vajon megéri-e?

Az Opel és Suzuki Barta javítóműhelyében szakszerűen felkészítik autónkat a télre
Fotó: Bagotai Zsanett / feol.hu

Az Opel és Suzuki Barta javítóműhelyében abszolút dübörög a szezon, jelenleg három hetes az előjegyzés, tehát aki most kér időpontot gumiztatásra, körülbelül november közepe fele tudja igénybe venni a szerviz segítségét. Ha pedig szervizbe kerül az autó, a gumiztatáson túl egy téli felkészítésre, átvizsgálásra is érdemes befizetni, így mialatt az ügyfél egy finom kávé elfogyasztásával melegedhet át, megtörténik járműve téli útviszonyokra történő felkészítése, a fagyálló fokolása, az ablaktörlőlapátok, a világítás ellenőrzése, a jármű téli ablakmosóval való feltöltése. A téli felkészítés körülbelül 30-40 percet vesz igénybe, ez idő alatt pedig járművünk átmegy minden ellenőrzési folyamaton, ami szükséges ahhoz, hogy biztonságban vegyünk majd részt a közlekedésben a téli idő beköszöntével is.

Ezek is érdekelhetik

facebook comments widget