Frissen Fejérből

2021.09.04. 10:00

A Gripen „lóereje” is ott lesz a repnapon

Most már csupán néhány nap, és megérkeznek az idei börgöndi repülőnapra az eseményen részt vevő légi járművek.

Tihanyi Tamás

Egy magyar Gripen az ég felé tör: itt lesz nálunk is

Fotó: Tihanyi Tamás

Hatalmas eredmény volt, hogy tavaly, az országban egyedüliként tudott légi parádét szervezni a székesfehérvári Albatrosz Repülő Egyesület a börgöndi leszállópályán úgy, hogy eközben mindent megtettek az eseményre érkezők biztonsága érdekében. Idén a járvány talán már nem okoz semmiféle fennakadást, és biztosan nem szeptember 12-én vasárnap, amikor ismét szélesre tárja kapuit a patinás múltú, és végre megújuló légikikötő a látogatók előtt.

Szilády Dezső egyesületi elnök a szervezők nevében lapunknak elmondta: egyre jobban kezd „összeállni” a repülőnap programja. Biztosan eljön majd a székesfehérváriak régi barátja, Veres Zoltán Európa-bajnok műrepülő pilóta, bemutatót tart az egyesület szakágvezetője, a világbajnok Józsa Dávid, várják az old timer ritkaságok pilótáit és mindazokat, akiket korábbról már megszokhattak a börgöndi repülőnap látogatói. Nem célunk, hogy minden részletről beszámoljunk e helyen – annál is inkább, mert a program egyelőre napról napra változik –, azonban mindenképpen fontos hír, hogy a Magyar Honvédség szerdán bejelentette: ismét képviselteti magát a börgöndi repülőnapon.

Egy magyar Gripen az ég felé tör: itt lesz nálunk is
Fotó: Tihanyi Tamás

Talán a legtöbbek érdeklődésére légierőnk „ökle”, a JAS 39 Gripen elfogó vadászrepülőgép földközeli bemutatója tart majd számot, de itt lesz egyik új beszerzésünk, a H145M típusú könnyű helikopter is. A jó öreg Mi 17-es helikopterből pedig a Magyar Honvédség, valamint az Albatrosz Repülő Egyesület ejtőernyősei ugranak majd együtt, valamint bemutató repülést hajt végre katonai légierőnk képviseletében a Zlin 242-es kiképzőgép.

A Magyar Honvédség azonban nemcsak a levegőben, hanem a földön is képviselteti magát, hiszen sátrat bontanak a toborzók a sokat látott leszállópálya mellett. Az utóbbi időben ugyanis egyre több és egyre újabb lehetőséggel csábítja a fiatalokat a megújuló és egyre erősödő hadseregünk tagjai közé, érdemes lesz tehát rájuk is odafigyelnie azoknak, akik még abban a korban vannak, hogy kacérkodhatnak a katonai pályafutás vállalásának lehetőségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!