motorverseny

2021.05.06. 07:00

A jövő már velük van – Talmácsi egykori menedzsere elhozza a leendő bajnokokat Seregélyesre

Május 6-án, csütörtökön délután öt olyan fiatal motorversenyző gyakorol majd a seregélyesi gokartpályán, a SER-Ringen, akiknek útját ugyanaz az olasz menedzser egyengeti, akinek tevékeny része volt abban, hogy Talmácsi Gábor MotoGP világbajnok lett.

Tihanyi Tamás

A 14 éves Farkas Kevinből is születhet világbajnok a jövőben

Fotó: Northern Talent Cup

Talmácsi Gábor 2007-ben lett világbajnoka a MotoGP 125 köbcentiméteres kategóriájának, s ezért a teljesítményéért – valamint sportemberi kvalitásaiért – a székesfehérvári Szász Lászlóhoz hasonlóan megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést, s egyebek mellett az év sportolójának és az év emberének is megválasztották.

– Egy motorsport-utánpótlási programmal érkezünk a seregélyesi pályára – mondta lapunknak Stefano Favaro. – A SER-Ringet választottuk edzőpályának, központnak, mert nagyon jó és biztonságos. Új a létesítmény, és itt minden adott ahhoz, hogy kiváló technikai körülmények között tudjunk tréningezni. Csapatunk öt utánpótláskorú versenyzőből áll. Tíz és tizennégy év közötti fiatalok ők, akik különböző bajnokságokban vesznek részt.

A 14 éves Farkas Kevinből is születhet világbajnok a jövőben
Fotó: Northern Talent Cup

Rossi Moor 13, Farkas Kevin 14 éves, Stefano Favaro velük kezdte a csapat bemutatását.

– Ők idén már egy nagyon komoly utánpótlás-bajnokságban, a Northern Talent Cupban vehetnek részt egy-egy KTM motorral. Európa-szerte utazunk majd a versenyekre, és külön érdekes, hogy négy alkalommal együtt szerepelünk majd a MotoGP-vel, azaz betétfutamai leszünk annak világbajnoki hétvégéjén. A másik három versenyző, Lukács Tamás, Lőrinc László és az olasz Matteo Masili az Ohvale Coppa Italia elnevezésű sorozatban áll majd rajthoz a csapat színei­ben. Tapasztalatszerzés szempontjából ez a bajnokság lesz a megfelelő számukra. Rossi és Kevin esetében a rutinszerzés, a folyamatos fejlődés az idei legfontosabb, de a felkészülésüket látva szeretném, ha a legjobb ötben végeznének mindketten a sorozat végén. Ami Matteót illeti, egyértelműen a bajnoki címet célozzuk meg, Tamással kapcsolatban a tapasztalatszerzés mellett azt várom, hogy a bajnoki futamok után a legjobb tízben zárjon.

Nem kerülhető meg az olasz menedzsernek szánt kérdés: szerinte lesz újabb magyar motorversenyző világbajnokunk?

– Én ezzel kelek és ezzel fekszem minden nap – válaszolt tűzzel a hangjában Stefano Favaro. – Nagyon remélem, hogy az öt versenyzőből, akik itt lesznek velem Seregélyesen, valamelyikük világbajnokká érik majd a jövőben. Mindig azt mondom, hogy bármi történik majd ezután velem az életben, Talmácsi Gábor világbajnoki címe egy nagyon szívbe markoló emlék marad számomra, a legnagyobb dolog, ami csak megtörténhetett velem. Bízom abban, hogy lesz még magyar világbajnokunk.

Rossi Moor
Fotó: Northern Talent Cup

Mihályi Norbert látja vendégül az ifjú motorosokat, ő a SER-Ring megálmodója és megvalósítója.

– Augusztusban nyitottunk, azaz a nyáron leszünk egyévesek – mondta a házigazda büszkeségével. – Azóta a számításainkat messze felülmúlta mindaz, ami történt velünk, úgy érezzük, hogy a vendégeink rendkívül elégedettek voltak eddig a szolgáltatásainkkal, úgyhogy rövidesen további fejlesztéseket szeretnénk végrehajtani infrastruktúrában, pályában, aszfaltban. Baráti társaságokat, céges rendezvények résztvevőit egyaránt várjuk, hamarosan lehet nálunk kvadozni is, azaz nem csak bérelt gokarttal próbálhatja ki a pályát az, aki eljön. Motorosoktatások is folynak, most már négy ilyen oktatócsapat tevékenykedik nálunk és tanítja az utcai motorosokat.

Tény, hogy mindenféle motorsportos „előélet” nélkül, teljesen zöldfülűen is ki lehet próbálni a pályát.

Rossi Moor
Fotó: Northern Talent Cup

– Mindenki, aki ide jön, akár ült már gokartban, akár nem, először mindenképpen kap egy elméleti képzést a pálya használatával kapcsolatban. A gokartok úgy vannak kifejlesztve, hogy rendkívül egyszerű a kezelésük, nem kell hozzá sem rutin, sem tapasztalat, elegendő annyi, hogy a jelentkező legyen 14 éves és legalább 150 centiméter magasságú. Ha ez megvan, már mehet is fel a pályára, ahol teljesen biztonságos körülmények között tudja tesztelni a ringet és önmagát.

Szász László autóversenyző egyike azoknak, akik elismerően nyilatkoztak a SER-Ring kialakításáról. Minap ő is ellátogatott a seregélyesi pályára, de számára egy egészen másféle kihívást tartogat a jövő: legközelebbi hegyi versenye júniusban várja, a horvátországi Skradinban áll rajtvonalhoz a vírus miatti hosszú kihagyás után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!