Van, ami akkor jó, ha hangos

2019.09.08. 07:20

Egy új rendelet miatt már nem kerülhet forgalomba olyan autó, ami némán halad

Hanggenerátorral szerelik fel az új gyártású elektromos autókat, hogy a közlekedés többi résztvevője, különösen a gyalogosok, kerékpárosok időben észleljék a közelgő járművet.

Palocsai Jenő

A legújabb elektromos autók már nem osonhatnak Fotó: FMH-archív

Régen elfeledett gyermekkorunkban kartondobozból kivágott téglalapot rögzítettünk a kerékpárunk villájához, hogy a vastag papír, a küllők közötti pattogás során, hangos kerepeléssel figyelmeztesse az utca szájtáti, csodálkozó népét, hogy jövünk és hogy már majdnem motorbiciklink van. A sebesség fokozásakor a képzeletbeli motor fordulatszáma is emelkedett, de lassítás közben is megmaradt a hangereje, csak az üteme lett kattogó a recsegőből.

Ennek egy újrafejlesztett változatával szerelik a most kigördülő új elektromos autókat. Ez nem valami extra, vagy luxus az autókban, ugyanis az Európai Parlament még 2014 tavaszán fogadta el és adta ki azt a rendeletet, ami szerint az új típus-jóváhagyási számmal rendelkező hibrid és tisztán elektromos autókat július elsejétől kizárólag hangkibocsátó eszközzel felszerelve lehet forgalomba hozni.

A cél az, hogy a belső égésű motort éppen nem használó, illetve azzal nem is rendelkező, szinte zajtalan járműveket könnyebben észlelje a közlekedés többi résztvevője.

A legújabb elektromos autók már nem osonhatnak
Fotó: FMH-archív

A szabály nem rendelkezik visszamenőleg, így továbbra sem lehet csak a fülünkre hagyatkozni egy gyalogátkelőnél, vagy kerékpározás közben. Alaposan körül kell nézni a régebbi kivitelek és eleve a balesetmentes közlekedés érdekében. Nem csak hazánkban elvárás ez, egész Európában érvényben van a rendelet, így ha a lopakodó üzemmódra alkalmas jármű 20 km/h-val, vagy annál kevesebbel megy, fehér zajt kell árasztania magából. Fokozottan érinti az új autók megjelenése a vakokat, illetve a gyengénlátókat, mert ők csak az észlelt hangokra tudnak hagyatkozni.

Korábban többször érte kritika a némán osonó kocsikat, hogy veszélyt jelentenek a közlekedésben. Most talán kedvesebbek lesznek ezek a járművek, miáltal emelkedik az eladásuk. Ez hosszútávon jelentősen csökkentheti a károsanyag-kibocsátást. Az igazi persze az lenne, ha olcsóbbak is lennének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!