Hasznos tippek

2019.03.29. 15:00

Hogyan készítsük fel autónkat a nyári szezonra?

Bizony nem csak a téli időjárási viszonyokra és körülményekre, de a nyárira is érdemes időben és kellő alapossággal felkészíteni négykerekű társainkat.

Elekes Gergő

Fotó: pixabay.com

A legtöbb szakember ma már úgy vélekedik, hogy a modern autók esetében téli-nyári átállásról nem is igazán beszélhetünk, hiszen nagyon sok sofőr számára a téli gumi nyárira való cseréjével le is zárul ez a folyamat.

Kocsis Zoltán szakoktató segítségével megpróbáltuk összegyűjteni azokat az elemeket, amelyeket ha nem is kötelező, de mindenképp érdemes elvégezni, mielőtt nekivágnánk nagyobb utaknak a perzselő nap fényében.

Nyári abroncs

Az egyik legfontosabb feladat, amit a járművezetőknek el kell végezniük, az a téli gumiabroncs nyárira való lecserélése. Ezt már tartósan 7 Celsius fok felett javasolt megtenni, hiszen szerkezeti különbsége miatt a téli gumi sokkal gyorsabban kopik a melegebb aszfalton, mint nyári megfelelője, ráadásul sokkal hangosabb is. Rendkívül fontos figyelni a guminyomásra, az abroncs minőségére is, hiszen az elöregedett változat súlyos baleset okozója is lehet!

Ablakmosó folyadék

Sokan úgy vélik, hogy a téli ablakmosó folyadék tökéletesen használható a nyári időszakban is. Ugyan némileg igazuk van, fontos megjegyezni, hogy a téli ablakmosó folyadékokban nincs bogároldó hatás, ami nyáron létfontosságú lehet, hiszen ha csak elkenjünk a bogarakat a szélvédőn, a látási körülményeink azonnal romlanak, rosszabb esetben pedig egy baleset okozója is lehet a maszatos felület. Ha másért nem, már emiatt is érdemes cserélni!

Akkumulátor

Manapság már a gondozásmentes akkumulátorok uralják a piacot. Kocsis Zoltán szerint ezek inkább a téli időszakban adják meg magukat, mintsem a tavaszi átállás során, így értelemszerűen a sofőr akkor cseréli őket, amikor egy reggel arra eszmél, hogy nem indul autója.

Egy-két járműben előfordulhatnak még a régi típusú akkumulátorok is, melyek esetében a folyadékszintet folyamatosan ellenőrizni kell, és ha szükséges, desztillált vízzel kell utántölteni őket. A nyári időszakban legalább kéthetente érdemes ezt elvégezni.

Klímaberendezés

Senki sem szeret (hovatovább nem is biztonságos) a forróságtól kábultan róni a kilométereket. Éppen emiatt a járművekben található klímaberendezések ellenőrzése, tisztítása és ha szükséges, feltöltése, valamint a pollenszűrő cseréje rendkívül fontos a szezon kezdete előtt. Télen mindenképp érdemes a klímaberendezést elindítani (havonta legalább egyszer), hogy forogjon meg benne a gáz, ne ragadjon le a kompresszor.

Fékek ellenőrzése

Nem sok olyan berendezés van egy autóban, ami fontosabb lenne a fékrendszernél. Éppen ezért mindenképp nézzük meg a fékbetétek és féktárcsák állapotát, a fékbetétek kopását, vastagságát. Ha szükséges, szakemberrel végeztessük el a cseréjüket.

Tisztítás

Általánosságban elmondható, hogy az autósok többsége a téli időszakban a fagyok miatt a mosásnak még csak a gondolatától is ódzkodik, pedig az utak fagymentesítéséhez használt só és a használat során elkerülhetetlen szennyeződés szép lassan szétmarhatják a karosszériát. Érdemes egy nagynyomású mosással kezdeni a tisztítást (különösképpen az alvázat, kerékdobokat), majd ezt követően alaposabban is körbe kell takarítani a karosszériát, különösen figyelve azokra az apróbb helyekre, ahol megbújhatott még a kosz egy gépi mosás után is.

Természetesen a belső tisztításról se feledkezzünk meg! A praktikus autós manapság télen nem szövetszőnyeggel használja járművét, hanem (magas tálcás) gumiszőnyeggel a könnyebb tisztíthatóság érdekében. Nyárra ezt visszacserélhetjük a szövetre, de maradhatunk a gumis opció mellett is.

Ablaktörlő

Figyeljünk az ablaktörlők állapotára is, télen ugyanis ráfagyhatnak a szélvédőre, melynek következtében az ablaktörlőlapát gumija megrepedhet, amit ha megsüt a nap, leválhat róla, és az ablaktörlő tisztítás helyett csak karcolni fogja a szélvédőt. Ha úgy érezzük, hogy kemény a gumi és maszatol, azonnal cseréljük le, mert a nem tiszta szélvédő balesetveszélyes!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!