Lóerő

2014.07.06. 10:55

Eltankoljuk az ételt

A bioetanol és a biodízel növényi alapú üzemanyagok. Így égéstermékük semleges hatású az üvegházhatásra - mondhatni - környezetbarát. Szakértőnk mégis megkérdőjelezi az ilyen -benzint helyettesítő - anyagok létjogosultságát.

Sebestyén Lilla

- A biodízelt és a bioetanolt - amely hazánkban 2007 óta szabványos - úgynevezett energianövényekből, vagy keményítőtartalmú növényekből állítják elő, ilyen például a repce, a cukorrépa és a kukorica vagy burgonya.

Ez azért környezet barátabb megoldás, mert egyrészt ezek megújuló energiaforrások, másrészt, a növények megkötik a légkörbe kerülő szén-dioxidot, így lényegében létrejön egy körforgás, ami nem terheli a környezetet - mondta el Bohács László, aki még hozzátette: - Ez eddig mind szép és jó, csakhogy ezeknek az üzemanyagoknak az előállításához rengeteg termőföldet kell igénybe venni.

 

Az autókereskedő cég munkatársa arra is felhívja a figyelmet, hogy sokkal jobb, célszerűbb és humánusabb lenne, ha azt a növénymennyiséget, amit a bioüzemanyagokba ölünk, inkább táplálékként használnánk fel.

Arról nem is beszélve, hogy egy hagyományos motorba körülbelül huszonöt százalékkal kell többet töltenünk E85-ből - aminek 85 százaléka bioetanol és 15 százaléka benzin - vagy biodízelből, mint a sima benzinből, gázolajból. Így tehát hiába a kedvezőbb ár, ha szinte ugyanannyi pénzből jövünk ki anyagilag.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!