Lóerő

2014.04.30. 13:04

5 hasznos tanács motorosoknak

A tavasztól őszig terjedő időszakban a motorosok egyre nagyobb számban gurulnak az utakra, és fedezik fel évről-évre újra a járgányban rejlő lehetőségeket és a szabadság ezen formáját. (x)

A motortire szakemberei szerint is rendkívül fontos azonban odafigyelni arra, hogy milyen állapotban van a motorgumi, hiszen ezen akár a közlekedés biztonsága is múlhat. A motorral szerzett tapasztalat még korántsem elegendő, az is kiemelt szerephez jut, hogy a megfelelő felszereltséggel, gumikkal ellátott legyen a motor. Nézzük, melyek azok a területek, melyekkel kapcsolatban a leggyakrabban szeretnének információhoz jutni kezdő, és kissé már gyakorlottabb motorosok is!

1. Meddig számít újnak egy abroncs?

A motorgumik élettartama több tényező függvénye, így gyártónként, keverékenként, szerkezeti jellegzetességenként változik, hogy melyik abroncs meddig használható. Mivel az összetétel szinte minden esetben tartalmaz olyan anyagot, amely késlelteti az öregedést, így biztonsággal állítható, hogy legalább öt éven keresztül megtartják eredeti teljesítő képességüket a gumik. Ehhez természetesen a szakszerű raktározás is nagymértékben hozzájárul. Maximum 10 év az az időtáv, melyen túl azonban semmiképpen sem ajánlott használni egy-egy motorgumit.

2. Hogyan kell ápolni a motorgumit?

Elsőként a tárolás fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet. Mivel a téli időszakban csak kevés motoros merészkedik az utakra, így ebben az időszakban ajánlott megfelelően elhelyezni a gumikat, igaz ez azokra is, amelyek éppen használaton kívül vannak. A nedvességtől, melegtől, napfénytől célszerű óvni őket, és élére állítva ajánlott elhelyezni az egyes darabokat. A keréknyomás ellenőrzése mellett a tisztán tartás, valamint a különféle olajoktól, a fékfolyadéktól, és oldószerektől való távoltartás olyan lényeges teendők, melyek hozzájárulhatnak a motorgumi hosszú élettartamához.

3. Használt vagy új motorgumi éri meg jobban?

Az árak tekintetében nyilvánvaló, hogy a használt abroncs olcsóbb. Amiről azonban nem lehet elfeledkezni, az az a tény, hogy motorgumik esetében az olcsó húsnak valóban lehet, hogy híg a leve. A használt gumik nem véletlen lettek lecserélve, tehát valamilyen tulajdonságuk már nem felel meg az elvártaknak. Nagy szerencsével ki lehet fogni olyan motorgumit, mely gyakorlatilag nem is használt, csak tulajdonosa elégedetlen a gyárilag felszerelt típussal, ezért értékesíti azt. Ha nincs ideje keresgélni, vagy biztos megoldást szeretne, akkor javasoltak az új gumik.

4. Menő a felnicsík?

Mivel sokkal esztétikusabb megoldásnak bizonyul, mint a nagy felületű matricák, így egyértelműen állítható, hogy az olcsó design tuning elem manapság igen kedvelt és népszerű. A felnikre ragasztható színes szalag felhelyezéséhez azonban nem árt némi segítséget kérnie, jól jön plusz két kéz a művelethez. Mivel fényvisszaverő tulajdonsággal is bír a kiegészítő, így a láthatóságot is elősegíti.

5. Motorozás télen: érdemes az utakra gurulni?

A fagy és a mínuszok a legtöbb motorost eltántorítják attól, hogy járgányukat kitolják a garázsból. Ha mégsem tud lemondani a motorozás élményéről, akkor érdemes megfogadnia a motorgumi szerelés terén otthonosan mozgó motortire.hu szakemberbereinek tanácsait a témában. A lábtakaró ponyva és a kézmelegítő zsák olyan kiegészítők, amelyek nélkül a téli motorozás elképzelhetetlen, és nem is ajánlott. Mivel az utak általában sós hólével teliek, ez a fékekre, a fényezésre, és az elektromos csatlakozókra biztosan káros hatással lesz. Célszerű gyakran átmosni a járgányt meleg vízzel, és a korrózióvédelemről sem szabad megfeledkezni.

A motorozás kedvelői jól tudják, hogy a járgány szeretete, és a vele átélhető élmények csak akkor lehetnek teljesek, ha minden rendben van a motor és a gumik műszaki állapotával kapcsolatban. Ne guruljon az utakra anélkül, hogy ellenőriztetné ezeket, hiszen saját és motorostársainak biztonsága múlhat rajta!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!