Lepsény

2014.12.15. 21:35

A Polgárdi járás megszüntetése kilenc települést érint

Úrhida, Lepsény - A vízbe dobott kő hullámokat vet. A Polgárdi járás megszüntetése közvetlenül és közvetve kilenc települést érint a szükségessé vált átszervezések, társulások miatt.

Kőszárhegy a Székesfehérvári, Mezőszentgyörgy az Enyingi járáshoz kerül január elsejével. Tőlük független okok miatt nem sok idejük maradt a kabát újragombolására. Kőszárhegy és Nádasdladány képviselő-testületei november végén keresték meg az Úrhidai Közös Önkormányzati Hivatalt fenntartó úrhidai és sárkeszi önkormányzatot a társuláshoz való csatlakozási szándékukkal. Összegezve: létrejött a négyes megállapodás, aláírták az alapító okiratot. Mindezekről Bognár József Úrhida, Farkas Gyuláné Marika Sárkeszi, Borján Péter Kőszárhegy és Varga Tünde Nádasdladány polgármestere tájékoztatta lapunkat. Salamon Béla lepsényi, Berta József mezőszentgyörgyi és Pap László szabadhídvégi polgármester pedig az általuk létrehozott hármas fogatról számolt be. Polgárdi és Lajoskomárom egyedül maradt.

Borján Péter, Farkasné Marika, Bognár József és Varga Tünde  Fotó: V. Varga József

Az úrhidai Bognár József és három polgármestertársa kiemelte: a képviselő-testületek egyeztették a bővítéssel kapcsolatos irányelveket, s a két legfontosabb szempontként határozták meg, hogy a kibővült új közös hivatal által ellátott települések nem járhatnak rosszabbul (főként anyagilag), mint a jelen helyzetben, valamint az úrhidai és a sárkeszi lakosság továbbra is zökkenőmentesen intézheti ügyeit, nem kerülnek hátrányba. A négyek kulturális területen már 2008 óta együttműködnek a kistáj településeivel évente megrendezett Sárrét majális révén. Úrhida és Kőszárhegy több éven keresztül közös intézményfenntartó társulásban látta el oktatási és nevelési intézményeik működtetését, Nádasdladány és Sárkeszi jelenleg is társulási formában működteti iskoláját és óvodáját. A társulással létrejövő új hivatali struktúra biztosítja a települések önállóságát; a működés során biztosan adódnak majd nehéz pillanatok, de a közös gondolkodás további sikeres együttműködést feltételez. A jegyzői teendőket továbbra is Boda Zsuzsanna látja el; kiírták az aljegyzői pályázatot.

A másik társulás székhely-települése Lepsény lesz, kirendeltségként társul hozzá Mezőszentgyörgy és Szabadhídvég. Lepsényben kiírták a jegyzői pályázatot, a szűk időhatárok miatt a három település polgármestere december 31-én dönt majd az új közös hivatal jegyzői álláshelyének nyerteséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!