Lepsény

2015.11.19. 12:56

Lepsény, Tikacs-hegy – Áldás a borra, a gazdára

Lepsény, Mezőszentgyörgy – Urunk, Istenünk! Ajándékozó kezeddel áldd meg és szenteld meg meg ezt a bort. Szent Márton közbenjárására áldd meg és oltalmazd mindazokat a benned hívőket is, akik ebből a borból isznak – hangzott az áldás.

V. Varga József

Újboráldás a szőlőhegyen: Szűcs Sándor (j), Zsuppán István, Czink Henrietta és Baranyai István

A borosüvegek egyre csak szaporodtak a fehér abrosszal leterített asztalon. Szépek az idei borok – állapították meg az atyafiak, miközben boraikat rendezgették. Cukorfokokról és savakról, az első lefejtés fontosságáról beszéltek. Senkinek nem kell szégyenkeznie – szögezték le. A novemberi újborünnepen Szent Márton napját köszöntötték a Lepsényi – Mezőszentgyörgyi Borbarát Klub tagjai. A szőlőhegyi szomszédok, valamint balatonkenesei, enyingi, sárbogárdi és soponyai vendégeik Zsuppán István pincéjénél találkoztak, ahol Szűcs Sándor református lelkipásztor megáldotta az újbort. Kitért arra: az áldás nemcsak a borokat illeti, hanem a gazdákat is, akik évről évre a jó termésért fáradoznak. Szent Márton ünnepe a magyar néphagyományban tradicionálisan a gazdasági évet lezáró ünnep – hangsúlyozta köszöntőjében Zsuppán István, a borbarát klub elnöke. Eredete az ókori Rómába nyúlik vissza. A Mars lúdja formula a keresztény hitvilágban Márton lúdja alakká változott. Márton valós történelmi személy, a pannóniai Savariában született. Katonaként került Gallia földjére, ahol keresztény hitre tért, Tours-ban püspökké szentelték. Úgy tartja a regula, aki ezen a napon libát nem eszik, egész évben éhezni fog. A népi hagyomány szerint a Márton-napi sült lúd mellcsontjából jósolták meg a téli időjárást. Ha a liba csontja fehér és hosszú, havas tél lesz, ha viszont barna és rövid, sáros. A kicsit még csípős ízű újbort Szent Márton boraként is emlegetik. A derék népek jóízűen falatoztak, s derűsen koccintottak az idei kiváló termésre, majd a kompánia továbbindult a 7-es főúton is túlhúzódó Tikacs-hegyi túrán. Az ünnepélyes ceremónia Uljár Pál, Sávolt József, Madarász Imre és Baranyai István pincéjénél folytatódott. Örömmel fogadta a meghívást, és szívesen jött Somogyországból Fejérbe a Sávolt Jóskáék rokonságába tartozó Czink Henrietta, pusztahencsei borkirálynő, a 2011-es országos borkirálynő-választás második udvarhölgye. Az égiek is kedveznek nekünk – jegyezte meg az időjárásra utalva –, jó itt a szőlőhegyen.

Az utolsó hegymeneti megállónál, Baranyai Pistánál, a borbarát klub titkáránál az utóvéd még nótára is fakadt, nem akaródzott senkinek sem felkerekedni, jól érezte magát a gárda, olyannyira, hogy majdnem lecsúsztak az esti program kezdéséről. Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezni fog – emlékeztettek a borbarátok a népi regulára. Ezt már mégsem akarhatja senki – húzódott mosolyra a szájuk. Éppen ezért, a fentieket szem előtt tartva, a házigazdák és vendégeik este a mezőszentgyörgyi művelődési házban mulattak, amikor is elköltötték a finom libasült vacsorát. A libacombos, libatepertős, kacsamájas, tört krumplis, lila párolt káposztás menün idén sem változtattak. A vacsorát a borbarát hölgyek szolgálták fel. A dús falatokra és a jóféle házi süteményekre jól csúsztak a kicsit még csípős ízű újborok és a fényes, zamatos óborok. A fehérasztal mellett vidám diskurzus zajlott, a jó zene mindenkit táncra invitált. A nyolcvanesztendős Balázs Sanyi bácsi még a bájos ifjú hölgyeket is táncba vitte. Az Isten éltesse!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!