Lepsény

2014.04.17. 11:37

Lepsényi diákok Határtalanul a Felvidéken

Lepsény – A Fekete István Általános Iskola diákjai a Határtalanul program jóvoltából Szlovákiában, a Felvidéken kalandoztak – tudtuk meg Némethné Szabó Csilla igazgatóhelyettestől.

V. Varga József

A Vág völgyében első megállójuk a bősi duzzasztógátnál volt, a Deáki templomról megtudták, hogy Szent István rendelkezései alapján 1001-ben kezdték építenei. Galántán megcsodálták az Eszterházy-kastély romos épületét, koszorúzással emlékeztek Kodály Zoltánra. Hangulatos belvárosi sétát tettek a Felvidék Rómájának nevezett Nagyszombatban, megfordultak a meleg iszapos forrásairól ismert Pöstyénben, messziről felfigyeltek már a mondájáról híres csodálatos Beckó várára.

Amint a három hetedik osztályos diáklány, Mészöly Dóra, Stibi Dorina és Szőllősi Anna tudósításában megfogalmazta: szép élményekkel gazdagodtak utazásuk során, megismerkedhettek a Felvidék kultúrájával, bepillantást nyerhettek a határon túli magyarság életébe.

Lepsényi diákok Nagyszombatban, a ferences templom előtt. Középen, az első sorban áll: Guttyán Luca, Potesz Diána, Zsuzsics Réka és Berta Krisztián (Fotó: Maksi István)

A második napon Trencsénbe látogattak, Nagymegyerben partneriskolájuk diákjaival találkoztak, Csejtén egy meredek ösvényen kapaszkodtak fel Báthory Erzsébet romos várához. A következő napon Dévény várához utaztak, ahonnan eléjük tárult a Morva és a Duna összefolyásának impozáns látványa. Jártak a Vasfüggöny-emlékműnél, majd pozsonyi városnézés következett. Útba ejtették a várat, az érseki palotát, a Mihály-kaput és a magyar királyok koronázó helyét, a Szent Márton-dómot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!