Laza

2007.07.05. 02:29

upEvés, Európa körül

Székesfehérvár (kn) - Külföldre indulva általában tele vagyunk jó tanáccsal: ezt meg ezt feltétlenül kóstoljátok meg! Bólogatunk még akkor is, ha azt sem tudjuk, eszik-e vagy isszák.

Kocsis Noémi

Tegyük fel, hogy Európán belül maradunk, úticélunk legyen mondjuk Franciország. Esetleg fel vagyunk szerelkezve annyi költőpénzzel, hogy egy éttermi étkezés is belefér. Étteremben előételnek ehetünk sajtfelfújtat éppúgy, mint párolt zsenge pálmahajtást - amely gyakran szerepel a francia étlapokon - vagy pástétomot. A halakat és a húsokat előszeretettel párolják zöldségekkel, tálalják tejszínes mártásban, konyakban, gyakori az ételek töltéssel való elkészítése. A francia ételek egyik nálunk legismertebbje a ratatouille, bár egy igazi gourmand valószínűleg nem ezt választaná, mert szerintük a többféle zöldség az összepárolás során elveszíti saját jó tulajdonságait. Ha magunk akarunk meggyőződni ennek igaz, avagy hamis voltáról, egy nagy padlizsánt és két közepes cukkínit szeleteljünk fel, sózzunk be, hagyjuk állni fél óráig, forró olajban futtassunk meg egy nagy fej összevagdalt hagymát, adjunk hozzá két gerezd zúzott fokhagymát, a felkockázott zöldségeket, plusz egy piros kaliforniai meg egy fehér húsú paprikát. Sózzuk-borsozzuk, pároljuk. Tíz perc múlva mehet bele három kockára vágott paradicsom, fedő alatt az egészet összepároljuk. Bon appétit!

Az olaszoknál nyaralva fogunk rádöbbeni, mi mindent meg lehet enni. Az étlapon közönségesnek számító pulyka mellett a pacsirtától a rigón keresztül az énekes poszátáig mindenfélével találkozhatunk. Utóbbit szokás gombára helyezve, olívaolajjal leöntve megsütni. A fácánt konyakos vajban párolják, netán szarvasgombával és apróra vágott gyöngyhagymával töltik. Hogy utóbbinál nehogy kimaradjon az alkohol, pálinkában áztatják sütés előtt. Buon appetito!

Spanyolországban a helyiek kétszer esznek nagyot napközben, amúgy a szendvicsbároktól a hotelekig mindenhol kapható tapa-val csillapítják éhségüket. Ez lehet paradicsommal megkent, olívaolajjal megcsurgatott kenyér, nyárson sült húsfalatkák, vajas rákocskák, sült sprotni vagy valamilyen szalámi. Buen provecho!

Görögországban a helyiek imádnak étteremben enni, így rengeteg vendéglátóhely van - a legkisebb településen is bízvást találunk néhányat. Kiválóak a halételek, főleg a vörös márna és a tintahal. Kiváló a hagyományos citromos tojásleves, a töltött szőlőlevél, a leveles tésztába göngyölt sajt. ha egy kis görög édességre vágyunk, kérhetünk hideg, fahéjjal megszórt rizspudingot, vagy karamellkrémet, netán törökmézet. Kali szasz orexi!

Az olaszoknál nyaralva fogunk rádöbbeni, mi mindent meg lehet enni. Az étlapon közönségesnek számító pulyka mellett a pacsirtától a rigón keresztül az énekes poszátáig mindenfélével találkozhatunk. Utóbbit szokás gombára helyezve, olívaolajjal leöntve megsütni. A fácánt konyakos vajban párolják, netán szarvasgombával és apróra vágott gyöngyhagymával töltik. Hogy utóbbinál nehogy kimaradjon az alkohol, pálinkában áztatják sütés előtt. Buon appetito!

Spanyolországban a helyiek kétszer esznek nagyot napközben, amúgy a szendvicsbároktól a hotelekig mindenhol kapható tapa-val csillapítják éhségüket. Ez lehet paradicsommal megkent, olívaolajjal megcsurgatott kenyér, nyárson sült húsfalatkák, vajas rákocskák, sült sprotni vagy valamilyen szalámi. Buen provecho!

Görögországban a helyiek imádnak étteremben enni, így rengeteg vendéglátóhely van - a legkisebb településen is bízvást találunk néhányat. Kiválóak a halételek, főleg a vörös márna és a tintahal. Kiváló a hagyományos citromos tojásleves, a töltött szőlőlevél, a leveles tésztába göngyölt sajt. ha egy kis görög édességre vágyunk, kérhetünk hideg, fahéjjal megszórt rizspudingot, vagy karamellkrémet, netán törökmézet. Kali szasz orexi!

Az olaszoknál nyaralva fogunk rádöbbeni, mi mindent meg lehet enni. Az étlapon közönségesnek számító pulyka mellett a pacsirtától a rigón keresztül az énekes poszátáig mindenfélével találkozhatunk. Utóbbit szokás gombára helyezve, olívaolajjal leöntve megsütni. A fácánt konyakos vajban párolják, netán szarvasgombával és apróra vágott gyöngyhagymával töltik. Hogy utóbbinál nehogy kimaradjon az alkohol, pálinkában áztatják sütés előtt. Buon appetito!

Spanyolországban a helyiek kétszer esznek nagyot napközben, amúgy a szendvicsbároktól a hotelekig mindenhol kapható tapa-val csillapítják éhségüket. Ez lehet paradicsommal megkent, olívaolajjal megcsurgatott kenyér, nyárson sült húsfalatkák, vajas rákocskák, sült sprotni vagy valamilyen szalámi. Buen provecho!

Görögországban a helyiek imádnak étteremben enni, így rengeteg vendéglátóhely van - a legkisebb településen is bízvást találunk néhányat. Kiválóak a halételek, főleg a vörös márna és a tintahal. Kiváló a hagyományos citromos tojásleves, a töltött szőlőlevél, a leveles tésztába göngyölt sajt. ha egy kis görög édességre vágyunk, kérhetünk hideg, fahéjjal megszórt rizspudingot, vagy karamellkrémet, netán törökmézet. Kali szasz orexi!

Spanyolországban a helyiek kétszer esznek nagyot napközben, amúgy a szendvicsbároktól a hotelekig mindenhol kapható tapa-val csillapítják éhségüket. Ez lehet paradicsommal megkent, olívaolajjal megcsurgatott kenyér, nyárson sült húsfalatkák, vajas rákocskák, sült sprotni vagy valamilyen szalámi. Buen provecho!

Görögországban a helyiek imádnak étteremben enni, így rengeteg vendéglátóhely van - a legkisebb településen is bízvást találunk néhányat. Kiválóak a halételek, főleg a vörös márna és a tintahal. Kiváló a hagyományos citromos tojásleves, a töltött szőlőlevél, a leveles tésztába göngyölt sajt. ha egy kis görög édességre vágyunk, kérhetünk hideg, fahéjjal megszórt rizspudingot, vagy karamellkrémet, netán törökmézet. Kali szasz orexi!

Spanyolországban a helyiek kétszer esznek nagyot napközben, amúgy a szendvicsbároktól a hotelekig mindenhol kapható tapa-val csillapítják éhségüket. Ez lehet paradicsommal megkent, olívaolajjal megcsurgatott kenyér, nyárson sült húsfalatkák, vajas rákocskák, sült sprotni vagy valamilyen szalámi. Buen provecho!

Görögországban a helyiek imádnak étteremben enni, így rengeteg vendéglátóhely van - a legkisebb településen is bízvást találunk néhányat. Kiválóak a halételek, főleg a vörös márna és a tintahal. Kiváló a hagyományos citromos tojásleves, a töltött szőlőlevél, a leveles tésztába göngyölt sajt. ha egy kis görög édességre vágyunk, kérhetünk hideg, fahéjjal megszórt rizspudingot, vagy karamellkrémet, netán törökmézet. Kali szasz orexi!

Görögországban a helyiek imádnak étteremben enni, így rengeteg vendéglátóhely van - a legkisebb településen is bízvást találunk néhányat. Kiválóak a halételek, főleg a vörös márna és a tintahal. Kiváló a hagyományos citromos tojásleves, a töltött szőlőlevél, a leveles tésztába göngyölt sajt. ha egy kis görög édességre vágyunk, kérhetünk hideg, fahéjjal megszórt rizspudingot, vagy karamellkrémet, netán törökmézet. Kali szasz orexi!

Görögországban a helyiek imádnak étteremben enni, így rengeteg vendéglátóhely van - a legkisebb településen is bízvást találunk néhányat. Kiválóak a halételek, főleg a vörös márna és a tintahal. Kiváló a hagyományos citromos tojásleves, a töltött szőlőlevél, a leveles tésztába göngyölt sajt. ha egy kis görög édességre vágyunk, kérhetünk hideg, fahéjjal megszórt rizspudingot, vagy karamellkrémet, netán törökmézet. Kali szasz orexi!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!