Laza

2006.09.19. 02:29

Szebbé tett élet

Budapest - Az alkoholizmustól a bor mentette meg a francia nemzetet, állítják a szakértők. A kiváló nedűk megkövetelik, hogy azokat kulturált körülmények közepette élvezzék.

Mórocz Zsolt

Nem csak a népi bölcsesség tartja évszázadok óta orvosságnak a bort, de a legújabb techológiák eredményei is igazolják, hogy számtalan betegség megelőzhető napi két deci vörösbor elfogyasztásával. Fehérből akár egy litert is elszopogat az ember munka közben, természetesen szódával keverve, éltető fröccsként - állítja az egyik legtöbb európai aranyérmes bort előállító villányi gazda, Bock József. Nem véletlen, hogy a legtöbb neves villányi borász esküszik a fröccsre.

- Csak napközben, ha az ember a szomját akarja oltani. A bor kényes jószág, természetéhez meg kell választani a napszakot, de még az évszakot is - mondja Bock úr, aki Hamvas Bélával vallja: Van henyélő bor, kacér bor, mesélő bor, tragikus bor. A legnagyobb érzéketlenségre vall például kedélyes családi ebéden drámai bort inni. Ízléstelenség hivatalos lakomán parázna bort inni. Ha egyedül vagy és kint, mindig keress távlatot; a bor szereti a magasságot és szeret felülről nézni.

- Franciaországban bor- akadémiákon tanítják a helyes borivást, szerencsére nálunk is egyre több helyütt alakulnak borklubok, ahol a kóstolások közben minden megtanulható a szőlő levéről. Hozzánk Villányba is rengetegen járnak, büszkén vallom, az elmúlt tizenöt évben alapvetően változtak meg a borfogyasztási szokások nálunk is - mondja elégedetten a gazda, aki napközben maga is a szőlőben dolgozik, irányítja a pincészetet, de esténként vendégeknek igyekszik föltárni a bor titkát.

Lehetőleg 10-14 Celsius-fokos, állandó hőmérsékletű, se túl nedves, se túl száraz, se túl fényes helyen, üvegpalackban megdöntve, de leginkább fekve tároljuk a bort, hogy a dugó és a folyadék ne érintkezzék egymással. Nyugaton a nagy áruházakban már ferde fapolcokra helyezik a palackokat, és túlságosan nem világítják meg környéküket. Mi még itt nem tartunk, de otthon szakszerűen pihentethetjük borunkat. Ha egy kiváló vörösbor mellett döntünk, a fogyasztás előtt legalább egy órával bontsuk ki, legyen ideje levegőzni. A vörösborokat 14-20 fokosan kínáljuk, fajtájuktól függően, ízük, zamatuk akkor élvezhető igazán. Kivétel a rozé, mert annak hőmérséklete a fehérborokéval egyezőn 8-10 fok. Ajánlatos jegesvödörben vagy hőtartó edényben tartani a palackot, mert szobahőmérsékleten gyorsan fölmelegszik. A kihúzott dugót megszagoljuk, hogy megállapíthassuk még a kóstolás előtt, nincs-e valamilyen alapvető hibája a bornak.Elsőként magunknak töltünk egy keveset, egyrészt, hogy az üvegbe hullott parafatörmeléket eltávolítsuk, másrészt, hogy megkóstoljuk, megfelelő-e a bor. Az sem mindegy, milyen poharat használunk. A kulturált borfogyasztás megfelelő pohara a tiszta, száraz, talpas, felfelé szűkülő, száraz kehely, különböző méretekben.A kisebbe a fehérbort, a nagyobba a vörösbort töltjük, de mindig csak a pohár 2/3 részéig, hogy helyet hagyjunk a bor szabad mozgatásának, az illatok szabad áramlásának. A poharat a száránál fogjuk meg, hogy kezünkkel ne melegítsük fel a benne lévő bort és ne maszatoljuk össze.Először a bor színét nézzük meg, a fény felé fordítva a poharat, majd az illatát vizsgáljuk, végül egy korty bort a szánkba véve körbejáratjuk azt a szájpadlásunkon, nyel- vünk körül, megmozgatjuk a bort a szánkban, hogy minden összetevőjét megízlelhessük. Ezek a kóstolás szabályai. Egy közmondás szerint a bornak illik megágyazni.

Kóstolásnál kínálhatunk diót, mandulát, almát, sajtokat, de csak annyit csipegessünk, amennyi nem gátolja meg a bor élvezetét. Az étkezésnél általános szabályok vannak: többnyire a vörös húsokat, vadat, borjút vagy sertést nehezebb, aromás vö- rösborokkal hígítjuk, a fehérborok inkább a szárnyasok, a halak és többnyire a sajtok kísérői. A desszertborokat az édesség után kínáljuk.

A minőségi borokat soha ne keverjük össze vízzel, azt viszont szerencsés az asztalra tenni, mert szomjunkat az oltja. Még egy fontos szabály: sem az étkezés, sem a bor nem tűri a füstöt. Nem véletlen, hogy épp a legjobb borokat termelő országokban, Olasz-, Spanyol- és Franciaországban tiltották meg először a dohányzást az éttermekben.

Főhet a fejük a borkultúra népszerűsítésén fáradozó szakembereknek, a felmérések szerint ugyanis továbbra is legszívesebben félédes borokat kortyolgatunk. Borivó nemzet a magyar - tartja a mondás. Ennek a sztereotípiának azonban némiképp ellentmondanak a piackutatási adatok. A GfK felmérése szert a lakosság 41 százaléka soha nem fogyaszt bort, 29 százalék pedig ritkábban, mint kéthetente. Ezzel összhangban a háztartások fogyasztását mérő adatok azt mutatják, hogy a magyar háztartások fele vásárol bort. A hazai borkereskedők számára örömteli hírt jelenthet, hogy a borfogyasztás növekedése tovább folytatódik. A fogyasztás növekedésével a vásárlási szokásaink is változtak. Ma már diszkontüzletekbe térnek be az emberek, ha borra szomjaznak.A vásárlók leginkább a félédes borokat részesítik előnyben - jóllehet, e borfajták népszerűsége némileg csökkenő tendenciát mutat. A száraz borok továbbra is korlátozott rajongótábornak örvendenek, az otthoni fogyasztásnak csak harmadát adják.

Borivó nemzet a magyar - tartja a mondás. Ennek a sztereotípiának azonban némiképp ellentmondanak a piackutatási adatok. A GfK felmérése szerint a lakosság 41 százaléka soha nem fogyaszt bort, 29 százalék pedig ritkábban, mint kéthetente. Ezzel összhangban a háztartások fogyasztását mérő adatok azt mutatják, hogy a magyar háztartások fele vásárol bort. A hazai borkereskedők számára örömteli hírt jelenthet, hogy a borfogyasztás növekedése tovább folytatódik. A fogyasztás növekedésével a vásárlási szokásaink is változtak. Ma már diszkontüzletekbe térnek be az emberek, ha borra szomjaznak.A vásárlók leginkább a félédes borokat részesítik előnyben - jóllehet, e borfajták népszerűsége némileg csökkenő tendenciát mutat. A száraz borok továbbra is korlátozott rajongótábornak örvendenek, az otthoni fogyasztásnak csak harmadát adják.

- Csak napközben, ha az ember a szomját akarja oltani. A bor kényes jószág, természetéhez meg kell választani a napszakot, de még az évszakot is - mondja Bock úr, aki Hamvas Bélával vallja: Van henyélő bor, kacér bor, mesélő bor, tragikus bor. A legnagyobb érzéketlenségre vall például kedélyes családi ebéden drámai bort inni. Ízléstelenség hivatalos lakomán parázna bort inni. Ha egyedül vagy és kint, mindig keress távlatot; a bor szereti a magasságot és szeret felülről nézni.

- Franciaországban bor- akadémiákon tanítják a helyes borivást, szerencsére nálunk is egyre több helyütt alakulnak borklubok, ahol a kóstolások közben minden megtanulható a szőlő levéről. Hozzánk Villányba is rengetegen járnak, büszkén vallom, az elmúlt tizenöt évben alapvetően változtak meg a borfogyasztási szokások nálunk is - mondja elégedetten a gazda, aki napközben maga is a szőlőben dolgozik, irányítja a pincészetet, de esténként vendégeknek igyekszik föltárni a bor titkát.

Lehetőleg 10-14 Celsius-fokos, állandó hőmérsékletű, se túl nedves, se túl száraz, se túl fényes helyen, üvegpalackban megdöntve, de leginkább fekve tároljuk a bort, hogy a dugó és a folyadék ne érintkezzék egymással. Nyugaton a nagy áruházakban már ferde fapolcokra helyezik a palackokat, és túlságosan nem világítják meg környéküket. Mi még itt nem tartunk, de otthon szakszerűen pihentethetjük borunkat. Ha egy kiváló vörösbor mellett döntünk, a fogyasztás előtt legalább egy órával bontsuk ki, legyen ideje levegőzni. A vörösborokat 14-20 fokosan kínáljuk, fajtájuktól függően, ízük, zamatuk akkor élvezhető igazán. Kivétel a rozé, mert annak hőmérséklete a fehérborokéval egyezőn 8-10 fok. Ajánlatos jegesvödörben vagy hőtartó edényben tartani a palackot, mert szobahőmérsékleten gyorsan fölmelegszik. A kihúzott dugót megszagoljuk, hogy megállapíthassuk még a kóstolás előtt, nincs-e valamilyen alapvető hibája a bornak.Elsőként magunknak töltünk egy keveset, egyrészt, hogy az üvegbe hullott parafatörmeléket eltávolítsuk, másrészt, hogy megkóstoljuk, megfelelő-e a bor. Az sem mindegy, milyen poharat használunk. A kulturált borfogyasztás megfelelő pohara a tiszta, száraz, talpas, felfelé szűkülő, száraz kehely, különböző méretekben.A kisebbe a fehérbort, a nagyobba a vörösbort töltjük, de mindig csak a pohár 2/3 részéig, hogy helyet hagyjunk a bor szabad mozgatásának, az illatok szabad áramlásának. A poharat a száránál fogjuk meg, hogy kezünkkel ne melegítsük fel a benne lévő bort és ne maszatoljuk össze.Először a bor színét nézzük meg, a fény felé fordítva a poharat, majd az illatát vizsgáljuk, végül egy korty bort a szánkba véve körbejáratjuk azt a szájpadlásunkon, nyel- vünk körül, megmozgatjuk a bort a szánkban, hogy minden összetevőjét megízlelhessük. Ezek a kóstolás szabályai. Egy közmondás szerint a bornak illik megágyazni.

Kóstolásnál kínálhatunk diót, mandulát, almát, sajtokat, de csak annyit csipegessünk, amennyi nem gátolja meg a bor élvezetét. Az étkezésnél általános szabályok vannak: többnyire a vörös húsokat, vadat, borjút vagy sertést nehezebb, aromás vö- rösborokkal hígítjuk, a fehérborok inkább a szárnyasok, a halak és többnyire a sajtok kísérői. A desszertborokat az édesség után kínáljuk.

A minőségi borokat soha ne keverjük össze vízzel, azt viszont szerencsés az asztalra tenni, mert szomjunkat az oltja. Még egy fontos szabály: sem az étkezés, sem a bor nem tűri a füstöt. Nem véletlen, hogy épp a legjobb borokat termelő országokban, Olasz-, Spanyol- és Franciaországban tiltották meg először a dohányzást az éttermekben.

Főhet a fejük a borkultúra népszerűsítésén fáradozó szakembereknek, a felmérések szerint ugyanis továbbra is legszívesebben félédes borokat kortyolgatunk. Borivó nemzet a magyar - tartja a mondás. Ennek a sztereotípiának azonban némiképp ellentmondanak a piackutatási adatok. A GfK felmérése szert a lakosság 41 százaléka soha nem fogyaszt bort, 29 százalék pedig ritkábban, mint kéthetente. Ezzel összhangban a háztartások fogyasztását mérő adatok azt mutatják, hogy a magyar háztartások fele vásárol bort. A hazai borkereskedők számára örömteli hírt jelenthet, hogy a borfogyasztás növekedése tovább folytatódik. A fogyasztás növekedésével a vásárlási szokásaink is változtak. Ma már diszkontüzletekbe térnek be az emberek, ha borra szomjaznak.A vásárlók leginkább a félédes borokat részesítik előnyben - jóllehet, e borfajták népszerűsége némileg csökkenő tendenciát mutat. A száraz borok továbbra is korlátozott rajongótábornak örvendenek, az otthoni fogyasztásnak csak harmadát adják.

Borivó nemzet a magyar - tartja a mondás. Ennek a sztereotípiának azonban némiképp ellentmondanak a piackutatási adatok. A GfK felmérése szerint a lakosság 41 százaléka soha nem fogyaszt bort, 29 százalék pedig ritkábban, mint kéthetente. Ezzel összhangban a háztartások fogyasztását mérő adatok azt mutatják, hogy a magyar háztartások fele vásárol bort. A hazai borkereskedők számára örömteli hírt jelenthet, hogy a borfogyasztás növekedése tovább folytatódik. A fogyasztás növekedésével a vásárlási szokásaink is változtak. Ma már diszkontüzletekbe térnek be az emberek, ha borra szomjaznak.A vásárlók leginkább a félédes borokat részesítik előnyben - jóllehet, e borfajták népszerűsége némileg csökkenő tendenciát mutat. A száraz borok továbbra is korlátozott rajongótábornak örvendenek, az otthoni fogyasztásnak csak harmadát adják.

- Csak napközben, ha az ember a szomját akarja oltani. A bor kényes jószág, természetéhez meg kell választani a napszakot, de még az évszakot is - mondja Bock úr, aki Hamvas Bélával vallja: Van henyélő bor, kacér bor, mesélő bor, tragikus bor. A legnagyobb érzéketlenségre vall például kedélyes családi ebéden drámai bort inni. Ízléstelenség hivatalos lakomán parázna bort inni. Ha egyedül vagy és kint, mindig keress távlatot; a bor szereti a magasságot és szeret felülről nézni.

- Franciaországban bor- akadémiákon tanítják a helyes borivást, szerencsére nálunk is egyre több helyütt alakulnak borklubok, ahol a kóstolások közben minden megtanulható a szőlő levéről. Hozzánk Villányba is rengetegen járnak, büszkén vallom, az elmúlt tizenöt évben alapvetően változtak meg a borfogyasztási szokások nálunk is - mondja elégedetten a gazda, aki napközben maga is a szőlőben dolgozik, irányítja a pincészetet, de esténként vendégeknek igyekszik föltárni a bor titkát.

Lehetőleg 10-14 Celsius-fokos, állandó hőmérsékletű, se túl nedves, se túl száraz, se túl fényes helyen, üvegpalackban megdöntve, de leginkább fekve tároljuk a bort, hogy a dugó és a folyadék ne érintkezzék egymással. Nyugaton a nagy áruházakban már ferde fapolcokra helyezik a palackokat, és túlságosan nem világítják meg környéküket. Mi még itt nem tartunk, de otthon szakszerűen pihentethetjük borunkat. Ha egy kiváló vörösbor mellett döntünk, a fogyasztás előtt legalább egy órával bontsuk ki, legyen ideje levegőzni. A vörösborokat 14-20 fokosan kínáljuk, fajtájuktól függően, ízük, zamatuk akkor élvezhető igazán. Kivétel a rozé, mert annak hőmérséklete a fehérborokéval egyezőn 8-10 fok. Ajánlatos jegesvödörben vagy hőtartó edényben tartani a palackot, mert szobahőmérsékleten gyorsan fölmelegszik. A kihúzott dugót megszagoljuk, hogy megállapíthassuk még a kóstolás előtt, nincs-e valamilyen alapvető hibája a bornak.Elsőként magunknak töltünk egy keveset, egyrészt, hogy az üvegbe hullott parafatörmeléket eltávolítsuk, másrészt, hogy megkóstoljuk, megfelelő-e a bor. Az sem mindegy, milyen poharat használunk. A kulturált borfogyasztás megfelelő pohara a tiszta, száraz, talpas, felfelé szűkülő, száraz kehely, különböző méretekben.A kisebbe a fehérbort, a nagyobba a vörösbort töltjük, de mindig csak a pohár 2/3 részéig, hogy helyet hagyjunk a bor szabad mozgatásának, az illatok szabad áramlásának. A poharat a száránál fogjuk meg, hogy kezünkkel ne melegítsük fel a benne lévő bort és ne maszatoljuk össze.Először a bor színét nézzük meg, a fény felé fordítva a poharat, majd az illatát vizsgáljuk, végül egy korty bort a szánkba véve körbejáratjuk azt a szájpadlásunkon, nyel- vünk körül, megmozgatjuk a bort a szánkban, hogy minden összetevőjét megízlelhessük. Ezek a kóstolás szabályai. Egy közmondás szerint a bornak illik megágyazni.

Kóstolásnál kínálhatunk diót, mandulát, almát, sajtokat, de csak annyit csipegessünk, amennyi nem gátolja meg a bor élvezetét. Az étkezésnél általános szabályok vannak: többnyire a vörös húsokat, vadat, borjút vagy sertést nehezebb, aromás vö- rösborokkal hígítjuk, a fehérborok inkább a szárnyasok, a halak és többnyire a sajtok kísérői. A desszertborokat az édesség után kínáljuk.

A minőségi borokat soha ne keverjük össze vízzel, azt viszont szerencsés az asztalra tenni, mert szomjunkat az oltja. Még egy fontos szabály: sem az étkezés, sem a bor nem tűri a füstöt. Nem véletlen, hogy épp a legjobb borokat termelő országokban, Olasz-, Spanyol- és Franciaországban tiltották meg először a dohányzást az éttermekben.

Főhet a fejük a borkultúra népszerűsítésén fáradozó szakembereknek, a felmérések szerint ugyanis továbbra is legszívesebben félédes borokat kortyolgatunk. Borivó nemzet a magyar - tartja a mondás. Ennek a sztereotípiának azonban némiképp ellentmondanak a piackutatási adatok. A GfK felmérése szert a lakosság 41 százaléka soha nem fogyaszt bort, 29 százalék pedig ritkábban, mint kéthetente. Ezzel összhangban a háztartások fogyasztását mérő adatok azt mutatják, hogy a magyar háztartások fele vásárol bort. A hazai borkereskedők számára örömteli hírt jelenthet, hogy a borfogyasztás növekedése tovább folytatódik. A fogyasztás növekedésével a vásárlási szokásaink is változtak. Ma már diszkontüzletekbe térnek be az emberek, ha borra szomjaznak.A vásárlók leginkább a félédes borokat részesítik előnyben - jóllehet, e borfajták népszerűsége némileg csökkenő tendenciát mutat. A száraz borok továbbra is korlátozott rajongótábornak örvendenek, az otthoni fogyasztásnak csak harmadát adják.

Borivó nemzet a magyar - tartja a mondás. Ennek a sztereotípiának azonban némiképp ellentmondanak a piackutatási adatok. A GfK felmérése szerint a lakosság 41 százaléka soha nem fogyaszt bort, 29 százalék pedig ritkábban, mint kéthetente. Ezzel összhangban a háztartások fogyasztását mérő adatok azt mutatják, hogy a magyar háztartások fele vásárol bort. A hazai borkereskedők számára örömteli hírt jelenthet, hogy a borfogyasztás növekedése tovább folytatódik. A fogyasztás növekedésével a vásárlási szokásaink is változtak. Ma már diszkontüzletekbe térnek be az emberek, ha borra szomjaznak.A vásárlók leginkább a félédes borokat részesítik előnyben - jóllehet, e borfajták népszerűsége némileg csökkenő tendenciát mutat. A száraz borok továbbra is korlátozott rajongótábornak örvendenek, az otthoni fogyasztásnak csak harmadát adják.

- Franciaországban bor- akadémiákon tanítják a helyes borivást, szerencsére nálunk is egyre több helyütt alakulnak borklubok, ahol a kóstolások közben minden megtanulható a szőlő levéről. Hozzánk Villányba is rengetegen járnak, büszkén vallom, az elmúlt tizenöt évben alapvetően változtak meg a borfogyasztási szokások nálunk is - mondja elégedetten a gazda, aki napközben maga is a szőlőben dolgozik, irányítja a pincészetet, de esténként vendégeknek igyekszik föltárni a bor titkát.

Lehetőleg 10-14 Celsius-fokos, állandó hőmérsékletű, se túl nedves, se túl száraz, se túl fényes helyen, üvegpalackban megdöntve, de leginkább fekve tároljuk a bort, hogy a dugó és a folyadék ne érintkezzék egymással. Nyugaton a nagy áruházakban már ferde fapolcokra helyezik a palackokat, és túlságosan nem világítják meg környéküket. Mi még itt nem tartunk, de otthon szakszerűen pihentethetjük borunkat. Ha egy kiváló vörösbor mellett döntünk, a fogyasztás előtt legalább egy órával bontsuk ki, legyen ideje levegőzni. A vörösborokat 14-20 fokosan kínáljuk, fajtájuktól függően, ízük, zamatuk akkor élvezhető igazán. Kivétel a rozé, mert annak hőmérséklete a fehérborokéval egyezőn 8-10 fok. Ajánlatos jegesvödörben vagy hőtartó edényben tartani a palackot, mert szobahőmérsékleten gyorsan fölmelegszik. A kihúzott dugót megszagoljuk, hogy megállapíthassuk még a kóstolás előtt, nincs-e valamilyen alapvető hibája a bornak.Elsőként magunknak töltünk egy keveset, egyrészt, hogy az üvegbe hullott parafatörmeléket eltávolítsuk, másrészt, hogy megkóstoljuk, megfelelő-e a bor. Az sem mindegy, milyen poharat használunk. A kulturált borfogyasztás megfelelő pohara a tiszta, száraz, talpas, felfelé szűkülő, száraz kehely, különböző méretekben.A kisebbe a fehérbort, a nagyobba a vörösbort töltjük, de mindig csak a pohár 2/3 részéig, hogy helyet hagyjunk a bor szabad mozgatásának, az illatok szabad áramlásának. A poharat a száránál fogjuk meg, hogy kezünkkel ne melegítsük fel a benne lévő bort és ne maszatoljuk össze.Először a bor színét nézzük meg, a fény felé fordítva a poharat, majd az illatát vizsgáljuk, végül egy korty bort a szánkba véve körbejáratjuk azt a szájpadlásunkon, nyel- vünk körül, megmozgatjuk a bort a szánkban, hogy minden összetevőjét megízlelhessük. Ezek a kóstolás szabályai. Egy közmondás szerint a bornak illik megágyazni.

Kóstolásnál kínálhatunk diót, mandulát, almát, sajtokat, de csak annyit csipegessünk, amennyi nem gátolja meg a bor élvezetét. Az étkezésnél általános szabályok vannak: többnyire a vörös húsokat, vadat, borjút vagy sertést nehezebb, aromás vö- rösborokkal hígítjuk, a fehérborok inkább a szárnyasok, a halak és többnyire a sajtok kísérői. A desszertborokat az édesség után kínáljuk.

A minőségi borokat soha ne keverjük össze vízzel, azt viszont szerencsés az asztalra tenni, mert szomjunkat az oltja. Még egy fontos szabály: sem az étkezés, sem a bor nem tűri a füstöt. Nem véletlen, hogy épp a legjobb borokat termelő országokban, Olasz-, Spanyol- és Franciaországban tiltották meg először a dohányzást az éttermekben.

Főhet a fejük a borkultúra népszerűsítésén fáradozó szakembereknek, a felmérések szerint ugyanis továbbra is legszívesebben félédes borokat kortyolgatunk. Borivó nemzet a magyar - tartja a mondás. Ennek a sztereotípiának azonban némiképp ellentmondanak a piackutatási adatok. A GfK felmérése szert a lakosság 41 százaléka soha nem fogyaszt bort, 29 százalék pedig ritkábban, mint kéthetente. Ezzel összhangban a háztartások fogyasztását mérő adatok azt mutatják, hogy a magyar háztartások fele vásárol bort. A hazai borkereskedők számára örömteli hírt jelenthet, hogy a borfogyasztás növekedése tovább folytatódik. A fogyasztás növekedésével a vásárlási szokásaink is változtak. Ma már diszkontüzletekbe térnek be az emberek, ha borra szomjaznak.A vásárlók leginkább a félédes borokat részesítik előnyben - jóllehet, e borfajták népszerűsége némileg csökkenő tendenciát mutat. A száraz borok továbbra is korlátozott rajongótábornak örvendenek, az otthoni fogyasztásnak csak harmadát adják.

Borivó nemzet a magyar - tartja a mondás. Ennek a sztereotípiának azonban némiképp ellentmondanak a piackutatási adatok. A GfK felmérése szerint a lakosság 41 százaléka soha nem fogyaszt bort, 29 százalék pedig ritkábban, mint kéthetente. Ezzel összhangban a háztartások fogyasztását mérő adatok azt mutatják, hogy a magyar háztartások fele vásárol bort. A hazai borkereskedők számára örömteli hírt jelenthet, hogy a borfogyasztás növekedése tovább folytatódik. A fogyasztás növekedésével a vásárlási szokásaink is változtak. Ma már diszkontüzletekbe térnek be az emberek, ha borra szomjaznak.A vásárlók leginkább a félédes borokat részesítik előnyben - jóllehet, e borfajták népszerűsége némileg csökkenő tendenciát mutat. A száraz borok továbbra is korlátozott rajongótábornak örvendenek, az otthoni fogyasztásnak csak harmadát adják.

- Franciaországban bor- akadémiákon tanítják a helyes borivást, szerencsére nálunk is egyre több helyütt alakulnak borklubok, ahol a kóstolások közben minden megtanulható a szőlő levéről. Hozzánk Villányba is rengetegen járnak, büszkén vallom, az elmúlt tizenöt évben alapvetően változtak meg a borfogyasztási szokások nálunk is - mondja elégedetten a gazda, aki napközben maga is a szőlőben dolgozik, irányítja a pincészetet, de esténként vendégeknek igyekszik föltárni a bor titkát.

Lehetőleg 10-14 Celsius-fokos, állandó hőmérsékletű, se túl nedves, se túl száraz, se túl fényes helyen, üvegpalackban megdöntve, de leginkább fekve tároljuk a bort, hogy a dugó és a folyadék ne érintkezzék egymással. Nyugaton a nagy áruházakban már ferde fapolcokra helyezik a palackokat, és túlságosan nem világítják meg környéküket. Mi még itt nem tartunk, de otthon szakszerűen pihentethetjük borunkat. Ha egy kiváló vörösbor mellett döntünk, a fogyasztás előtt legalább egy órával bontsuk ki, legyen ideje levegőzni. A vörösborokat 14-20 fokosan kínáljuk, fajtájuktól függően, ízük, zamatuk akkor élvezhető igazán. Kivétel a rozé, mert annak hőmérséklete a fehérborokéval egyezőn 8-10 fok. Ajánlatos jegesvödörben vagy hőtartó edényben tartani a palackot, mert szobahőmérsékleten gyorsan fölmelegszik. A kihúzott dugót megszagoljuk, hogy megállapíthassuk még a kóstolás előtt, nincs-e valamilyen alapvető hibája a bornak.Elsőként magunknak töltünk egy keveset, egyrészt, hogy az üvegbe hullott parafatörmeléket eltávolítsuk, másrészt, hogy megkóstoljuk, megfelelő-e a bor. Az sem mindegy, milyen poharat használunk. A kulturált borfogyasztás megfelelő pohara a tiszta, száraz, talpas, felfelé szűkülő, száraz kehely, különböző méretekben.A kisebbe a fehérbort, a nagyobba a vörösbort töltjük, de mindig csak a pohár 2/3 részéig, hogy helyet hagyjunk a bor szabad mozgatásának, az illatok szabad áramlásának. A poharat a száránál fogjuk meg, hogy kezünkkel ne melegítsük fel a benne lévő bort és ne maszatoljuk össze.Először a bor színét nézzük meg, a fény felé fordítva a poharat, majd az illatát vizsgáljuk, végül egy korty bort a szánkba véve körbejáratjuk azt a szájpadlásunkon, nyel- vünk körül, megmozgatjuk a bort a szánkban, hogy minden összetevőjét megízlelhessük. Ezek a kóstolás szabályai. Egy közmondás szerint a bornak illik megágyazni.

Kóstolásnál kínálhatunk diót, mandulát, almát, sajtokat, de csak annyit csipegessünk, amennyi nem gátolja meg a bor élvezetét. Az étkezésnél általános szabályok vannak: többnyire a vörös húsokat, vadat, borjút vagy sertést nehezebb, aromás vö- rösborokkal hígítjuk, a fehérborok inkább a szárnyasok, a halak és többnyire a sajtok kísérői. A desszertborokat az édesség után kínáljuk.

A minőségi borokat soha ne keverjük össze vízzel, azt viszont szerencsés az asztalra tenni, mert szomjunkat az oltja. Még egy fontos szabály: sem az étkezés, sem a bor nem tűri a füstöt. Nem véletlen, hogy épp a legjobb borokat termelő országokban, Olasz-, Spanyol- és Franciaországban tiltották meg először a dohányzást az éttermekben.

Főhet a fejük a borkultúra népszerűsítésén fáradozó szakembereknek, a felmérések szerint ugyanis továbbra is legszívesebben félédes borokat kortyolgatunk. Borivó nemzet a magyar - tartja a mondás. Ennek a sztereotípiának azonban némiképp ellentmondanak a piackutatási adatok. A GfK felmérése szert a lakosság 41 százaléka soha nem fogyaszt bort, 29 százalék pedig ritkábban, mint kéthetente. Ezzel összhangban a háztartások fogyasztását mérő adatok azt mutatják, hogy a magyar háztartások fele vásárol bort. A hazai borkereskedők számára örömteli hírt jelenthet, hogy a borfogyasztás növekedése tovább folytatódik. A fogyasztás növekedésével a vásárlási szokásaink is változtak. Ma már diszkontüzletekbe térnek be az emberek, ha borra szomjaznak.A vásárlók leginkább a félédes borokat részesítik előnyben - jóllehet, e borfajták népszerűsége némileg csökkenő tendenciát mutat. A száraz borok továbbra is korlátozott rajongótábornak örvendenek, az otthoni fogyasztásnak csak harmadát adják.

Borivó nemzet a magyar - tartja a mondás. Ennek a sztereotípiának azonban némiképp ellentmondanak a piackutatási adatok. A GfK felmérése szerint a lakosság 41 százaléka soha nem fogyaszt bort, 29 százalék pedig ritkábban, mint kéthetente. Ezzel összhangban a háztartások fogyasztását mérő adatok azt mutatják, hogy a magyar háztartások fele vásárol bort. A hazai borkereskedők számára örömteli hírt jelenthet, hogy a borfogyasztás növekedése tovább folytatódik. A fogyasztás növekedésével a vásárlási szokásaink is változtak. Ma már diszkontüzletekbe térnek be az emberek, ha borra szomjaznak.A vásárlók leginkább a félédes borokat részesítik előnyben - jóllehet, e borfajták népszerűsége némileg csökkenő tendenciát mutat. A száraz borok továbbra is korlátozott rajongótábornak örvendenek, az otthoni fogyasztásnak csak harmadát adják.

Lehetőleg 10-14 Celsius-fokos, állandó hőmérsékletű, se túl nedves, se túl száraz, se túl fényes helyen, üvegpalackban megdöntve, de leginkább fekve tároljuk a bort, hogy a dugó és a folyadék ne érintkezzék egymással. Nyugaton a nagy áruházakban már ferde fapolcokra helyezik a palackokat, és túlságosan nem világítják meg környéküket. Mi még itt nem tartunk, de otthon szakszerűen pihentethetjük borunkat. Ha egy kiváló vörösbor mellett döntünk, a fogyasztás előtt legalább egy órával bontsuk ki, legyen ideje levegőzni. A vörösborokat 14-20 fokosan kínáljuk, fajtájuktól függően, ízük, zamatuk akkor élvezhető igazán. Kivétel a rozé, mert annak hőmérséklete a fehérborokéval egyezőn 8-10 fok. Ajánlatos jegesvödörben vagy hőtartó edényben tartani a palackot, mert szobahőmérsékleten gyorsan fölmelegszik. A kihúzott dugót megszagoljuk, hogy megállapíthassuk még a kóstolás előtt, nincs-e valamilyen alapvető hibája a bornak.Elsőként magunknak töltünk egy keveset, egyrészt, hogy az üvegbe hullott parafatörmeléket eltávolítsuk, másrészt, hogy megkóstoljuk, megfelelő-e a bor. Az sem mindegy, milyen poharat használunk. A kulturált borfogyasztás megfelelő pohara a tiszta, száraz, talpas, felfelé szűkülő, száraz kehely, különböző méretekben.A kisebbe a fehérbort, a nagyobba a vörösbort töltjük, de mindig csak a pohár 2/3 részéig, hogy helyet hagyjunk a bor szabad mozgatásának, az illatok szabad áramlásának. A poharat a száránál fogjuk meg, hogy kezünkkel ne melegítsük fel a benne lévő bort és ne maszatoljuk össze.Először a bor színét nézzük meg, a fény felé fordítva a poharat, majd az illatát vizsgáljuk, végül egy korty bort a szánkba véve körbejáratjuk azt a szájpadlásunkon, nyel- vünk körül, megmozgatjuk a bort a szánkban, hogy minden összetevőjét megízlelhessük. Ezek a kóstolás szabályai. Egy közmondás szerint a bornak illik megágyazni.

Kóstolásnál kínálhatunk diót, mandulát, almát, sajtokat, de csak annyit csipegessünk, amennyi nem gátolja meg a bor élvezetét. Az étkezésnél általános szabályok vannak: többnyire a vörös húsokat, vadat, borjút vagy sertést nehezebb, aromás vö- rösborokkal hígítjuk, a fehérborok inkább a szárnyasok, a halak és többnyire a sajtok kísérői. A desszertborokat az édesség után kínáljuk.

A minőségi borokat soha ne keverjük össze vízzel, azt viszont szerencsés az asztalra tenni, mert szomjunkat az oltja. Még egy fontos szabály: sem az étkezés, sem a bor nem tűri a füstöt. Nem véletlen, hogy épp a legjobb borokat termelő országokban, Olasz-, Spanyol- és Franciaországban tiltották meg először a dohányzást az éttermekben.

Főhet a fejük a borkultúra népszerűsítésén fáradozó szakembereknek, a felmérések szerint ugyanis továbbra is legszívesebben félédes borokat kortyolgatunk. Borivó nemzet a magyar - tartja a mondás. Ennek a sztereotípiának azonban némiképp ellentmondanak a piackutatási adatok. A GfK felmérése szert a lakosság 41 százaléka soha nem fogyaszt bort, 29 százalék pedig ritkábban, mint kéthetente. Ezzel összhangban a háztartások fogyasztását mérő adatok azt mutatják, hogy a magyar háztartások fele vásárol bort. A hazai borkereskedők számára örömteli hírt jelenthet, hogy a borfogyasztás növekedése tovább folytatódik. A fogyasztás növekedésével a vásárlási szokásaink is változtak. Ma már diszkontüzletekbe térnek be az emberek, ha borra szomjaznak.A vásárlók leginkább a félédes borokat részesítik előnyben - jóllehet, e borfajták népszerűsége némileg csökkenő tendenciát mutat. A száraz borok továbbra is korlátozott rajongótábornak örvendenek, az otthoni fogyasztásnak csak harmadát adják.

Borivó nemzet a magyar - tartja a mondás. Ennek a sztereotípiának azonban némiképp ellentmondanak a piackutatási adatok. A GfK felmérése szerint a lakosság 41 százaléka soha nem fogyaszt bort, 29 százalék pedig ritkábban, mint kéthetente. Ezzel összhangban a háztartások fogyasztását mérő adatok azt mutatják, hogy a magyar háztartások fele vásárol bort. A hazai borkereskedők számára örömteli hírt jelenthet, hogy a borfogyasztás növekedése tovább folytatódik. A fogyasztás növekedésével a vásárlási szokásaink is változtak. Ma már diszkontüzletekbe térnek be az emberek, ha borra szomjaznak.A vásárlók leginkább a félédes borokat részesítik előnyben - jóllehet, e borfajták népszerűsége némileg csökkenő tendenciát mutat. A száraz borok továbbra is korlátozott rajongótábornak örvendenek, az otthoni fogyasztásnak csak harmadát adják.

Lehetőleg 10-14 Celsius-fokos, állandó hőmérsékletű, se túl nedves, se túl száraz, se túl fényes helyen, üvegpalackban megdöntve, de leginkább fekve tároljuk a bort, hogy a dugó és a folyadék ne érintkezzék egymással. Nyugaton a nagy áruházakban már ferde fapolcokra helyezik a palackokat, és túlságosan nem világítják meg környéküket. Mi még itt nem tartunk, de otthon szakszerűen pihentethetjük borunkat. Ha egy kiváló vörösbor mellett döntünk, a fogyasztás előtt legalább egy órával bontsuk ki, legyen ideje levegőzni. A vörösborokat 14-20 fokosan kínáljuk, fajtájuktól függően, ízük, zamatuk akkor élvezhető igazán. Kivétel a rozé, mert annak hőmérséklete a fehérborokéval egyezőn 8-10 fok. Ajánlatos jegesvödörben vagy hőtartó edényben tartani a palackot, mert szobahőmérsékleten gyorsan fölmelegszik. A kihúzott dugót megszagoljuk, hogy megállapíthassuk még a kóstolás előtt, nincs-e valamilyen alapvető hibája a bornak.Elsőként magunknak töltünk egy keveset, egyrészt, hogy az üvegbe hullott parafatörmeléket eltávolítsuk, másrészt, hogy megkóstoljuk, megfelelő-e a bor. Az sem mindegy, milyen poharat használunk. A kulturált borfogyasztás megfelelő pohara a tiszta, száraz, talpas, felfelé szűkülő, száraz kehely, különböző méretekben.A kisebbe a fehérbort, a nagyobba a vörösbort töltjük, de mindig csak a pohár 2/3 részéig, hogy helyet hagyjunk a bor szabad mozgatásának, az illatok szabad áramlásának. A poharat a száránál fogjuk meg, hogy kezünkkel ne melegítsük fel a benne lévő bort és ne maszatoljuk össze.Először a bor színét nézzük meg, a fény felé fordítva a poharat, majd az illatát vizsgáljuk, végül egy korty bort a szánkba véve körbejáratjuk azt a szájpadlásunkon, nyel- vünk körül, megmozgatjuk a bort a szánkban, hogy minden összetevőjét megízlelhessük. Ezek a kóstolás szabályai. Egy közmondás szerint a bornak illik megágyazni.

Kóstolásnál kínálhatunk diót, mandulát, almát, sajtokat, de csak annyit csipegessünk, amennyi nem gátolja meg a bor élvezetét. Az étkezésnél általános szabályok vannak: többnyire a vörös húsokat, vadat, borjút vagy sertést nehezebb, aromás vö- rösborokkal hígítjuk, a fehérborok inkább a szárnyasok, a halak és többnyire a sajtok kísérői. A desszertborokat az édesség után kínáljuk.

A minőségi borokat soha ne keverjük össze vízzel, azt viszont szerencsés az asztalra tenni, mert szomjunkat az oltja. Még egy fontos szabály: sem az étkezés, sem a bor nem tűri a füstöt. Nem véletlen, hogy épp a legjobb borokat termelő országokban, Olasz-, Spanyol- és Franciaországban tiltották meg először a dohányzást az éttermekben.

Főhet a fejük a borkultúra népszerűsítésén fáradozó szakembereknek, a felmérések szerint ugyanis továbbra is legszívesebben félédes borokat kortyolgatunk. Borivó nemzet a magyar - tartja a mondás. Ennek a sztereotípiának azonban némiképp ellentmondanak a piackutatási adatok. A GfK felmérése szert a lakosság 41 százaléka soha nem fogyaszt bort, 29 százalék pedig ritkábban, mint kéthetente. Ezzel összhangban a háztartások fogyasztását mérő adatok azt mutatják, hogy a magyar háztartások fele vásárol bort. A hazai borkereskedők számára örömteli hírt jelenthet, hogy a borfogyasztás növekedése tovább folytatódik. A fogyasztás növekedésével a vásárlási szokásaink is változtak. Ma már diszkontüzletekbe térnek be az emberek, ha borra szomjaznak.A vásárlók leginkább a félédes borokat részesítik előnyben - jóllehet, e borfajták népszerűsége némileg csökkenő tendenciát mutat. A száraz borok továbbra is korlátozott rajongótábornak örvendenek, az otthoni fogyasztásnak csak harmadát adják.

Borivó nemzet a magyar - tartja a mondás. Ennek a sztereotípiának azonban némiképp ellentmondanak a piackutatási adatok. A GfK felmérése szerint a lakosság 41 százaléka soha nem fogyaszt bort, 29 százalék pedig ritkábban, mint kéthetente. Ezzel összhangban a háztartások fogyasztását mérő adatok azt mutatják, hogy a magyar háztartások fele vásárol bort. A hazai borkereskedők számára örömteli hírt jelenthet, hogy a borfogyasztás növekedése tovább folytatódik. A fogyasztás növekedésével a vásárlási szokásaink is változtak. Ma már diszkontüzletekbe térnek be az emberek, ha borra szomjaznak.A vásárlók leginkább a félédes borokat részesítik előnyben - jóllehet, e borfajták népszerűsége némileg csökkenő tendenciát mutat. A száraz borok továbbra is korlátozott rajongótábornak örvendenek, az otthoni fogyasztásnak csak harmadát adják.

Kóstolásnál kínálhatunk diót, mandulát, almát, sajtokat, de csak annyit csipegessünk, amennyi nem gátolja meg a bor élvezetét. Az étkezésnél általános szabályok vannak: többnyire a vörös húsokat, vadat, borjút vagy sertést nehezebb, aromás vö- rösborokkal hígítjuk, a fehérborok inkább a szárnyasok, a halak és többnyire a sajtok kísérői. A desszertborokat az édesség után kínáljuk.

A minőségi borokat soha ne keverjük össze vízzel, azt viszont szerencsés az asztalra tenni, mert szomjunkat az oltja. Még egy fontos szabály: sem az étkezés, sem a bor nem tűri a füstöt. Nem véletlen, hogy épp a legjobb borokat termelő országokban, Olasz-, Spanyol- és Franciaországban tiltották meg először a dohányzást az éttermekben.

Főhet a fejük a borkultúra népszerűsítésén fáradozó szakembereknek, a felmérések szerint ugyanis továbbra is legszívesebben félédes borokat kortyolgatunk. Borivó nemzet a magyar - tartja a mondás. Ennek a sztereotípiának azonban némiképp ellentmondanak a piackutatási adatok. A GfK felmérése szert a lakosság 41 százaléka soha nem fogyaszt bort, 29 százalék pedig ritkábban, mint kéthetente. Ezzel összhangban a háztartások fogyasztását mérő adatok azt mutatják, hogy a magyar háztartások fele vásárol bort. A hazai borkereskedők számára örömteli hírt jelenthet, hogy a borfogyasztás növekedése tovább folytatódik. A fogyasztás növekedésével a vásárlási szokásaink is változtak. Ma már diszkontüzletekbe térnek be az emberek, ha borra szomjaznak.A vásárlók leginkább a félédes borokat részesítik előnyben - jóllehet, e borfajták népszerűsége némileg csökkenő tendenciát mutat. A száraz borok továbbra is korlátozott rajongótábornak örvendenek, az otthoni fogyasztásnak csak harmadát adják.

Borivó nemzet a magyar - tartja a mondás. Ennek a sztereotípiának azonban némiképp ellentmondanak a piackutatási adatok. A GfK felmérése szerint a lakosság 41 százaléka soha nem fogyaszt bort, 29 százalék pedig ritkábban, mint kéthetente. Ezzel összhangban a háztartások fogyasztását mérő adatok azt mutatják, hogy a magyar háztartások fele vásárol bort. A hazai borkereskedők számára örömteli hírt jelenthet, hogy a borfogyasztás növekedése tovább folytatódik. A fogyasztás növekedésével a vásárlási szokásaink is változtak. Ma már diszkontüzletekbe térnek be az emberek, ha borra szomjaznak.A vásárlók leginkább a félédes borokat részesítik előnyben - jóllehet, e borfajták népszerűsége némileg csökkenő tendenciát mutat. A száraz borok továbbra is korlátozott rajongótábornak örvendenek, az otthoni fogyasztásnak csak harmadát adják.

Kóstolásnál kínálhatunk diót, mandulát, almát, sajtokat, de csak annyit csipegessünk, amennyi nem gátolja meg a bor élvezetét. Az étkezésnél általános szabályok vannak: többnyire a vörös húsokat, vadat, borjút vagy sertést nehezebb, aromás vö- rösborokkal hígítjuk, a fehérborok inkább a szárnyasok, a halak és többnyire a sajtok kísérői. A desszertborokat az édesség után kínáljuk.

A minőségi borokat soha ne keverjük össze vízzel, azt viszont szerencsés az asztalra tenni, mert szomjunkat az oltja. Még egy fontos szabály: sem az étkezés, sem a bor nem tűri a füstöt. Nem véletlen, hogy épp a legjobb borokat termelő országokban, Olasz-, Spanyol- és Franciaországban tiltották meg először a dohányzást az éttermekben.

Főhet a fejük a borkultúra népszerűsítésén fáradozó szakembereknek, a felmérések szerint ugyanis továbbra is legszívesebben félédes borokat kortyolgatunk. Borivó nemzet a magyar - tartja a mondás. Ennek a sztereotípiának azonban némiképp ellentmondanak a piackutatási adatok. A GfK felmérése szert a lakosság 41 százaléka soha nem fogyaszt bort, 29 százalék pedig ritkábban, mint kéthetente. Ezzel összhangban a háztartások fogyasztását mérő adatok azt mutatják, hogy a magyar háztartások fele vásárol bort. A hazai borkereskedők számára örömteli hírt jelenthet, hogy a borfogyasztás növekedése tovább folytatódik. A fogyasztás növekedésével a vásárlási szokásaink is változtak. Ma már diszkontüzletekbe térnek be az emberek, ha borra szomjaznak.A vásárlók leginkább a félédes borokat részesítik előnyben - jóllehet, e borfajták népszerűsége némileg csökkenő tendenciát mutat. A száraz borok továbbra is korlátozott rajongótábornak örvendenek, az otthoni fogyasztásnak csak harmadát adják.

Borivó nemzet a magyar - tartja a mondás. Ennek a sztereotípiának azonban némiképp ellentmondanak a piackutatási adatok. A GfK felmérése szerint a lakosság 41 százaléka soha nem fogyaszt bort, 29 százalék pedig ritkábban, mint kéthetente. Ezzel összhangban a háztartások fogyasztását mérő adatok azt mutatják, hogy a magyar háztartások fele vásárol bort. A hazai borkereskedők számára örömteli hírt jelenthet, hogy a borfogyasztás növekedése tovább folytatódik. A fogyasztás növekedésével a vásárlási szokásaink is változtak. Ma már diszkontüzletekbe térnek be az emberek, ha borra szomjaznak.A vásárlók leginkább a félédes borokat részesítik előnyben - jóllehet, e borfajták népszerűsége némileg csökkenő tendenciát mutat. A száraz borok továbbra is korlátozott rajongótábornak örvendenek, az otthoni fogyasztásnak csak harmadát adják.

A minőségi borokat soha ne keverjük össze vízzel, azt viszont szerencsés az asztalra tenni, mert szomjunkat az oltja. Még egy fontos szabály: sem az étkezés, sem a bor nem tűri a füstöt. Nem véletlen, hogy épp a legjobb borokat termelő országokban, Olasz-, Spanyol- és Franciaországban tiltották meg először a dohányzást az éttermekben.

Főhet a fejük a borkultúra népszerűsítésén fáradozó szakembereknek, a felmérések szerint ugyanis továbbra is legszívesebben félédes borokat kortyolgatunk. Borivó nemzet a magyar - tartja a mondás. Ennek a sztereotípiának azonban némiképp ellentmondanak a piackutatási adatok. A GfK felmérése szert a lakosság 41 százaléka soha nem fogyaszt bort, 29 százalék pedig ritkábban, mint kéthetente. Ezzel összhangban a háztartások fogyasztását mérő adatok azt mutatják, hogy a magyar háztartások fele vásárol bort. A hazai borkereskedők számára örömteli hírt jelenthet, hogy a borfogyasztás növekedése tovább folytatódik. A fogyasztás növekedésével a vásárlási szokásaink is változtak. Ma már diszkontüzletekbe térnek be az emberek, ha borra szomjaznak.A vásárlók leginkább a félédes borokat részesítik előnyben - jóllehet, e borfajták népszerűsége némileg csökkenő tendenciát mutat. A száraz borok továbbra is korlátozott rajongótábornak örvendenek, az otthoni fogyasztásnak csak harmadát adják.

Borivó nemzet a magyar - tartja a mondás. Ennek a sztereotípiának azonban némiképp ellentmondanak a piackutatási adatok. A GfK felmérése szerint a lakosság 41 százaléka soha nem fogyaszt bort, 29 százalék pedig ritkábban, mint kéthetente. Ezzel összhangban a háztartások fogyasztását mérő adatok azt mutatják, hogy a magyar háztartások fele vásárol bort. A hazai borkereskedők számára örömteli hírt jelenthet, hogy a borfogyasztás növekedése tovább folytatódik. A fogyasztás növekedésével a vásárlási szokásaink is változtak. Ma már diszkontüzletekbe térnek be az emberek, ha borra szomjaznak.A vásárlók leginkább a félédes borokat részesítik előnyben - jóllehet, e borfajták népszerűsége némileg csökkenő tendenciát mutat. A száraz borok továbbra is korlátozott rajongótábornak örvendenek, az otthoni fogyasztásnak csak harmadát adják.

A minőségi borokat soha ne keverjük össze vízzel, azt viszont szerencsés az asztalra tenni, mert szomjunkat az oltja. Még egy fontos szabály: sem az étkezés, sem a bor nem tűri a füstöt. Nem véletlen, hogy épp a legjobb borokat termelő országokban, Olasz-, Spanyol- és Franciaországban tiltották meg először a dohányzást az éttermekben.

Főhet a fejük a borkultúra népszerűsítésén fáradozó szakembereknek, a felmérések szerint ugyanis továbbra is legszívesebben félédes borokat kortyolgatunk. Borivó nemzet a magyar - tartja a mondás. Ennek a sztereotípiának azonban némiképp ellentmondanak a piackutatási adatok. A GfK felmérése szert a lakosság 41 százaléka soha nem fogyaszt bort, 29 százalék pedig ritkábban, mint kéthetente. Ezzel összhangban a háztartások fogyasztását mérő adatok azt mutatják, hogy a magyar háztartások fele vásárol bort. A hazai borkereskedők számára örömteli hírt jelenthet, hogy a borfogyasztás növekedése tovább folytatódik. A fogyasztás növekedésével a vásárlási szokásaink is változtak. Ma már diszkontüzletekbe térnek be az emberek, ha borra szomjaznak.A vásárlók leginkább a félédes borokat részesítik előnyben - jóllehet, e borfajták népszerűsége némileg csökkenő tendenciát mutat. A száraz borok továbbra is korlátozott rajongótábornak örvendenek, az otthoni fogyasztásnak csak harmadát adják.

Borivó nemzet a magyar - tartja a mondás. Ennek a sztereotípiának azonban némiképp ellentmondanak a piackutatási adatok. A GfK felmérése szerint a lakosság 41 százaléka soha nem fogyaszt bort, 29 százalék pedig ritkábban, mint kéthetente. Ezzel összhangban a háztartások fogyasztását mérő adatok azt mutatják, hogy a magyar háztartások fele vásárol bort. A hazai borkereskedők számára örömteli hírt jelenthet, hogy a borfogyasztás növekedése tovább folytatódik. A fogyasztás növekedésével a vásárlási szokásaink is változtak. Ma már diszkontüzletekbe térnek be az emberek, ha borra szomjaznak.A vásárlók leginkább a félédes borokat részesítik előnyben - jóllehet, e borfajták népszerűsége némileg csökkenő tendenciát mutat. A száraz borok továbbra is korlátozott rajongótábornak örvendenek, az otthoni fogyasztásnak csak harmadát adják.

Főhet a fejük a borkultúra népszerűsítésén fáradozó szakembereknek, a felmérések szerint ugyanis továbbra is legszívesebben félédes borokat kortyolgatunk. Borivó nemzet a magyar - tartja a mondás. Ennek a sztereotípiának azonban némiképp ellentmondanak a piackutatási adatok. A GfK felmérése szert a lakosság 41 százaléka soha nem fogyaszt bort, 29 százalék pedig ritkábban, mint kéthetente. Ezzel összhangban a háztartások fogyasztását mérő adatok azt mutatják, hogy a magyar háztartások fele vásárol bort. A hazai borkereskedők számára örömteli hírt jelenthet, hogy a borfogyasztás növekedése tovább folytatódik. A fogyasztás növekedésével a vásárlási szokásaink is változtak. Ma már diszkontüzletekbe térnek be az emberek, ha borra szomjaznak.A vásárlók leginkább a félédes borokat részesítik előnyben - jóllehet, e borfajták népszerűsége némileg csökkenő tendenciát mutat. A száraz borok továbbra is korlátozott rajongótábornak örvendenek, az otthoni fogyasztásnak csak harmadát adják.

Borivó nemzet a magyar - tartja a mondás. Ennek a sztereotípiának azonban némiképp ellentmondanak a piackutatási adatok. A GfK felmérése szerint a lakosság 41 százaléka soha nem fogyaszt bort, 29 százalék pedig ritkábban, mint kéthetente. Ezzel összhangban a háztartások fogyasztását mérő adatok azt mutatják, hogy a magyar háztartások fele vásárol bort. A hazai borkereskedők számára örömteli hírt jelenthet, hogy a borfogyasztás növekedése tovább folytatódik. A fogyasztás növekedésével a vásárlási szokásaink is változtak. Ma már diszkontüzletekbe térnek be az emberek, ha borra szomjaznak.A vásárlók leginkább a félédes borokat részesítik előnyben - jóllehet, e borfajták népszerűsége némileg csökkenő tendenciát mutat. A száraz borok továbbra is korlátozott rajongótábornak örvendenek, az otthoni fogyasztásnak csak harmadát adják.

Főhet a fejük a borkultúra népszerűsítésén fáradozó szakembereknek, a felmérések szerint ugyanis továbbra is legszívesebben félédes borokat kortyolgatunk. Borivó nemzet a magyar - tartja a mondás. Ennek a sztereotípiának azonban némiképp ellentmondanak a piackutatási adatok. A GfK felmérése szert a lakosság 41 százaléka soha nem fogyaszt bort, 29 százalék pedig ritkábban, mint kéthetente. Ezzel összhangban a háztartások fogyasztását mérő adatok azt mutatják, hogy a magyar háztartások fele vásárol bort. A hazai borkereskedők számára örömteli hírt jelenthet, hogy a borfogyasztás növekedése tovább folytatódik. A fogyasztás növekedésével a vásárlási szokásaink is változtak. Ma már diszkontüzletekbe térnek be az emberek, ha borra szomjaznak.A vásárlók leginkább a félédes borokat részesítik előnyben - jóllehet, e borfajták népszerűsége némileg csökkenő tendenciát mutat. A száraz borok továbbra is korlátozott rajongótábornak örvendenek, az otthoni fogyasztásnak csak harmadát adják.

Borivó nemzet a magyar - tartja a mondás. Ennek a sztereotípiának azonban némiképp ellentmondanak a piackutatási adatok. A GfK felmérése szerint a lakosság 41 százaléka soha nem fogyaszt bort, 29 százalék pedig ritkábban, mint kéthetente. Ezzel összhangban a háztartások fogyasztását mérő adatok azt mutatják, hogy a magyar háztartások fele vásárol bort. A hazai borkereskedők számára örömteli hírt jelenthet, hogy a borfogyasztás növekedése tovább folytatódik. A fogyasztás növekedésével a vásárlási szokásaink is változtak. Ma már diszkontüzletekbe térnek be az emberek, ha borra szomjaznak.A vásárlók leginkább a félédes borokat részesítik előnyben - jóllehet, e borfajták népszerűsége némileg csökkenő tendenciát mutat. A száraz borok továbbra is korlátozott rajongótábornak örvendenek, az otthoni fogyasztásnak csak harmadát adják.

Borivó nemzet a magyar - tartja a mondás. Ennek a sztereotípiának azonban némiképp ellentmondanak a piackutatási adatok. A GfK felmérése szerint a lakosság 41 százaléka soha nem fogyaszt bort, 29 százalék pedig ritkábban, mint kéthetente. Ezzel összhangban a háztartások fogyasztását mérő adatok azt mutatják, hogy a magyar háztartások fele vásárol bort. A hazai borkereskedők számára örömteli hírt jelenthet, hogy a borfogyasztás növekedése tovább folytatódik. A fogyasztás növekedésével a vásárlási szokásaink is változtak. Ma már diszkontüzletekbe térnek be az emberek, ha borra szomjaznak.A vásárlók leginkább a félédes borokat részesítik előnyben - jóllehet, e borfajták népszerűsége némileg csökkenő tendenciát mutat. A száraz borok továbbra is korlátozott rajongótábornak örvendenek, az otthoni fogyasztásnak csak harmadát adják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!