Laza

2007.07.05. 02:27

Mozzarellás és hagymás

Székesfehérvár (ze) - Castel Gandolfo az isteni olasz kávé ízét is jelenti nekem. Olaszban végigkóstoltuk az igazi pizzákat, makarónikat és tésztatársait. Ezúttal két olasz gyorsat ajánlok.

Kovalcsik Katalin

A mozzarellás burgonyapüré hozzávalói: 1 kg lisztes burgonya héjában megfőzve, negyed liter tej, evőkanálnyi vaj, só, metélőhagyma, bors, 2 késhegynyi reszelt szerecsendió, 2 tojás sárgája, 20 deka mozzarella. A megfőtt, majd megtört burgonyát forró tejjel, vajjal kikeverjük, metélőhagymával, borssal, szerecsendióval ízesítjük, hozzákeverjük a tojás sárgáját. (Ha a fehérjét nem tudjuk felhasználni, felverve hozzáadhatjuk, könnyebb lesz tőle. Ha lágynak tartjuk, kevés lisztet keverhetünk hozzá.) A masszát kivajazott sütőtálba öntjük, és mozzarella szeletekkel letakarjuk. Rövid időre a sütőbe tesszük, ha van benne grillező, aláhelyezzük, és amikor a sajt aranysárgára pirul, kivesszük. Paradicsomos zöldsaláta illik hozz. Ha dúsítani akarjuk, apróra vágott sonkát is keverhetünk bele.

A póréhagymás lepényhez 1 száraz zsemle kell, vagy annak megfelelő zsemlemorzsa, 2 deci tejszín vagy tej, 1 kilónyi póré-, 2 fej vörös- és 2 gerezd fokhagyma, másfél evőkanál olaj, ugyan- ennyi vaj, 3 tojás, 2-3 evőkanál tejföl, 5 kanál liszt, 15-20 deka reszelt sajt, só, bors, 3 késhegynyi reszelt szerecsendió, 1 késhegynyi fahéj. Forró tejjel vagy tejszínnel leöntjük a zsemlét. Serpenyőben megpároljuk a felaprított hagymákat. Az áztatott zsemlét, a pórét, a vörös- meg a fokhagymát, valamint a tojásokat, a tejfölt, a lisztet és a sajt kétharmadát jól elkeverjük, sóval, szerecsendióval, fahéjjal ízestjük. A tetejére szórhatjuk a maradék sajtot, majd a kivajazzott sütőformában megsütjük. Ezt is kínálhatjuk paradicsommal, az íze és a színe is illik hozzá. Lehet bele jóféle sonkát, például pármait aprítani, és a sajt is lehet sokféle, akár szelíden füstölt is.

A póréhagymás lepényhez 1 száraz zsemle kell, vagy annak megfelelő zsemlemorzsa, 2 deci tejszín vagy tej, 1 kilónyi póré-, 2 fej vörös- és 2 gerezd fokhagyma, másfél evőkanál olaj, ugyan- ennyi vaj, 3 tojás, 2-3 evőkanál tejföl, 5 kanál liszt, 15-20 deka reszelt sajt, só, bors, 3 késhegynyi reszelt szerecsendió, 1 késhegynyi fahéj. Forró tejjel vagy tejszínnel leöntjük a zsemlét. Serpenyőben megpároljuk a felaprított hagymákat. Az áztatott zsemlét, a pórét, a vörös- meg a fokhagymát, valamint a tojásokat, a tejfölt, a lisztet és a sajt kétharmadát jól elkeverjük, sóval, szerecsendióval, fahéjjal ízestjük. A tetejére szórhatjuk a maradék sajtot, majd a kivajazzott sütőformában megsütjük. Ezt is kínálhatjuk paradicsommal, az íze és a színe is illik hozzá. Lehet bele jóféle sonkát, például pármait aprítani, és a sajt is lehet sokféle, akár szelíden füstölt is.

A póréhagymás lepényhez 1 száraz zsemle kell, vagy annak megfelelő zsemlemorzsa, 2 deci tejszín vagy tej, 1 kilónyi póré-, 2 fej vörös- és 2 gerezd fokhagyma, másfél evőkanál olaj, ugyan- ennyi vaj, 3 tojás, 2-3 evőkanál tejföl, 5 kanál liszt, 15-20 deka reszelt sajt, só, bors, 3 késhegynyi reszelt szerecsendió, 1 késhegynyi fahéj. Forró tejjel vagy tejszínnel leöntjük a zsemlét. Serpenyőben megpároljuk a felaprított hagymákat. Az áztatott zsemlét, a pórét, a vörös- meg a fokhagymát, valamint a tojásokat, a tejfölt, a lisztet és a sajt kétharmadát jól elkeverjük, sóval, szerecsendióval, fahéjjal ízestjük. A tetejére szórhatjuk a maradék sajtot, majd a kivajazzott sütőformában megsütjük. Ezt is kínálhatjuk paradicsommal, az íze és a színe is illik hozzá. Lehet bele jóféle sonkát, például pármait aprítani, és a sajt is lehet sokféle, akár szelíden füstölt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!