Laza

2006.12.01. 03:29

Kuttor Attila az elitben

Székesfehérvár - Eddig két magyar labdarúgó, Illés Béla és Szabó György mondhatta el magáról, hogy 500 NB I-es mérkőzésen lépett pályára. A sor ma kibővül, hiszen az FC Fehérvár válogatottja, Kuttor Attila is csatlakozik.

Kovalcsik Katalin

Ma, 19 órakor Zalaegerszegen lép pályára az FC Fehérvár NB I-es labdarúgócsapata. Ha azt vesszük, csupán egy bajnoki összecsapásról van szó. Csupán egy bajnoki?

Naná, hogy nem erről szól a fáma, hiszen a fehérváriak csapatkapitánya, a 36 éves Kuttor Attila ma az 500-dik (!) NB I-es mérkőzését ünnepli, s ezzel olyan illusztris társasághoz csatlakozott, mint a hazai ranglistán kiemelkedően éllovas Illés Béla (540 mérkőzés) és Szabó György (510).

- A Diósgyőr ellen játszottunk egy ifjúsági mérkőzést, amikor Németh Lajos utánpótlás-vezetővel együtt megtetszett a DVTK védőjének, Kuttor Attilának a játéka. Akkor határoztuk el, hogy a nyári átigazolási időszakban, ha lesz rá lehetségünk, úgy Fehérvárra, a Videotonhoz igazoljuk. Többször beszéltünk az édesapjával, Kuttor Barnabással, aki nagy örömmel fogadta a Videoton érdeklődését. Végül is Attila az akkori miskolci csapattársával, Takáccsal együtt így került hozzánk. Ma is jól emlékszem, hogy azonnal elnyerte az idősebb játékosok, így Horváth Gábor, Nováth Gyuri és Végh Tibi barátságát és bizalmát. Tehetsége és tudása miatt nem volt kétséges, hogy bekerül a felnőtt csapatba - emlékezett vissza 1989 nyarára a Videoton akkori technikai vezetője, Németh János.

Tehetség és tudás - nem véletlen, hiszen a miskolci fiú akkor már végigjárta a szamárlétrát: a serdülő, az ifjúsági, majd az utánpótlás válogatott címeres mezét is magára ölthette, s az olimpiai válogatottba is meghívták.

Amikor Székesfehérvárra tette át a székhelyét, Kaszás Gábor volt a Vidi trénere.

- Nagyon tehetséges játé-kosokat igazoltunk a nyári szünetben. Külön kell szólnom Kuttor Attiláról, véleményem szerint egy nagy jövő előtt álló futballistát igazoltunk a személyében - nyilatkozta a Fejér Megyei Hírlapnak 1989. augusztus 11-én, a piros-kék csapat később tragikus sorsú szakvezetője.

Kaszás megbízott a fiatal sportolóban, így az augusztus 12-én, szombaton kezdődő bajnoki sorozatban a kezdőbe jelölte. A Videoton hazai pályán, 7 ezer néző előtt a Veszprém együttesét fogadta, s Petry - Csonka, László, Kuttor, Horváth - Máriási, Emmer, Quirikó - Tintar (Jónás), Csucsánszky, Petres összeállításban, Máriási góljával 1-0 arányban győzött. Ami feltűnt, védő létére Kuttor már akkor is helyzetbe került, de Kakas védte a lövését.

- A Videotonnál nevelkedtem, s amikor Attila a klubhoz került, még az ifjúsági csapatban játszottam. Rá egy évre lettem a felnőtt keret tagja, s akkor egy szezonban társak is voltunk, hiszen 1991-ben a Honvédhoz igazoltam. Az ismeretségünk, a barátságunk akkortól datálódik. Emlékszem, egészen más, egy vagabund gyerek volt akkoriban, a Kuttor, Németh Zoli, Jónás, Sallói és Csucsánszky alkotta ötösfogat nagyon jó baráti társaságot alkotott. A csapaton kívül és belül egyaránt. Ma már senki sem hinné el, de baboskendőt viseltek, bogárhátú Volkswagen kabrióval jártak a belvárosban. Számunkra ez akkor jópofa dolog volt. Később az MTK-ban lettünk csapattársak. Emlékszem, ha rajtunk, középpályásokon áthatolt az ellenfél, akkor sem izgultunk, mert tudtuk, hogy Attiláék feltartóztatják őket. Azért is szerettem vele egy csapatban játszani, mert a győzelmi kényszer benne volt, még az egymás közötti edzőmérkőzéseken is. Mindig azon gondokodott: miként lehetne még jobban megoldani a feladatot - emlékezett vissza a régmúlt szép időkre egykori társa, Halmai Gábor.

Kuttor Attila 1989-től 1993 nyaráig viselte magán a Videoton mezét, majd azt követően Győrbe igazolt. Két szezont húzott le a zöld-fehér mezben, majd 1995-től egy év megszakítással, 2001 nyaráig az MTK játékosa lett. Fenti időszakban bajnoki címet és két Magyar Kupa-győzelmet szerzett a kék-fehérekkel. A harmadik MK-diadal már az FC Fehérvár csapatához fűzi.

- Az élet furcsa fintora, hogy én, aki egykor Attila csapattársa voltam, az idei Magyar Kupa-döntőn mint a pályaedzője ültem a kispadon. Az ötszázadik bajnoki mérkőzéséhez csak annyit tudok mondani: erre, ilyen teljesítményre csak a legnagyobb futballisták képesek. Edzőként jobb játékost elképzelni sem lehet, Attila mindent alárendel a futballnak - felelte kérdésemre Németh Zoltán.

De térjünk vissza az MTK csapatához, hiszen Halmai mellett, a Hungária körúton még másik két, életreszóló barátságot kötött Kuttor Attila.

- Akkor, vagyis 1995-ben lettünk igazán jóban - kezdte mondandóját Illés Béla, aki 540 NB I-es mérkőzéssel a magyar csúcstartó. - Addig ellenfelek voltunk a pályán. Amikor társak lettünk, igazán megismertem Attilát. Hogy milyen játékos? Úgy gondolom, hogy Magyarország egyik legjobb védője, akit hihetetlen győzniakarás jellemez a mérkőzéseken, s ez számomra, de mindenki számára példaértékű kell, hogy legyen. Mindent tud ebből a gyönyörű játékból, nem véletlen, hogy tavaly őt választották meg az év legjobb játékosának. A fizikai felépítése, a fejjátéka, az, ahogy szerelni képes, valamint a rutinja, egyértelműen a legjobbak közé emeli. Hátránya? Hirtelen nem is tudok mit mondani. Talán ha gyorsabb lenne, akkor a nemzetközi elit tagja lehetne, de úgy gondolom, erre nem volt megfelelő ajánlata, s talán mened-zsere sem. Ez lehet az oka annak is, hogy csak 19 alkalommal volt felnőtt válogatott. Nagyon drukkolok Attilának, hogy elérje a csúcsomat, az 540 NB I-es mérkőzést. Azt beszéltük meg, ha sikerül, fejezze be a pályafutását, de nagy a gyanúm, hogy akár még felül is múlhatja ezt a számot. Képes lesz rá.

Ki más, mint maga az érintett reagált a barát felvetésére:

- Én már azzal is elégedett vagyok, ha sikerül belépnem az ötszázasok klubjába. A szerződésem nyárig szól, azt végig csinálom, így még a jövő titka, hogy meddig folytatom az aktív játékot. Fizikálisan rendben vagyok, s ha lesz bennem több motiváció, úgy akár még folytatom is a játé-kot, hiszen jobb elfoglaltságot jelenleg úgysem találok - válaszolta érdeklődésemre Kuttor Attila, aki 19 alkalommal húzta magára a felnőtt válogatott mezét. Első alkalommal még 1993-ban az Üllői úton, amikor nemzeti csapatunk 3-1-re kikapott Oroszországtól. Legutóbb tavaly Lotthar Mtthaus, a Japán elleni viadalra hívta meg, ahol Kuttor élete egyetlen válogatott gólját szerezte.

- Több emlékezetes mérkőzésem is volt a pályafutásom során, így az Veszprém elleni első NB I-es mindenképpen annak számít. Aztán egyszer a Videotonnal 4-2-re győztünk az Újpest ellen, s akkor két gólt is szereztem. De említhetem azt az MK-döntőt is, amikor az MTK-val 1-0-ra nyertünk az Újpest ellen, s szintén én szereztem a gólt. Példakép? Őszintén szólva nincsen, nem is volt, ez nálam soha nem került előtérbe, saját magam szerettem lenni a pályán. Ezt az edzőim is tolerálták. Egyébként minden szakvezetőmtől sokat tanultam, a hosszú sorból, mint a legjobbat, egyiket sem tudnám kiemelni. Koromnál fogva, s a helyzet miatt, talán a Csertői Auréllal eltöltött idők állnak hozzám a legközelebb - mondta Attila.

- Nem emlékszem, talán 1993 óta ismerem Attilát, a Győrben és az MTK-ban is együtt futballoztunk, aztán Siófokon és Fehérváron a játékosom volt. Nincs rá jobb kifejezés, egy ízig-vérig profi labdarúgó, akire mindig lehet számítani, röviden kifejezve: minden edző álma egy ilyen mentalitású játékos- summázta röviden Csertői Aurél.

Nem titok, Halmai, Illés és Csertői mellett egy civil, Kóbor László is Kuttor Attila és családja legszorosabb baráti köréhez tartozik. Kérdésemre Kóbor kijelentette: Attila, akit már 1995 óta ismer, egy szóval rendes, kettővel nagyon rendes ember, a pályán belül és kívül egyaránt. Tizenegy éve kíséri figyelemmel a játékát. Kemény, határozott elképzelésekkel rendelkező, a közösséget összefogó labdarúgónak, csapatkapitánynak ismeri. Olyannak, aki nyíltan vállalja a véleményét. Így megemlítette azt azt esetet, amikor az MTK vezetőedzőjének, a holland Henk ten Caténak is bátran elmondta, hogy az általa kért taktika nem lesz üdvös a mérkőzésen. Mondani sem kell, meglátása később helyesnek bizonyult, ám ezért nem érte bántódás.

Kuttor Attila két gyermek, az 5 éves Gergő és a 9 esztendős Enikő édesapja. Mindketten sportolnak, az úszás mellett a fiú természetesen futballozik, míg a kislány édesanyját követve kosárlabdázik.

Feleségével, az egykori kiváló NB I-es kosárlabdázóval, Lakosa Edittel 1989-ben ismerkedtek meg, s ahogy azt Edit asszony elárulta: Attila a mosolyával vette le a lábáról. Férjét kiváló társként jellemezte, olyan embernek, aki a mérkőzéseken tapasztaltakhoz hasonlóan, a családjáért is mindent megtesz. Szívügye az FC Fehérvár, s mindent a futballért, a csapatáért csinál. Otthonukban a sport, de főként a labdarúgás a központi téma, de mindent, így a fontos döntéseket is közösen megbeszélik. Megütöttem a főnyereményt vele! - jelentette ki határozottan Edit asszony. Kuttor Attila - ha semmi sem jön közbe - ma, 19 órakor élete 500-dik NB I-es mérkőzésén lép pályára. Aztán pár hét múlva már egy újabb és nagyon fontos fel-adat: a Semmelweis Egyetem Testnevelési Karának az államvizsgája vár a jubiláns labdarúgóra. Céltudatosságát, elhatározottságát ismerve, akkor sem vall majd szégyent a fehérváriak csapatkapitánya.

Naná, hogy nem erről szól a fáma, hiszen a fehérváriak csapatkapitánya, a 36 éves Kuttor Attila ma az 500-dik (!) NB I-es mérkőzését ünnepli, s ezzel olyan illusztris társasághoz csatlakozott, mint a hazai ranglistán kiemelkedően éllovas Illés Béla (540 mérkőzés) és Szabó György (510).

- A Diósgyőr ellen játszottunk egy ifjúsági mérkőzést, amikor Németh Lajos utánpótlás-vezetővel együtt megtetszett a DVTK védőjének, Kuttor Attilának a játéka. Akkor határoztuk el, hogy a nyári átigazolási időszakban, ha lesz rá lehetségünk, úgy Fehérvárra, a Videotonhoz igazoljuk. Többször beszéltünk az édesapjával, Kuttor Barnabással, aki nagy örömmel fogadta a Videoton érdeklődését. Végül is Attila az akkori miskolci csapattársával, Takáccsal együtt így került hozzánk. Ma is jól emlékszem, hogy azonnal elnyerte az idősebb játékosok, így Horváth Gábor, Nováth Gyuri és Végh Tibi barátságát és bizalmát. Tehetsége és tudása miatt nem volt kétséges, hogy bekerül a felnőtt csapatba - emlékezett vissza 1989 nyarára a Videoton akkori technikai vezetője, Németh János.

Tehetség és tudás - nem véletlen, hiszen a miskolci fiú akkor már végigjárta a szamárlétrát: a serdülő, az ifjúsági, majd az utánpótlás válogatott címeres mezét is magára ölthette, s az olimpiai válogatottba is meghívták.

Amikor Székesfehérvárra tette át a székhelyét, Kaszás Gábor volt a Vidi trénere.

- Nagyon tehetséges játé-kosokat igazoltunk a nyári szünetben. Külön kell szólnom Kuttor Attiláról, véleményem szerint egy nagy jövő előtt álló futballistát igazoltunk a személyében - nyilatkozta a Fejér Megyei Hírlapnak 1989. augusztus 11-én, a piros-kék csapat később tragikus sorsú szakvezetője.

Kaszás megbízott a fiatal sportolóban, így az augusztus 12-én, szombaton kezdődő bajnoki sorozatban a kezdőbe jelölte. A Videoton hazai pályán, 7 ezer néző előtt a Veszprém együttesét fogadta, s Petry - Csonka, László, Kuttor, Horváth - Máriási, Emmer, Quirikó - Tintar (Jónás), Csucsánszky, Petres összeállításban, Máriási góljával 1-0 arányban győzött. Ami feltűnt, védő létére Kuttor már akkor is helyzetbe került, de Kakas védte a lövését.

- A Videotonnál nevelkedtem, s amikor Attila a klubhoz került, még az ifjúsági csapatban játszottam. Rá egy évre lettem a felnőtt keret tagja, s akkor egy szezonban társak is voltunk, hiszen 1991-ben a Honvédhoz igazoltam. Az ismeretségünk, a barátságunk akkortól datálódik. Emlékszem, egészen más, egy vagabund gyerek volt akkoriban, a Kuttor, Németh Zoli, Jónás, Sallói és Csucsánszky alkotta ötösfogat nagyon jó baráti társaságot alkotott. A csapaton kívül és belül egyaránt. Ma már senki sem hinné el, de baboskendőt viseltek, bogárhátú Volkswagen kabrióval jártak a belvárosban. Számunkra ez akkor jópofa dolog volt. Később az MTK-ban lettünk csapattársak. Emlékszem, ha rajtunk, középpályásokon áthatolt az ellenfél, akkor sem izgultunk, mert tudtuk, hogy Attiláék feltartóztatják őket. Azért is szerettem vele egy csapatban játszani, mert a győzelmi kényszer benne volt, még az egymás közötti edzőmérkőzéseken is. Mindig azon gondokodott: miként lehetne még jobban megoldani a feladatot - emlékezett vissza a régmúlt szép időkre egykori társa, Halmai Gábor.

Kuttor Attila 1989-től 1993 nyaráig viselte magán a Videoton mezét, majd azt követően Győrbe igazolt. Két szezont húzott le a zöld-fehér mezben, majd 1995-től egy év megszakítással, 2001 nyaráig az MTK játékosa lett. Fenti időszakban bajnoki címet és két Magyar Kupa-győzelmet szerzett a kék-fehérekkel. A harmadik MK-diadal már az FC Fehérvár csapatához fűzi.

- Az élet furcsa fintora, hogy én, aki egykor Attila csapattársa voltam, az idei Magyar Kupa-döntőn mint a pályaedzője ültem a kispadon. Az ötszázadik bajnoki mérkőzéséhez csak annyit tudok mondani: erre, ilyen teljesítményre csak a legnagyobb futballisták képesek. Edzőként jobb játékost elképzelni sem lehet, Attila mindent alárendel a futballnak - felelte kérdésemre Németh Zoltán.

De térjünk vissza az MTK csapatához, hiszen Halmai mellett, a Hungária körúton még másik két, életreszóló barátságot kötött Kuttor Attila.

- Akkor, vagyis 1995-ben lettünk igazán jóban - kezdte mondandóját Illés Béla, aki 540 NB I-es mérkőzéssel a magyar csúcstartó. - Addig ellenfelek voltunk a pályán. Amikor társak lettünk, igazán megismertem Attilát. Hogy milyen játékos? Úgy gondolom, hogy Magyarország egyik legjobb védője, akit hihetetlen győzniakarás jellemez a mérkőzéseken, s ez számomra, de mindenki számára példaértékű kell, hogy legyen. Mindent tud ebből a gyönyörű játékból, nem véletlen, hogy tavaly őt választották meg az év legjobb játékosának. A fizikai felépítése, a fejjátéka, az, ahogy szerelni képes, valamint a rutinja, egyértelműen a legjobbak közé emeli. Hátránya? Hirtelen nem is tudok mit mondani. Talán ha gyorsabb lenne, akkor a nemzetközi elit tagja lehetne, de úgy gondolom, erre nem volt megfelelő ajánlata, s talán mened-zsere sem. Ez lehet az oka annak is, hogy csak 19 alkalommal volt felnőtt válogatott. Nagyon drukkolok Attilának, hogy elérje a csúcsomat, az 540 NB I-es mérkőzést. Azt beszéltük meg, ha sikerül, fejezze be a pályafutását, de nagy a gyanúm, hogy akár még felül is múlhatja ezt a számot. Képes lesz rá.

Ki más, mint maga az érintett reagált a barát felvetésére:

- Én már azzal is elégedett vagyok, ha sikerül belépnem az ötszázasok klubjába. A szerződésem nyárig szól, azt végig csinálom, így még a jövő titka, hogy meddig folytatom az aktív játékot. Fizikálisan rendben vagyok, s ha lesz bennem több

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!