Laza

2006.12.14. 03:26

Jövőre sok túrós nekünk

Székesfehérvár (kk) - Az idén újabb kötettel gyarapodott a nagymamás süteményes gyűjteményem. Jövőre túrós készítmények garmadájából válogathatok, ez a nagyik feladványa.

Kovalcsik Katalin

A Szabadművelődés Háza és a Hírlap közös recept- és süteménypályázata nagyon sok ember számára vonzó esemény. Az idén hetvenegy recept érkezett, amelyeket a képen látható hölgyek küldtek be, már kipróbálták, többször megsütötték, így nyugodtan ajánlották mindenkinek. A recepteket a művelődési ház honlapján meg lehet találni, de aki nem fér hozzá - és a füzethez sem -, támaszkodjon lapunk gasztronómia rovatára. Igyekszünk sok receptet közvetíteni azon keresztül.

A fehérvári Stolmár Nándorné Jürgen lepénye is a díjazottak között található. Kell hozzá 50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 5 dkg margarin, 5 dkg kristálycukor, 2 dkg élesztő(só, tojás nincs benne!). A töltelékhez 5-6 körte, 2 egész tojás, 2 dl tejföl, 2 csomag vaníliás cukor, 8 dkg kristálycukor, 15 dkg margarin, 10 dkg rétesliszt a rátétekhez. A tálban összekeverjük a margarint, a cukrot, a langyos tejben feloldott élesztőt, majd hozzászitáljuk a lisztet és jól kidolgozott kelt tésztát készítünk. Lefedjük, langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát magas falú tepsibe simítjuk, jusson az oldalára is, vizes kézzel széthúzkodjuk. A hámozott körtéket gyalun átnyomjuk közvetlenül a tésztára. A két tojást habosra verjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a tejfölt, ráborítjuk a körtére. Végül a kristálycukrot, a kemény margarint és a réteslisztet éppencsak rámorzsáljuk az öntet tetejére. Előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 30 percig sütjük. Napok múlva is megőrzi frissességét.

A jenői Vízler Józsefné kokorádéja érdekes nevű készítmény és díjazott. Kell hozzá 80 dkg liszt, 20 dkg margarin, 20 dkg főtt, áttört burgonya, 5 dkg élesztő, egy kg fejeskáposzta, 2 dl olaj, só, bors. A káposztát lereszeljük, sózzuk, állni hagyjuk. Kifacsarjuk, olajon sóval, borssal ízesítve ki kanál cukorral pároljuk, majd hagyjuk kihűlni. Kenyértésztát gyúrunk a lisztből, burgonyából, margarinból. Az élesztőt belemorzsoljuk. A burgonya főzővizét is felhasználhatjuk. A tésztából cipókat formálunk, belegyúrjuk a káposztát és tepsibe tesszük. A tetejét megkenjük tojással. Hideg sütőbe helyezzük, mert amíg a sütő bemelegszik, addigra a tésztánk is megkel. Ha megsült, szeleteljük tetszés szerint. Finom hétköznapi harapnivaló lesz belőle a családnak vacsorára, reggelire.

A fehérvári Stolmár Nándorné Jürgen lepénye is a díjazottak között található. Kell hozzá 50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 5 dkg margarin, 5 dkg kristálycukor, 2 dkg élesztő(só, tojás nincs benne!). A töltelékhez 5-6 körte, 2 egész tojás, 2 dl tejföl, 2 csomag vaníliás cukor, 8 dkg kristálycukor, 15 dkg margarin, 10 dkg rétesliszt a rátétekhez. A tálban összekeverjük a margarint, a cukrot, a langyos tejben feloldott élesztőt, majd hozzászitáljuk a lisztet és jól kidolgozott kelt tésztát készítünk. Lefedjük, langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát magas falú tepsibe simítjuk, jusson az oldalára is, vizes kézzel széthúzkodjuk. A hámozott körtéket gyalun átnyomjuk közvetlenül a tésztára. A két tojást habosra verjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a tejfölt, ráborítjuk a körtére. Végül a kristálycukrot, a kemény margarint és a réteslisztet éppencsak rámorzsáljuk az öntet tetejére. Előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 30 percig sütjük. Napok múlva is megőrzi frissességét.

A jenői Vízler Józsefné kokorádéja érdekes nevű készítmény és díjazott. Kell hozzá 80 dkg liszt, 20 dkg margarin, 20 dkg főtt, áttört burgonya, 5 dkg élesztő, egy kg fejeskáposzta, 2 dl olaj, só, bors. A káposztát lereszeljük, sózzuk, állni hagyjuk. Kifacsarjuk, olajon sóval, borssal ízesítve ki kanál cukorral pároljuk, majd hagyjuk kihűlni. Kenyértésztát gyúrunk a lisztből, burgonyából, margarinból. Az élesztőt belemorzsoljuk. A burgonya főzővizét is felhasználhatjuk. A tésztából cipókat formálunk, belegyúrjuk a káposztát és tepsibe tesszük. A tetejét megkenjük tojással. Hideg sütőbe helyezzük, mert amíg a sütő bemelegszik, addigra a tésztánk is megkel. Ha megsült, szeleteljük tetszés szerint. Finom hétköznapi harapnivaló lesz belőle a családnak vacsorára, reggelire.

A fehérvári Stolmár Nándorné Jürgen lepénye is a díjazottak között található. Kell hozzá 50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 5 dkg margarin, 5 dkg kristálycukor, 2 dkg élesztő(só, tojás nincs benne!). A töltelékhez 5-6 körte, 2 egész tojás, 2 dl tejföl, 2 csomag vaníliás cukor, 8 dkg kristálycukor, 15 dkg margarin, 10 dkg rétesliszt a rátétekhez. A tálban összekeverjük a margarint, a cukrot, a langyos tejben feloldott élesztőt, majd hozzászitáljuk a lisztet és jól kidolgozott kelt tésztát készítünk. Lefedjük, langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát magas falú tepsibe simítjuk, jusson az oldalára is, vizes kézzel széthúzkodjuk. A hámozott körtéket gyalun átnyomjuk közvetlenül a tésztára. A két tojást habosra verjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a tejfölt, ráborítjuk a körtére. Végül a kristálycukrot, a kemény margarint és a réteslisztet éppencsak rámorzsáljuk az öntet tetejére. Előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 30 percig sütjük. Napok múlva is megőrzi frissességét.

A jenői Vízler Józsefné kokorádéja érdekes nevű készítmény és díjazott. Kell hozzá 80 dkg liszt, 20 dkg margarin, 20 dkg főtt, áttört burgonya, 5 dkg élesztő, egy kg fejeskáposzta, 2 dl olaj, só, bors. A káposztát lereszeljük, sózzuk, állni hagyjuk. Kifacsarjuk, olajon sóval, borssal ízesítve ki kanál cukorral pároljuk, majd hagyjuk kihűlni. Kenyértésztát gyúrunk a lisztből, burgonyából, margarinból. Az élesztőt belemorzsoljuk. A burgonya főzővizét is felhasználhatjuk. A tésztából cipókat formálunk, belegyúrjuk a káposztát és tepsibe tesszük. A tetejét megkenjük tojással. Hideg sütőbe helyezzük, mert amíg a sütő bemelegszik, addigra a tésztánk is megkel. Ha megsült, szeleteljük tetszés szerint. Finom hétköznapi harapnivaló lesz belőle a családnak vacsorára, reggelire.

A jenői Vízler Józsefné kokorádéja érdekes nevű készítmény és díjazott. Kell hozzá 80 dkg liszt, 20 dkg margarin, 20 dkg főtt, áttört burgonya, 5 dkg élesztő, egy kg fejeskáposzta, 2 dl olaj, só, bors. A káposztát lereszeljük, sózzuk, állni hagyjuk. Kifacsarjuk, olajon sóval, borssal ízesítve ki kanál cukorral pároljuk, majd hagyjuk kihűlni. Kenyértésztát gyúrunk a lisztből, burgonyából, margarinból. Az élesztőt belemorzsoljuk. A burgonya főzővizét is felhasználhatjuk. A tésztából cipókat formálunk, belegyúrjuk a káposztát és tepsibe tesszük. A tetejét megkenjük tojással. Hideg sütőbe helyezzük, mert amíg a sütő bemelegszik, addigra a tésztánk is megkel. Ha megsült, szeleteljük tetszés szerint. Finom hétköznapi harapnivaló lesz belőle a családnak vacsorára, reggelire.

A jenői Vízler Józsefné kokorádéja érdekes nevű készítmény és díjazott. Kell hozzá 80 dkg liszt, 20 dkg margarin, 20 dkg főtt, áttört burgonya, 5 dkg élesztő, egy kg fejeskáposzta, 2 dl olaj, só, bors. A káposztát lereszeljük, sózzuk, állni hagyjuk. Kifacsarjuk, olajon sóval, borssal ízesítve ki kanál cukorral pároljuk, majd hagyjuk kihűlni. Kenyértésztát gyúrunk a lisztből, burgonyából, margarinból. Az élesztőt belemorzsoljuk. A burgonya főzővizét is felhasználhatjuk. A tésztából cipókat formálunk, belegyúrjuk a káposztát és tepsibe tesszük. A tetejét megkenjük tojással. Hideg sütőbe helyezzük, mert amíg a sütő bemelegszik, addigra a tésztánk is megkel. Ha megsült, szeleteljük tetszés szerint. Finom hétköznapi harapnivaló lesz belőle a családnak vacsorára, reggelire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!