Laza

2011.02.16. 06:29

Gasztrománia - A kiadvány több mint egy szakácskönyv

Székesfehérvár - A Széna egyesület a családokért szakácskönyve gyakorlatilag mankó a hétköznapokra. A benne szereplő ételek egytől egyig viszonylag kevés pénzből elkészíthetők.

Kovalcsik Katalin

 

A mézes, mustáros, almás csirkemellfilé hozzávalója négy egész csirkemell, méz, mustár, alma, só, bors és olaj. A húst mossuk, kiklopfoljuk, sózzuk. Olajat, mézet, mustárt ízlés szerint összekeverjük, a csirkemellszeleteket bekenjük a fűszeres masszával. Tepsibe rakjuk, olajjal meglocsoljuk, alufóliával lefedjük, előmelegített sütőbe tesszük. Amikor a hús megpuhult, levesszük a fóliát, megpirítjuk. Burgonyával és rizzsel is tálalhatjuk. A mell helyett combot is pácolhatunk. Jól belegondolva, akár pulykamell is lehet pácolt hús.

A sok recept közül az egyik kedvencem, bár még nem készítettem el otthon, a rakott nokedli. Egyszerű, kiadós egytál, amihez kell fél kilónyi liszt, só, 8 tojás, két deci tejföl, 20 deka trappista sajt, 10 dkg kenyérszalonna. A szalonnát kockázzuk, kisütjük. A zsírt ne öntsük ki, szükség lesz rá. A lisztből és két tojásból készítsünk nokedlit. A többi tojást kikeverjük, sózzuk. Egy tepsit kikenünk a szalonna zsírjával, a maradék zsírt és a kisült szalonnakockákat összekeverjük a kifőzött nokedlivel, és a tepsibe tesszük. A nokedlire ráöntjük a kikevert tojásokat. A sajtot lereszeljük, a tejföllel összekeverve a tésztára borítjuk, 160 fokon kicsit átsütjük.

 


A sárgarépás fasírt jó ötlet, a gyereknek nem kell tudnia, hogy éppen mit falatozik, hiszen a levesben mindig kerülgeti. Pucoljunk meg 20 deka sárgarépát, 25 deka darált húst készítsünk elő, egy tojást, 3 evőkanál zsemlemorzsát, sót, borsot, 2 gerezd fokhagymát, egy fej vöröshagymát. A felvágott hagymát és a reszelt sárgarépát összekeverjük. A tojást a hússal dolgozzuk egybe, adjuk bele a tojást, a sót, a a borsot, a zsemlemorzsát, a zúzott fokhagymát, majd a hagymás répát. Pogácsákat formázunk a masszából, lisztben megforgatjuk, és nem túl forró olajban kisütjük. A köret lehet párolt zöldség.

Régi recept, de úgy látszik szeretjük. A sóban sült csirkéhez nem szükségeltetik nagy szakácstudomány. Kell egy csirke, amit kicsit bedörzsölünk ételízesítővel, és a tepsi alján szétterített egy kilogrammnyi sóra fektetjük. Nem kell forgatni, csak hagyni, hogy szép pirosra süljön. Ez a sült csirke zsír, olaj hozzáadása nélkül készül, finom, ropogós lesz.

Nem luxus, ha a csirke mellé tojásos burgonyát adunk, de ez utóbbit önmagában is ehetjük. A tetszés szerinti mennyiségű krumplit felkockázzuk, tepsibe tesszük, megszórjuk ételízesítővel, olajjal leöntjük, kicsit megkeverjük, hogy egyenletesen fűszeres legyen. Sütjük, amíg a krumpli puha nem lesz. A tojásokat felverjük, a burgonyára öntjük, visszatesszük, süljön meg.

A receptek egyszerűek és finomak

A könyvben szereplő recepteket küldte Antal Valéria, Baranyai Csaba, Beke Beáta, Egyed Boglárka, Fóris Anna, Háriné Szanyó Márta, Király Enikő, Mészáros Éva, Mitovszky Dóra, Némethné Novák Zsuzsanna, Polczer Edina, Szabó Mihály, Szakállné Gadányi Beáta és Vajda Zsuzsa. Közülük mindenki vitt egy adagnyi – tíz személyre elegendő – kóstolót a tavalyi karácsonyi ünnepségre, amit el is fogyasztottak a Széna Egyesület tagjai. Azóta valószínűleg sokan forgatják a könyvet.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!