Laza

2007.11.22. 03:29

Fehérvári hurkasiker

Tápiószentmárton - Képzelje el a kedves olvasó, amint egy hatalmas csarnokot lassan betölt a sülő, fűszeres hurkák s házi kolbászok illata... Nagyon éhesek inkább ne olvassanak tovább!

Kovalcsik Katalin

November 17-én harmadik alkalommal rendezte meg Tápiószentmárton önkormányzata a régi disznótorokra emlékeztető nemzetközi hurkatöltő fesztiválját - írja biztonságpolitikai szakértőnk, Mó- zes Miklós, aki csapatával gyakori szereplője a gasztronómiai versenyeknek, s ezekről nem fukarkodik hangulatos élménybeszámolókat hozni. A Felvidékről, Erdélyből, Vajdaságból és Kárpátaljáról is érkező több ezer résztvevő és látogató maradandó élményekkel távozott a sportcsarnokból. A profi szervezéssel lebonyolított rendezvényen ismét bebizonyosodott, a falusi disznótorok leghangulatosabb, legtöbb találékonysággal és gasztronómiai ihlettel megáldott szakasza a hurkatöltés. Székesfehérvárt Miklós vezetésével egy nyolctagú csapat képviselte. Bőségesen töltöttek minden kategóriában. A közel 50 méter hosszú vékony- és vastagbél fél nap alatt átalakult vé-res-, fehér-, májas- és különleges hurkává. A neves szak-értőkből álló zsűri különdíjjal (Tápiószentmárton önkormányzata által felajánlott porcelán étkészlettel) jutalmazta a laskagombás, tokaji aszús hurkakülönlegesség fantázianevet kapott produkciót. (A munka kezdetén nagy sikere volt még a fehérvári Espál István 49-es kisüstijének is.) A hurka hozzávalói: 2 kg tokaszalonna, 2 kg fejhús, 1,5 kg tüdő, 1 kg laskagomba, hagyma, só, bors, majoranna, kevés rozmaring, kevés piros paprika, kevés szegfűbors, 2 dl 6 puttonyos tokaji aszú. Az elkészítésnél amúgy minden a hagyományos módon történik. A húsféléket Miklós megabálja, a laskagombát bőséges hagymával megdinszteli, majd ízlés szerint összekeveri a fűszerekkel és a tokajival. A nyers hurkát fél óráig abálja 90 fokos vízben, majd addig süti, míg ropogós nem lesz a bőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!