Laza

2008.01.31. 03:29

Együnk szalagosat!

Székesfehérvár - Természetes, hogy a farsangi fánkról és annak rokonairól lesz szó a következőkben. Ha már bálba nem is jutunk el, legalább élvezzünk valamit a farsangi hangulatból - cukrosan.

Kovalcsik Katalin

Visszalapoztunk az időben - és az arhivált fényképek között -, megtaláltuk a 2006-ban megrendezett fánkfesztivál fotóit, amelyet kollégám a fehérvári Hermann László iskolában készített. Volt ott töltött fánk, szalagos, csöröge és forgács, minden, mi szem-szájnak ingere. El is fogyott a versengés végén.

A napokban Kovács Györggyel - címzetes igazgatóval, civilek szószólójával, mindenféle szépet gyűjtővel - arról beszélgettünk, hányféle fánk készülhet a családok konyhájában. Majd minden háziasszonynak akad a sublótban olyan kézzel írt, megviselt szakácskönyve, amelyben a nagymamája, az édesanyja - ha korosabb az illető, akkor ő maga is - gyűjtögette a legjobbnak ítélt recepteket.

- Az egyik vasárnap belelapoztam egy újságba, valamilyen farsangi fánkról, meg a csörögéről írt a szerző. Nyugalom volt, a lányom már elutazott, a feleségem dolgozott, fellapoztam az otthoni salátás könyvet - fogott a történetbe Kovács Gyuri. - Találtam a kézzel írt receptek közt egy csörögét. Kell hozzá 50 dkg liszt, 12 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, két evőkanál rum, egy mokkáskanál sütőpor, egy csipet só, tejföl, ja, a három tojássárgáját ne felejtsük ki. A margarint a cukrot a három tojássárgával habosra kell keverni. A lisztet és a sütőport is elkeverjük, hozzáadjuk a másik adagot és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Sütés előtt a tésztát egy időre - fél óra - hideg helyre tesszük. Ha kivettük a kamrából, a hűtőből, kinyújtjuk és derelyemetszővel téglalapokat vágunk, aminek még a közepét is bemetszhetjük. Tekerhetünk, csavarhatunk rajta, a fantáziánkra van bízva a forma. Bő, nem túl forró olajban süssük ki, legyen aranysárga, de ne hagyjuk megbarnulni, akkor kicsit égett lesz. Ha kisült, szórjunk rá porcukrot, amibe akár egy kis vaníliás cukrot is vegyíthetünk. Igen jelentős mennyiség lett belőle, amit a feleségemmel megeszegettünk, de vittünk ismerősöknek is belőle. A hibát ott követtük el, hogy amikor lányunk telefonált elmondtuk neki mit eszegetünk. Érthetően kissé morcosan fogadta közlést.

A jó fánk, legyen csöröge vagy szalagos, szerintem nem tartozik feltétlen a nehéz sütemények közé. Kétségtelen, hogy olajban sül, de ha jó a tészta, megfelelő hőfokon kezdjük a sütést, lehet belőle bőségesen falatozni. Aki kicsit is ügyesebb készíthet töltött fánkot, amit kisütés után is meg lehet bolondítani, akkor beletölteni a lekvárt. Ha a töltést mellőzzük, tegyünk egy kis tálkába lekvárt.

A napokban Kovács Györggyel - címzetes igazgatóval, civilek szószólójával, mindenféle szépet gyűjtővel - arról beszélgettünk, hányféle fánk készülhet a családok konyhájában. Majd minden háziasszonynak akad a sublótban olyan kézzel írt, megviselt szakácskönyve, amelyben a nagymamája, az édesanyja - ha korosabb az illető, akkor ő maga is - gyűjtögette a legjobbnak ítélt recepteket.

- Az egyik vasárnap belelapoztam egy újságba, valamilyen farsangi fánkról, meg a csörögéről írt a szerző. Nyugalom volt, a lányom már elutazott, a feleségem dolgozott, fellapoztam az otthoni salátás könyvet - fogott a történetbe Kovács Gyuri. - Találtam a kézzel írt receptek közt egy csörögét. Kell hozzá 50 dkg liszt, 12 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, két evőkanál rum, egy mokkáskanál sütőpor, egy csipet só, tejföl, ja, a három tojássárgáját ne felejtsük ki. A margarint a cukrot a három tojássárgával habosra kell keverni. A lisztet és a sütőport is elkeverjük, hozzáadjuk a másik adagot és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Sütés előtt a tésztát egy időre - fél óra - hideg helyre tesszük. Ha kivettük a kamrából, a hűtőből, kinyújtjuk és derelyemetszővel téglalapokat vágunk, aminek még a közepét is bemetszhetjük. Tekerhetünk, csavarhatunk rajta, a fantáziánkra van bízva a forma. Bő, nem túl forró olajban süssük ki, legyen aranysárga, de ne hagyjuk megbarnulni, akkor kicsit égett lesz. Ha kisült, szórjunk rá porcukrot, amibe akár egy kis vaníliás cukrot is vegyíthetünk. Igen jelentős mennyiség lett belőle, amit a feleségemmel megeszegettünk, de vittünk ismerősöknek is belőle. A hibát ott követtük el, hogy amikor lányunk telefonált elmondtuk neki mit eszegetünk. Érthetően kissé morcosan fogadta közlést.

A jó fánk, legyen csöröge vagy szalagos, szerintem nem tartozik feltétlen a nehéz sütemények közé. Kétségtelen, hogy olajban sül, de ha jó a tészta, megfelelő hőfokon kezdjük a sütést, lehet belőle bőségesen falatozni. Aki kicsit is ügyesebb készíthet töltött fánkot, amit kisütés után is meg lehet bolondítani, akkor beletölteni a lekvárt. Ha a töltést mellőzzük, tegyünk egy kis tálkába lekvárt.

A napokban Kovács Györggyel - címzetes igazgatóval, civilek szószólójával, mindenféle szépet gyűjtővel - arról beszélgettünk, hányféle fánk készülhet a családok konyhájában. Majd minden háziasszonynak akad a sublótban olyan kézzel írt, megviselt szakácskönyve, amelyben a nagymamája, az édesanyja - ha korosabb az illető, akkor ő maga is - gyűjtögette a legjobbnak ítélt recepteket.

- Az egyik vasárnap belelapoztam egy újságba, valamilyen farsangi fánkról, meg a csörögéről írt a szerző. Nyugalom volt, a lányom már elutazott, a feleségem dolgozott, fellapoztam az otthoni salátás könyvet - fogott a történetbe Kovács Gyuri. - Találtam a kézzel írt receptek közt egy csörögét. Kell hozzá 50 dkg liszt, 12 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, két evőkanál rum, egy mokkáskanál sütőpor, egy csipet só, tejföl, ja, a három tojássárgáját ne felejtsük ki. A margarint a cukrot a három tojássárgával habosra kell keverni. A lisztet és a sütőport is elkeverjük, hozzáadjuk a másik adagot és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Sütés előtt a tésztát egy időre - fél óra - hideg helyre tesszük. Ha kivettük a kamrából, a hűtőből, kinyújtjuk és derelyemetszővel téglalapokat vágunk, aminek még a közepét is bemetszhetjük. Tekerhetünk, csavarhatunk rajta, a fantáziánkra van bízva a forma. Bő, nem túl forró olajban süssük ki, legyen aranysárga, de ne hagyjuk megbarnulni, akkor kicsit égett lesz. Ha kisült, szórjunk rá porcukrot, amibe akár egy kis vaníliás cukrot is vegyíthetünk. Igen jelentős mennyiség lett belőle, amit a feleségemmel megeszegettünk, de vittünk ismerősöknek is belőle. A hibát ott követtük el, hogy amikor lányunk telefonált elmondtuk neki mit eszegetünk. Érthetően kissé morcosan fogadta közlést.

A jó fánk, legyen csöröge vagy szalagos, szerintem nem tartozik feltétlen a nehéz sütemények közé. Kétségtelen, hogy olajban sül, de ha jó a tészta, megfelelő hőfokon kezdjük a sütést, lehet belőle bőségesen falatozni. Aki kicsit is ügyesebb készíthet töltött fánkot, amit kisütés után is meg lehet bolondítani, akkor beletölteni a lekvárt. Ha a töltést mellőzzük, tegyünk egy kis tálkába lekvárt.

- Az egyik vasárnap belelapoztam egy újságba, valamilyen farsangi fánkról, meg a csörögéről írt a szerző. Nyugalom volt, a lányom már elutazott, a feleségem dolgozott, fellapoztam az otthoni salátás könyvet - fogott a történetbe Kovács Gyuri. - Találtam a kézzel írt receptek közt egy csörögét. Kell hozzá 50 dkg liszt, 12 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, két evőkanál rum, egy mokkáskanál sütőpor, egy csipet só, tejföl, ja, a három tojássárgáját ne felejtsük ki. A margarint a cukrot a három tojássárgával habosra kell keverni. A lisztet és a sütőport is elkeverjük, hozzáadjuk a másik adagot és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Sütés előtt a tésztát egy időre - fél óra - hideg helyre tesszük. Ha kivettük a kamrából, a hűtőből, kinyújtjuk és derelyemetszővel téglalapokat vágunk, aminek még a közepét is bemetszhetjük. Tekerhetünk, csavarhatunk rajta, a fantáziánkra van bízva a forma. Bő, nem túl forró olajban süssük ki, legyen aranysárga, de ne hagyjuk megbarnulni, akkor kicsit égett lesz. Ha kisült, szórjunk rá porcukrot, amibe akár egy kis vaníliás cukrot is vegyíthetünk. Igen jelentős mennyiség lett belőle, amit a feleségemmel megeszegettünk, de vittünk ismerősöknek is belőle. A hibát ott követtük el, hogy amikor lányunk telefonált elmondtuk neki mit eszegetünk. Érthetően kissé morcosan fogadta közlést.

A jó fánk, legyen csöröge vagy szalagos, szerintem nem tartozik feltétlen a nehéz sütemények közé. Kétségtelen, hogy olajban sül, de ha jó a tészta, megfelelő hőfokon kezdjük a sütést, lehet belőle bőségesen falatozni. Aki kicsit is ügyesebb készíthet töltött fánkot, amit kisütés után is meg lehet bolondítani, akkor beletölteni a lekvárt. Ha a töltést mellőzzük, tegyünk egy kis tálkába lekvárt.

- Az egyik vasárnap belelapoztam egy újságba, valamilyen farsangi fánkról, meg a csörögéről írt a szerző. Nyugalom volt, a lányom már elutazott, a feleségem dolgozott, fellapoztam az otthoni salátás könyvet - fogott a történetbe Kovács Gyuri. - Találtam a kézzel írt receptek közt egy csörögét. Kell hozzá 50 dkg liszt, 12 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, két evőkanál rum, egy mokkáskanál sütőpor, egy csipet só, tejföl, ja, a három tojássárgáját ne felejtsük ki. A margarint a cukrot a három tojássárgával habosra kell keverni. A lisztet és a sütőport is elkeverjük, hozzáadjuk a másik adagot és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Sütés előtt a tésztát egy időre - fél óra - hideg helyre tesszük. Ha kivettük a kamrából, a hűtőből, kinyújtjuk és derelyemetszővel téglalapokat vágunk, aminek még a közepét is bemetszhetjük. Tekerhetünk, csavarhatunk rajta, a fantáziánkra van bízva a forma. Bő, nem túl forró olajban süssük ki, legyen aranysárga, de ne hagyjuk megbarnulni, akkor kicsit égett lesz. Ha kisült, szórjunk rá porcukrot, amibe akár egy kis vaníliás cukrot is vegyíthetünk. Igen jelentős mennyiség lett belőle, amit a feleségemmel megeszegettünk, de vittünk ismerősöknek is belőle. A hibát ott követtük el, hogy amikor lányunk telefonált elmondtuk neki mit eszegetünk. Érthetően kissé morcosan fogadta közlést.

A jó fánk, legyen csöröge vagy szalagos, szerintem nem tartozik feltétlen a nehéz sütemények közé. Kétségtelen, hogy olajban sül, de ha jó a tészta, megfelelő hőfokon kezdjük a sütést, lehet belőle bőségesen falatozni. Aki kicsit is ügyesebb készíthet töltött fánkot, amit kisütés után is meg lehet bolondítani, akkor beletölteni a lekvárt. Ha a töltést mellőzzük, tegyünk egy kis tálkába lekvárt.

A jó fánk, legyen csöröge vagy szalagos, szerintem nem tartozik feltétlen a nehéz sütemények közé. Kétségtelen, hogy olajban sül, de ha jó a tészta, megfelelő hőfokon kezdjük a sütést, lehet belőle bőségesen falatozni. Aki kicsit is ügyesebb készíthet töltött fánkot, amit kisütés után is meg lehet bolondítani, akkor beletölteni a lekvárt. Ha a töltést mellőzzük, tegyünk egy kis tálkába lekvárt.

A jó fánk, legyen csöröge vagy szalagos, szerintem nem tartozik feltétlen a nehéz sütemények közé. Kétségtelen, hogy olajban sül, de ha jó a tészta, megfelelő hőfokon kezdjük a sütést, lehet belőle bőségesen falatozni. Aki kicsit is ügyesebb készíthet töltött fánkot, amit kisütés után is meg lehet bolondítani, akkor beletölteni a lekvárt. Ha a töltést mellőzzük, tegyünk egy kis tálkába lekvárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!