Laza

2006.11.09. 03:29

Bor, vacsora, kvaterka

Székesfehérvár (str) - A borvacsora a borokat és a gasztronómiát kedvelők nagy kedvence. Ha a szommeliernek sikerül az italokhoz megfelelő menüt összeállítania, akkor biztos lehet benne: felejthetetlen élménnyel távoznak a vendégek a vacsoráról.

S. Töttő Rita

Székesfehérváron rendszeresen rendeznek borvacsorákat, amelyeknek népszerűsége rendszerint azon (is) múlik, hogy melyik borászt sikerült megnyerni az est vendégének. Sándorfi Péter szommelier is sűrűn invitál a megyeszékhelyre olyan borászokat, akiknek egyes boraihoz szívesen komponál megfelelő vacsorát. Múlt hét pénteken a mátraaljai borvidék neves borásza, a gyöngyöstarjáni Szőke Mátyás hozta el kedves borait Fehérvárra. A Kiskulacs vendéglő szakácsai pedig különleges menüvel örvendeztették meg a vendégeket. A család 50 hektáron termel szőlőt Mátraalján, s a legmodernebb technikát hívják segítségül a borkészítéshez - mutatkozott be Szőke Mátyás.

A borász az újbornál is frissebb itallal lepte meg elsőként a fehérváriakat. A 2006-os irsai olivérje ugyanis csak Márton napjára jön majd ki, ezért most kissé megkínzott állapotban kaptuk poharunkba, mesélte a borász. Finom, friss, illatában gyümölcsös-parfümös jelleget mutat már most, pedig néhány hete még a szőlőtőkéken duzzadtak a szemek. Egy kis pihentetés után azonban igazi Márton-napi frissítő válhat belőle. Az előételhez, amely borban párolt harcsafilé volt vöröslencse-salátával és erdei gombával a Szőke pincészet 2004-es királyleánykáját és 2005-ös sauvignon blanc-ját kóstolhattuk. Az előbbi valahogy jobban illett a harcsás előétel növényi ízeihez. A borász itt egy kicsit meghökkentő kijelentést tett: hamarosan újabb versenytárssal kell megküzdenie a világ borászainak. Mert, mint mondta, Kína a borbizniszbe is beszáll, hogy kivehesse részét a borostorta-szeletből. Tehát néhány év múlva senki ne csodálkozzon, ha a made in China feliratot a boroscímkéken is olvassa. De térjünk vissza az ízek világába. A szommelier bacon-be tekert sertésszűz pecsenyével, zöldségfelfújttal és szőlőraguval folytatta a sort.

Minden menüsor különlegessége, hogy az alapanyag valamelyike szőlő, illetve bor, hogy a borvacsora ezáltal is hangsúlyt kaphasson. Így a vörösborban párolt marhalábszár hercegnőburgonyával és hagymaraguval már nem jelentett meglepetést. Ehhez a tételhez a Mátraalján termett 2003-as kékfrankost és a 2002-es cabernet franc-t érdemes kipróbálni. Előbbi úgynevezett kvaterkáló bor inkább, beszélgetésekhez, baráti találkozókhoz illik. A franc viszont igazán testes, kissé barrique-olt, simulékonyan tartalmas ital.

A borász az újbornál is frissebb itallal lepte meg elsőként a fehérváriakat. A 2006-os irsai olivérje ugyanis csak Márton napjára jön majd ki, ezért most kissé megkínzott állapotban kaptuk poharunkba, mesélte a borász. Finom, friss, illatában gyümölcsös-parfümös jelleget mutat már most, pedig néhány hete még a szőlőtőkéken duzzadtak a szemek. Egy kis pihentetés után azonban igazi Márton-napi frissítő válhat belőle. Az előételhez, amely borban párolt harcsafilé volt vöröslencse-salátával és erdei gombával a Szőke pincészet 2004-es királyleánykáját és 2005-ös sauvignon blanc-ját kóstolhattuk. Az előbbi valahogy jobban illett a harcsás előétel növényi ízeihez. A borász itt egy kicsit meghökkentő kijelentést tett: hamarosan újabb versenytárssal kell megküzdenie a világ borászainak. Mert, mint mondta, Kína a borbizniszbe is beszáll, hogy kivehesse részét a borostorta-szeletből. Tehát néhány év múlva senki ne csodálkozzon, ha a made in China feliratot a boroscímkéken is olvassa. De térjünk vissza az ízek világába. A szommelier bacon-be tekert sertésszűz pecsenyével, zöldségfelfújttal és szőlőraguval folytatta a sort.

Minden menüsor különlegessége, hogy az alapanyag valamelyike szőlő, illetve bor, hogy a borvacsora ezáltal is hangsúlyt kaphasson. Így a vörösborban párolt marhalábszár hercegnőburgonyával és hagymaraguval már nem jelentett meglepetést. Ehhez a tételhez a Mátraalján termett 2003-as kékfrankost és a 2002-es cabernet franc-t érdemes kipróbálni. Előbbi úgynevezett kvaterkáló bor inkább, beszélgetésekhez, baráti találkozókhoz illik. A franc viszont igazán testes, kissé barrique-olt, simulékonyan tartalmas ital.

A borász az újbornál is frissebb itallal lepte meg elsőként a fehérváriakat. A 2006-os irsai olivérje ugyanis csak Márton napjára jön majd ki, ezért most kissé megkínzott állapotban kaptuk poharunkba, mesélte a borász. Finom, friss, illatában gyümölcsös-parfümös jelleget mutat már most, pedig néhány hete még a szőlőtőkéken duzzadtak a szemek. Egy kis pihentetés után azonban igazi Márton-napi frissítő válhat belőle. Az előételhez, amely borban párolt harcsafilé volt vöröslencse-salátával és erdei gombával a Szőke pincészet 2004-es királyleánykáját és 2005-ös sauvignon blanc-ját kóstolhattuk. Az előbbi valahogy jobban illett a harcsás előétel növényi ízeihez. A borász itt egy kicsit meghökkentő kijelentést tett: hamarosan újabb versenytárssal kell megküzdenie a világ borászainak. Mert, mint mondta, Kína a borbizniszbe is beszáll, hogy kivehesse részét a borostorta-szeletből. Tehát néhány év múlva senki ne csodálkozzon, ha a made in China feliratot a boroscímkéken is olvassa. De térjünk vissza az ízek világába. A szommelier bacon-be tekert sertésszűz pecsenyével, zöldségfelfújttal és szőlőraguval folytatta a sort.

Minden menüsor különlegessége, hogy az alapanyag valamelyike szőlő, illetve bor, hogy a borvacsora ezáltal is hangsúlyt kaphasson. Így a vörösborban párolt marhalábszár hercegnőburgonyával és hagymaraguval már nem jelentett meglepetést. Ehhez a tételhez a Mátraalján termett 2003-as kékfrankost és a 2002-es cabernet franc-t érdemes kipróbálni. Előbbi úgynevezett kvaterkáló bor inkább, beszélgetésekhez, baráti találkozókhoz illik. A franc viszont igazán testes, kissé barrique-olt, simulékonyan tartalmas ital.

Minden menüsor különlegessége, hogy az alapanyag valamelyike szőlő, illetve bor, hogy a borvacsora ezáltal is hangsúlyt kaphasson. Így a vörösborban párolt marhalábszár hercegnőburgonyával és hagymaraguval már nem jelentett meglepetést. Ehhez a tételhez a Mátraalján termett 2003-as kékfrankost és a 2002-es cabernet franc-t érdemes kipróbálni. Előbbi úgynevezett kvaterkáló bor inkább, beszélgetésekhez, baráti találkozókhoz illik. A franc viszont igazán testes, kissé barrique-olt, simulékonyan tartalmas ital.

Minden menüsor különlegessége, hogy az alapanyag valamelyike szőlő, illetve bor, hogy a borvacsora ezáltal is hangsúlyt kaphasson. Így a vörösborban párolt marhalábszár hercegnőburgonyával és hagymaraguval már nem jelentett meglepetést. Ehhez a tételhez a Mátraalján termett 2003-as kékfrankost és a 2002-es cabernet franc-t érdemes kipróbálni. Előbbi úgynevezett kvaterkáló bor inkább, beszélgetésekhez, baráti találkozókhoz illik. A franc viszont igazán testes, kissé barrique-olt, simulékonyan tartalmas ital.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!