Laza

2006.11.09. 03:27

A ropogósra sütött lúd

Mór (rk) - Hajdanán a hagyományoknak megfelelően Márton-napon minden házban ludat sütöttek a településen. A ropogós finomsághoz már az ezerjóból készült újbort kortyolgatták.

Radocsai Kálmán

Az asszonyok kitettek magukért az ünnepnapokon, desszertnek sütöttek linzert, kvircedlit, diós stanglit, macskakörmöt és az elmaradhatatlan kalácsot - idézte fel emlékeit a 82 éves Kaiser Józsefné, szakácsnő. A Márton-nap előestéjén a helyiek kisétáltak a 7-8 kilós, tömött, zsíros lúdért a baromfiudvarba, majd felbontották és a máját kisütötték vacsorára. A szárnyast jól besózták éjszakára. Másnap a lúd nyakából, zuzájából, a szárnyaiból és a lábaiból levest készítettek.

A megmaradt lúd belsejébe birsalmadarabkákat tettek és berakták a sütőbe, saját zsírjában, három óra alatt ropogósra sütötték. Időnként meglocsolták egy kis zsírral, hogy ínycsiklandóan megpiruljon. Az elkészült lúd hátából ujjnyi vastagságú darabkákat vágtak, amiket összekevertek vöröshagymával, paprikával, sóval és borssal ízesített rizzsel. Ehhez hozzáadták még a levesben főtt, apróra vágott, kicsontozott húsokat. Kicsit átsütötték a sütőben, így hamarosan elkészült a ludaskása is. Ebédidőben összeült a család, elfogyasztották a húslevest és a ludaskását, ám aki nagyon kívánta az kapott még sült húst is.

Általában vacsorára fogyasztották el a ropogós sült lúd nagyobbik részét. A finom falatokhoz házikenyeret, és paprikából, paradicsomból, káposztából, hagymából és uborkából készült vegyes savanyúságot tálaltak.

A II. világháború előtti években a móri rézfúvósok minden házat meglátogattak, ahol Márton nevű férfi lakott. A zenészek köszöntőt fújtak az ablak alatt, majd a gazda beinvitálta a vendégeket. A falak között elfújták a lakók kedvenc nótáit, süteményeket ettek és újbort fogyasztottak.

A megmaradt lúd belsejébe birsalmadarabkákat tettek és berakták a sütőbe, saját zsírjában, három óra alatt ropogósra sütötték. Időnként meglocsolták egy kis zsírral, hogy ínycsiklandóan megpiruljon. Az elkészült lúd hátából ujjnyi vastagságú darabkákat vágtak, amiket összekevertek vöröshagymával, paprikával, sóval és borssal ízesített rizzsel. Ehhez hozzáadták még a levesben főtt, apróra vágott, kicsontozott húsokat. Kicsit átsütötték a sütőben, így hamarosan elkészült a ludaskása is. Ebédidőben összeült a család, elfogyasztották a húslevest és a ludaskását, ám aki nagyon kívánta az kapott még sült húst is.

Általában vacsorára fogyasztották el a ropogós sült lúd nagyobbik részét. A finom falatokhoz házikenyeret, és paprikából, paradicsomból, káposztából, hagymából és uborkából készült vegyes savanyúságot tálaltak.

A II. világháború előtti években a móri rézfúvósok minden házat meglátogattak, ahol Márton nevű férfi lakott. A zenészek köszöntőt fújtak az ablak alatt, majd a gazda beinvitálta a vendégeket. A falak között elfújták a lakók kedvenc nótáit, süteményeket ettek és újbort fogyasztottak.

A megmaradt lúd belsejébe birsalmadarabkákat tettek és berakták a sütőbe, saját zsírjában, három óra alatt ropogósra sütötték. Időnként meglocsolták egy kis zsírral, hogy ínycsiklandóan megpiruljon. Az elkészült lúd hátából ujjnyi vastagságú darabkákat vágtak, amiket összekevertek vöröshagymával, paprikával, sóval és borssal ízesített rizzsel. Ehhez hozzáadták még a levesben főtt, apróra vágott, kicsontozott húsokat. Kicsit átsütötték a sütőben, így hamarosan elkészült a ludaskása is. Ebédidőben összeült a család, elfogyasztották a húslevest és a ludaskását, ám aki nagyon kívánta az kapott még sült húst is.

Általában vacsorára fogyasztották el a ropogós sült lúd nagyobbik részét. A finom falatokhoz házikenyeret, és paprikából, paradicsomból, káposztából, hagymából és uborkából készült vegyes savanyúságot tálaltak.

A II. világháború előtti években a móri rézfúvósok minden házat meglátogattak, ahol Márton nevű férfi lakott. A zenészek köszöntőt fújtak az ablak alatt, majd a gazda beinvitálta a vendégeket. A falak között elfújták a lakók kedvenc nótáit, süteményeket ettek és újbort fogyasztottak.

Általában vacsorára fogyasztották el a ropogós sült lúd nagyobbik részét. A finom falatokhoz házikenyeret, és paprikából, paradicsomból, káposztából, hagymából és uborkából készült vegyes savanyúságot tálaltak.

A II. világháború előtti években a móri rézfúvósok minden házat meglátogattak, ahol Márton nevű férfi lakott. A zenészek köszöntőt fújtak az ablak alatt, majd a gazda beinvitálta a vendégeket. A falak között elfújták a lakók kedvenc nótáit, süteményeket ettek és újbort fogyasztottak.

Általában vacsorára fogyasztották el a ropogós sült lúd nagyobbik részét. A finom falatokhoz házikenyeret, és paprikából, paradicsomból, káposztából, hagymából és uborkából készült vegyes savanyúságot tálaltak.

A II. világháború előtti években a móri rézfúvósok minden házat meglátogattak, ahol Márton nevű férfi lakott. A zenészek köszöntőt fújtak az ablak alatt, majd a gazda beinvitálta a vendégeket. A falak között elfújták a lakók kedvenc nótáit, süteményeket ettek és újbort fogyasztottak.

A II. világháború előtti években a móri rézfúvósok minden házat meglátogattak, ahol Márton nevű férfi lakott. A zenészek köszöntőt fújtak az ablak alatt, majd a gazda beinvitálta a vendégeket. A falak között elfújták a lakók kedvenc nótáit, süteményeket ettek és újbort fogyasztottak.

A II. világháború előtti években a móri rézfúvósok minden házat meglátogattak, ahol Márton nevű férfi lakott. A zenészek köszöntőt fújtak az ablak alatt, majd a gazda beinvitálta a vendégeket. A falak között elfújták a lakók kedvenc nótáit, süteményeket ettek és újbort fogyasztottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!