2007.07.26. 02:28
Desszert Bécsből: Nagyapó felfujt
Székesfehérvár (vv) - Nyeremények: tíz pengő áru könyv, vagy egy fél liter finom kölnivíz. A választást a nyertesek tetszésére bízzuk... - írja az Új Idők 1933-ban rejtvényfejtőinek.
Az Új Idők második receptpályázatának bírálóbizottsága: Sennyey Anna grófnő, Tutsek Anna és Zsigray Julianna megfelelően ítélt - tudatta egykor a lap.
Kincseink között őrizzük otthon a Herczeg Ferenc-féle Új Idők képes hetilap egyik 1933-as számát. Az Új Idők (szépirodalmi, művésze-ti képes hetilap és kritikai szemle) általában folytatásos regényeket, elbeszéléseket, verseket közölt. A vizsgált július 2-i számban ezenkívül izgalmas írás foglalkozik a tenyérjóslás titokzatosságával, beszámolnak az aktuális nyári divatról, a nyájas olvasónak üzenetekkel, keresztrejtvénnyel szolgálnak, szépészeti, kertészeti tanácsokat adnak, s recepteket vesznek sorra.
Nagyszerűek hirdetéseik is: Precisios órák nagy javító műhelye. Órakülönlegességek nagy raktára... Avagy: Naponta beérkező friss teavaj, tejföl, tojás megbízható minőségben kicsinyben is olcsón beszerezhető Dobó Sándor bizományosnál... To- vábbá: Tökéletes kényelem, ragyogó tisztaság, Gundel konyhája várja Budapesten a Szt. Gellért Szállóban... S a gyöngyszem apróhirdetések: Vidéki tanár cserébe vállal nyaralásra úrileányt vagy gyermeket, leányának Pesten teljes ellátása ellenében... (Az egykori helyesírással...)
A Gasztronómia rovatban Kovacsics Mátyás rovatvezető a Bécsi Nemzetközi Szakácsművészeti Kiállítás néhány kiváló desszertreceptjéből szemlézett. Íme:
Nagyapó felfujt: 12 személyre 1 liter tejet 1/4 rúd kettéhasított vaniliával felforralunk, kavarás közben beleszórunk 10 deka finom darát és állandó keverés mellett megfőzzük és kihütjük. 10 deka vajat 5 deka cukrot és 6 tojássárgáját habosra keverünk, aztán összevegyítjük a kihült darával, végül elegyítjük a 6 tojásfehérjének keményre felvert habjával, amelybe habverés közben 3 deka porcukrot is belevertünk. Egy személyre szóló 12 darab kis pudingformát vajjal kikenünk, cukorral kihintjük, félig megtöltjük, adunk be 3-4 szem cseresznye- vagy meggykompótot, 3/4 részig töltjük a daramasszával és vízfürdőben a sütőben, befödetlenül 16 perc alatt megsütjük. Tálaláskor tetszés szerinti gyümölcsízzel vagy sodóval leöntjük.
Kincseink között őrizzük otthon a Herczeg Ferenc-féle Új Idők képes hetilap egyik 1933-as számát. Az Új Idők (szépirodalmi, művésze-ti képes hetilap és kritikai szemle) általában folytatásos regényeket, elbeszéléseket, verseket közölt. A vizsgált július 2-i számban ezenkívül izgalmas írás foglalkozik a tenyérjóslás titokzatosságával, beszámolnak az aktuális nyári divatról, a nyájas olvasónak üzenetekkel, keresztrejtvénnyel szolgálnak, szépészeti, kertészeti tanácsokat adnak, s recepteket vesznek sorra.
Nagyszerűek hirdetéseik is: Precisios órák nagy javító műhelye. Órakülönlegességek nagy raktára... Avagy: Naponta beérkező friss teavaj, tejföl, tojás megbízható minőségben kicsinyben is olcsón beszerezhető Dobó Sándor bizományosnál... To- vábbá: Tökéletes kényelem, ragyogó tisztaság, Gundel konyhája várja Budapesten a Szt. Gellért Szállóban... S a gyöngyszem apróhirdetések: Vidéki tanár cserébe vállal nyaralásra úrileányt vagy gyermeket, leányának Pesten teljes ellátása ellenében... (Az egykori helyesírással...)
A Gasztronómia rovatban Kovacsics Mátyás rovatvezető a Bécsi Nemzetközi Szakácsművészeti Kiállítás néhány kiváló desszertreceptjéből szemlézett. Íme:
Nagyapó felfujt: 12 személyre 1 liter tejet 1/4 rúd kettéhasított vaniliával felforralunk, kavarás közben beleszórunk 10 deka finom darát és állandó keverés mellett megfőzzük és kihütjük. 10 deka vajat 5 deka cukrot és 6 tojássárgáját habosra keverünk, aztán összevegyítjük a kihült darával, végül elegyítjük a 6 tojásfehérjének keményre felvert habjával, amelybe habverés közben 3 deka porcukrot is belevertünk. Egy személyre szóló 12 darab kis pudingformát vajjal kikenünk, cukorral kihintjük, félig megtöltjük, adunk be 3-4 szem cseresznye- vagy meggykompótot, 3/4 részig töltjük a daramasszával és vízfürdőben a sütőben, befödetlenül 16 perc alatt megsütjük. Tálaláskor tetszés szerinti gyümölcsízzel vagy sodóval leöntjük.
Kincseink között őrizzük otthon a Herczeg Ferenc-féle Új Idők képes hetilap egyik 1933-as számát. Az Új Idők (szépirodalmi, művésze-ti képes hetilap és kritikai szemle) általában folytatásos regényeket, elbeszéléseket, verseket közölt. A vizsgált július 2-i számban ezenkívül izgalmas írás foglalkozik a tenyérjóslás titokzatosságával, beszámolnak az aktuális nyári divatról, a nyájas olvasónak üzenetekkel, keresztrejtvénnyel szolgálnak, szépészeti, kertészeti tanácsokat adnak, s recepteket vesznek sorra.
Nagyszerűek hirdetéseik is: Precisios órák nagy javító műhelye. Órakülönlegességek nagy raktára... Avagy: Naponta beérkező friss teavaj, tejföl, tojás megbízható minőségben kicsinyben is olcsón beszerezhető Dobó Sándor bizományosnál... To- vábbá: Tökéletes kényelem, ragyogó tisztaság, Gundel konyhája várja Budapesten a Szt. Gellért Szállóban... S a gyöngyszem apróhirdetések: Vidéki tanár cserébe vállal nyaralásra úrileányt vagy gyermeket, leányának Pesten teljes ellátása ellenében... (Az egykori helyesírással...)
A Gasztronómia rovatban Kovacsics Mátyás rovatvezető a Bécsi Nemzetközi Szakácsművészeti Kiállítás néhány kiváló desszertreceptjéből szemlézett. Íme:
Nagyapó felfujt: 12 személyre 1 liter tejet 1/4 rúd kettéhasított vaniliával felforralunk, kavarás közben beleszórunk 10 deka finom darát és állandó keverés mellett megfőzzük és kihütjük. 10 deka vajat 5 deka cukrot és 6 tojássárgáját habosra keverünk, aztán összevegyítjük a kihült darával, végül elegyítjük a 6 tojásfehérjének keményre felvert habjával, amelybe habverés közben 3 deka porcukrot is belevertünk. Egy személyre szóló 12 darab kis pudingformát vajjal kikenünk, cukorral kihintjük, félig megtöltjük, adunk be 3-4 szem cseresznye- vagy meggykompótot, 3/4 részig töltjük a daramasszával és vízfürdőben a sütőben, befödetlenül 16 perc alatt megsütjük. Tálaláskor tetszés szerinti gyümölcsízzel vagy sodóval leöntjük.
Nagyszerűek hirdetéseik is: Precisios órák nagy javító műhelye. Órakülönlegességek nagy raktára... Avagy: Naponta beérkező friss teavaj, tejföl, tojás megbízható minőségben kicsinyben is olcsón beszerezhető Dobó Sándor bizományosnál... To- vábbá: Tökéletes kényelem, ragyogó tisztaság, Gundel konyhája várja Budapesten a Szt. Gellért Szállóban... S a gyöngyszem apróhirdetések: Vidéki tanár cserébe vállal nyaralásra úrileányt vagy gyermeket, leányának Pesten teljes ellátása ellenében... (Az egykori helyesírással...)
A Gasztronómia rovatban Kovacsics Mátyás rovatvezető a Bécsi Nemzetközi Szakácsművészeti Kiállítás néhány kiváló desszertreceptjéből szemlézett. Íme:
Nagyapó felfujt: 12 személyre 1 liter tejet 1/4 rúd kettéhasított vaniliával felforralunk, kavarás közben beleszórunk 10 deka finom darát és állandó keverés mellett megfőzzük és kihütjük. 10 deka vajat 5 deka cukrot és 6 tojássárgáját habosra keverünk, aztán összevegyítjük a kihült darával, végül elegyítjük a 6 tojásfehérjének keményre felvert habjával, amelybe habverés közben 3 deka porcukrot is belevertünk. Egy személyre szóló 12 darab kis pudingformát vajjal kikenünk, cukorral kihintjük, félig megtöltjük, adunk be 3-4 szem cseresznye- vagy meggykompótot, 3/4 részig töltjük a daramasszával és vízfürdőben a sütőben, befödetlenül 16 perc alatt megsütjük. Tálaláskor tetszés szerinti gyümölcsízzel vagy sodóval leöntjük.
Nagyszerűek hirdetéseik is: Precisios órák nagy javító műhelye. Órakülönlegességek nagy raktára... Avagy: Naponta beérkező friss teavaj, tejföl, tojás megbízható minőségben kicsinyben is olcsón beszerezhető Dobó Sándor bizományosnál... To- vábbá: Tökéletes kényelem, ragyogó tisztaság, Gundel konyhája várja Budapesten a Szt. Gellért Szállóban... S a gyöngyszem apróhirdetések: Vidéki tanár cserébe vállal nyaralásra úrileányt vagy gyermeket, leányának Pesten teljes ellátása ellenében... (Az egykori helyesírással...)
A Gasztronómia rovatban Kovacsics Mátyás rovatvezető a Bécsi Nemzetközi Szakácsművészeti Kiállítás néhány kiváló desszertreceptjéből szemlézett. Íme:
Nagyapó felfujt: 12 személyre 1 liter tejet 1/4 rúd kettéhasított vaniliával felforralunk, kavarás közben beleszórunk 10 deka finom darát és állandó keverés mellett megfőzzük és kihütjük. 10 deka vajat 5 deka cukrot és 6 tojássárgáját habosra keverünk, aztán összevegyítjük a kihült darával, végül elegyítjük a 6 tojásfehérjének keményre felvert habjával, amelybe habverés közben 3 deka porcukrot is belevertünk. Egy személyre szóló 12 darab kis pudingformát vajjal kikenünk, cukorral kihintjük, félig megtöltjük, adunk be 3-4 szem cseresznye- vagy meggykompótot, 3/4 részig töltjük a daramasszával és vízfürdőben a sütőben, befödetlenül 16 perc alatt megsütjük. Tálaláskor tetszés szerinti gyümölcsízzel vagy sodóval leöntjük.
A Gasztronómia rovatban Kovacsics Mátyás rovatvezető a Bécsi Nemzetközi Szakácsművészeti Kiállítás néhány kiváló desszertreceptjéből szemlézett. Íme:
Nagyapó felfujt: 12 személyre 1 liter tejet 1/4 rúd kettéhasított vaniliával felforralunk, kavarás közben beleszórunk 10 deka finom darát és állandó keverés mellett megfőzzük és kihütjük. 10 deka vajat 5 deka cukrot és 6 tojássárgáját habosra keverünk, aztán összevegyítjük a kihült darával, végül elegyítjük a 6 tojásfehérjének keményre felvert habjával, amelybe habverés közben 3 deka porcukrot is belevertünk. Egy személyre szóló 12 darab kis pudingformát vajjal kikenünk, cukorral kihintjük, félig megtöltjük, adunk be 3-4 szem cseresznye- vagy meggykompótot, 3/4 részig töltjük a daramasszával és vízfürdőben a sütőben, befödetlenül 16 perc alatt megsütjük. Tálaláskor tetszés szerinti gyümölcsízzel vagy sodóval leöntjük.
A Gasztronómia rovatban Kovacsics Mátyás rovatvezető a Bécsi Nemzetközi Szakácsművészeti Kiállítás néhány kiváló desszertreceptjéből szemlézett. Íme:
Nagyapó felfujt: 12 személyre 1 liter tejet 1/4 rúd kettéhasított vaniliával felforralunk, kavarás közben beleszórunk 10 deka finom darát és állandó keverés mellett megfőzzük és kihütjük. 10 deka vajat 5 deka cukrot és 6 tojássárgáját habosra keverünk, aztán összevegyítjük a kihült darával, végül elegyítjük a 6 tojásfehérjének keményre felvert habjával, amelybe habverés közben 3 deka porcukrot is belevertünk. Egy személyre szóló 12 darab kis pudingformát vajjal kikenünk, cukorral kihintjük, félig megtöltjük, adunk be 3-4 szem cseresznye- vagy meggykompótot, 3/4 részig töltjük a daramasszával és vízfürdőben a sütőben, befödetlenül 16 perc alatt megsütjük. Tálaláskor tetszés szerinti gyümölcsízzel vagy sodóval leöntjük.
Nagyapó felfujt: 12 személyre 1 liter tejet 1/4 rúd kettéhasított vaniliával felforralunk, kavarás közben beleszórunk 10 deka finom darát és állandó keverés mellett megfőzzük és kihütjük. 10 deka vajat 5 deka cukrot és 6 tojássárgáját habosra keverünk, aztán összevegyítjük a kihült darával, végül elegyítjük a 6 tojásfehérjének keményre felvert habjával, amelybe habverés közben 3 deka porcukrot is belevertünk. Egy személyre szóló 12 darab kis pudingformát vajjal kikenünk, cukorral kihintjük, félig megtöltjük, adunk be 3-4 szem cseresznye- vagy meggykompótot, 3/4 részig töltjük a daramasszával és vízfürdőben a sütőben, befödetlenül 16 perc alatt megsütjük. Tálaláskor tetszés szerinti gyümölcsízzel vagy sodóval leöntjük.
Nagyapó felfujt: 12 személyre 1 liter tejet 1/4 rúd kettéhasított vaniliával felforralunk, kavarás közben beleszórunk 10 deka finom darát és állandó keverés mellett megfőzzük és kihütjük. 10 deka vajat 5 deka cukrot és 6 tojássárgáját habosra keverünk, aztán összevegyítjük a kihült darával, végül elegyítjük a 6 tojásfehérjének keményre felvert habjával, amelybe habverés közben 3 deka porcukrot is belevertünk. Egy személyre szóló 12 darab kis pudingformát vajjal kikenünk, cukorral kihintjük, félig megtöltjük, adunk be 3-4 szem cseresznye- vagy meggykompótot, 3/4 részig töltjük a daramasszával és vízfürdőben a sütőben, befödetlenül 16 perc alatt megsütjük. Tálaláskor tetszés szerinti gyümölcsízzel vagy sodóval leöntjük.