Laza

2007.06.21. 02:29

A dédi ízöröksége

Lovasberény - Jól sütő-főző asszony általában több is van egy-egy faluban, de az mégiscsak feltűnő, ha az egyik helyen minden megkérdezett csak egy - fiatal - hölgy nevét emlegeti...

Kovalcsik Katalin

Lovasberényt járva egyik háznál is, másiknál is csak Farkasfalviné Szita Szilvia nevét hallom emlegetni. Hogy ilyen csudás hidegtálakat tud készíteni, meg amolyan fantasztikus tortát sütött valakinek a születésnapjára. A neve alapján a fiatalabb korosztályhoz tartozónak gondolom, de ha tényleg fiatal, hogy szerzett máris ekkora respektet a faluban?

Szilviáékhoz betérve valóban egy harmincas, vörös, ifjú asszonyt találunk, éppen akkor szedi ki a sütőből a szegénykiflit. Amit nem sajnálni kell, nem azért szegény, hanem azon langyosában megenni. Annyira könnyű, roppanós, friss, tetején az enyhe, majd egyre intenzívebbé váló sós ízbe a kissé megpörkölődött köménymagíz vegyül... szóval az első darab bekebelezése után egyből azt gondolom, ha a jó háziasszonyt a sós süteményével mérnék, vendéglátónk máris jelentkezhetne az első díjért.

Szilvia készségesen megosztja a receptet is. A hozzávalók roppant egyszerűek: 70 deka liszt, fél liter tej, egy csomag élesztő, 3 kanál cukor, 2 teáskanál só, diónyi zsír, tetejére a kenéshez egy tojássárgája és némi köménymag (vagy szezámmag) megszórni. Az élesztőt felfuttatjuk egy pici cukorral kevert tejben és a liszt tetejére öntjük. A többi hozzávalót a maradék langyos tejbe keverjük, majd a liszthez öntjük. Hat cipót formálunk a tésztából és 20 percig ruha alatt pihentetjük. Utána félcentis körökre nyújtjuk ki a cipókat s mindegyiket nyolc cikkre vágjuk. Megzsírozzuk, kifli formára feltekerjük. Kizsírozott tepsibe illő távolságra lerakjuk, tojással megkenjük, mgsózzuk, meghintjük a maggal - mehet a sütőbe.

A szegénykifli receptje egyébként a szintén kitűnően főző, igen idős kort megért dédmamától hagyományozódik. Szilvia 86 éves nagymamája még manapság is süti, ahogy a dédi akkurátus betűivel megírt, régi süteményes, receptes füzetének egyéb darabjait is. A legtöbbjének neve sincs, gazdájuk csak a hozzávalókat firkantotta le sietősen, de nem is volt többre szüksége. Sem ő, sem a lánya nem méricskéltek, szemre és marokra tették a tésztába a lisztet, cukrot, egyebet. Süteményeik egyszerű hozzávalókból, az időt nem sajnálva készültek. Őszibarack, hókifli, emeletes pogácsa, kosárka, töltött mézes, lipcsei, szilveszteri legényfogó, sigilium, rezgő túrós, cseszkó kókuszos, csodatorta... - Szilvia is valamennyit sütötte, ismeri. Ő maga 92-ben végzett vendéglátósként, a hidegtálas tudást a Köfém-konyháról hozta magával. Különböző eseményekre nem csak a szűkebb környékről, de még Veszprémből is hívják.

- Ahol csak eszem és ízlik valami, elkérem a receptjét - mesél a szakma alakította gyűjtőszenvedélyről a kétgyermekes anyuka, aki iskolái után a helyi óvoda konyháján dolgozott. Ha nagy lakodalomba hívják, esetileg a szobafestő férjét is segítségül hívja a hidegtálak kidíszítéséhez. Fiainak is gyakran süt - így hagyományozódik náluk a dédanyai ízes örökség.A szegénykiflit

a család nőtagjai ma is gyakran készítik, ahogy a dédmama többi sütijét is

Szilviáékhoz betérve valóban egy harmincas, vörös, ifjú asszonyt találunk, éppen akkor szedi ki a sütőből a szegénykiflit. Amit nem sajnálni kell, nem azért szegény, hanem azon langyosában megenni. Annyira könnyű, roppanós, friss, tetején az enyhe, majd egyre intenzívebbé váló sós ízbe a kissé megpörkölődött köménymagíz vegyül... szóval az első darab bekebelezése után egyből azt gondolom, ha a jó háziasszonyt a sós süteményével mérnék, vendéglátónk máris jelentkezhetne az első díjért.

Szilvia készségesen megosztja a receptet is. A hozzávalók roppant egyszerűek: 70 deka liszt, fél liter tej, egy csomag élesztő, 3 kanál cukor, 2 teáskanál só, diónyi zsír, tetejére a kenéshez egy tojássárgája és némi köménymag (vagy szezámmag) megszórni. Az élesztőt felfuttatjuk egy pici cukorral kevert tejben és a liszt tetejére öntjük. A többi hozzávalót a maradék langyos tejbe keverjük, majd a liszthez öntjük. Hat cipót formálunk a tésztából és 20 percig ruha alatt pihentetjük. Utána félcentis körökre nyújtjuk ki a cipókat s mindegyiket nyolc cikkre vágjuk. Megzsírozzuk, kifli formára feltekerjük. Kizsírozott tepsibe illő távolságra lerakjuk, tojással megkenjük, mgsózzuk, meghintjük a maggal - mehet a sütőbe.

A szegénykifli receptje egyébként a szintén kitűnően főző, igen idős kort megért dédmamától hagyományozódik. Szilvia 86 éves nagymamája még manapság is süti, ahogy a dédi akkurátus betűivel megírt, régi süteményes, receptes füzetének egyéb darabjait is. A legtöbbjének neve sincs, gazdájuk csak a hozzávalókat firkantotta le sietősen, de nem is volt többre szüksége. Sem ő, sem a lánya nem méricskéltek, szemre és marokra tették a tésztába a lisztet, cukrot, egyebet. Süteményeik egyszerű hozzávalókból, az időt nem sajnálva készültek. Őszibarack, hókifli, emeletes pogácsa, kosárka, töltött mézes, lipcsei, szilveszteri legényfogó, sigilium, rezgő túrós, cseszkó kókuszos, csodatorta... - Szilvia is valamennyit sütötte, ismeri. Ő maga 92-ben végzett vendéglátósként, a hidegtálas tudást a Köfém-konyháról hozta magával. Különböző eseményekre nem csak a szűkebb környékről, de még Veszprémből is hívják.

- Ahol csak eszem és ízlik valami, elkérem a receptjét - mesél a szakma alakította gyűjtőszenvedélyről a kétgyermekes anyuka, aki iskolái után a helyi óvoda konyháján dolgozott. Ha nagy lakodalomba hívják, esetileg a szobafestő férjét is segítségül hívja a hidegtálak kidíszítéséhez. Fiainak is gyakran süt - így hagyományozódik náluk a dédanyai ízes örökség.A szegénykiflit

a család nőtagjai ma is gyakran készítik, ahogy a dédmama többi sütijét is

Szilviáékhoz betérve valóban egy harmincas, vörös, ifjú asszonyt találunk, éppen akkor szedi ki a sütőből a szegénykiflit. Amit nem sajnálni kell, nem azért szegény, hanem azon langyosában megenni. Annyira könnyű, roppanós, friss, tetején az enyhe, majd egyre intenzívebbé váló sós ízbe a kissé megpörkölődött köménymagíz vegyül... szóval az első darab bekebelezése után egyből azt gondolom, ha a jó háziasszonyt a sós süteményével mérnék, vendéglátónk máris jelentkezhetne az első díjért.

Szilvia készségesen megosztja a receptet is. A hozzávalók roppant egyszerűek: 70 deka liszt, fél liter tej, egy csomag élesztő, 3 kanál cukor, 2 teáskanál só, diónyi zsír, tetejére a kenéshez egy tojássárgája és némi köménymag (vagy szezámmag) megszórni. Az élesztőt felfuttatjuk egy pici cukorral kevert tejben és a liszt tetejére öntjük. A többi hozzávalót a maradék langyos tejbe keverjük, majd a liszthez öntjük. Hat cipót formálunk a tésztából és 20 percig ruha alatt pihentetjük. Utána félcentis körökre nyújtjuk ki a cipókat s mindegyiket nyolc cikkre vágjuk. Megzsírozzuk, kifli formára feltekerjük. Kizsírozott tepsibe illő távolságra lerakjuk, tojással megkenjük, mgsózzuk, meghintjük a maggal - mehet a sütőbe.

A szegénykifli receptje egyébként a szintén kitűnően főző, igen idős kort megért dédmamától hagyományozódik. Szilvia 86 éves nagymamája még manapság is süti, ahogy a dédi akkurátus betűivel megírt, régi süteményes, receptes füzetének egyéb darabjait is. A legtöbbjének neve sincs, gazdájuk csak a hozzávalókat firkantotta le sietősen, de nem is volt többre szüksége. Sem ő, sem a lánya nem méricskéltek, szemre és marokra tették a tésztába a lisztet, cukrot, egyebet. Süteményeik egyszerű hozzávalókból, az időt nem sajnálva készültek. Őszibarack, hókifli, emeletes pogácsa, kosárka, töltött mézes, lipcsei, szilveszteri legényfogó, sigilium, rezgő túrós, cseszkó kókuszos, csodatorta... - Szilvia is valamennyit sütötte, ismeri. Ő maga 92-ben végzett vendéglátósként, a hidegtálas tudást a Köfém-konyháról hozta magával. Különböző eseményekre nem csak a szűkebb környékről, de még Veszprémből is hívják.

- Ahol csak eszem és ízlik valami, elkérem a receptjét - mesél a szakma alakította gyűjtőszenvedélyről a kétgyermekes anyuka, aki iskolái után a helyi óvoda konyháján dolgozott. Ha nagy lakodalomba hívják, esetileg a szobafestő férjét is segítségül hívja a hidegtálak kidíszítéséhez. Fiainak is gyakran süt - így hagyományozódik náluk a dédanyai ízes örökség.A szegénykiflit

a család nőtagjai ma is gyakran készítik, ahogy a dédmama többi sütijét is

Szilvia készségesen megosztja a receptet is. A hozzávalók roppant egyszerűek: 70 deka liszt, fél liter tej, egy csomag élesztő, 3 kanál cukor, 2 teáskanál só, diónyi zsír, tetejére a kenéshez egy tojássárgája és némi köménymag (vagy szezámmag) megszórni. Az élesztőt felfuttatjuk egy pici cukorral kevert tejben és a liszt tetejére öntjük. A többi hozzávalót a maradék langyos tejbe keverjük, majd a liszthez öntjük. Hat cipót formálunk a tésztából és 20 percig ruha alatt pihentetjük. Utána félcentis körökre nyújtjuk ki a cipókat s mindegyiket nyolc cikkre vágjuk. Megzsírozzuk, kifli formára feltekerjük. Kizsírozott tepsibe illő távolságra lerakjuk, tojással megkenjük, mgsózzuk, meghintjük a maggal - mehet a sütőbe.

A szegénykifli receptje egyébként a szintén kitűnően főző, igen idős kort megért dédmamától hagyományozódik. Szilvia 86 éves nagymamája még manapság is süti, ahogy a dédi akkurátus betűivel megírt, régi süteményes, receptes füzetének egyéb darabjait is. A legtöbbjének neve sincs, gazdájuk csak a hozzávalókat firkantotta le sietősen, de nem is volt többre szüksége. Sem ő, sem a lánya nem méricskéltek, szemre és marokra tették a tésztába a lisztet, cukrot, egyebet. Süteményeik egyszerű hozzávalókból, az időt nem sajnálva készültek. Őszibarack, hókifli, emeletes pogácsa, kosárka, töltött mézes, lipcsei, szilveszteri legényfogó, sigilium, rezgő túrós, cseszkó kókuszos, csodatorta... - Szilvia is valamennyit sütötte, ismeri. Ő maga 92-ben végzett vendéglátósként, a hidegtálas tudást a Köfém-konyháról hozta magával. Különböző eseményekre nem csak a szűkebb környékről, de még Veszprémből is hívják.

- Ahol csak eszem és ízlik valami, elkérem a receptjét - mesél a szakma alakította gyűjtőszenvedélyről a kétgyermekes anyuka, aki iskolái után a helyi óvoda konyháján dolgozott. Ha nagy lakodalomba hívják, esetileg a szobafestő férjét is segítségül hívja a hidegtálak kidíszítéséhez. Fiainak is gyakran süt - így hagyományozódik náluk a dédanyai ízes örökség.A szegénykiflit

a család nőtagjai ma is gyakran készítik, ahogy a dédmama többi sütijét is

Szilvia készségesen megosztja a receptet is. A hozzávalók roppant egyszerűek: 70 deka liszt, fél liter tej, egy csomag élesztő, 3 kanál cukor, 2 teáskanál só, diónyi zsír, tetejére a kenéshez egy tojássárgája és némi köménymag (vagy szezámmag) megszórni. Az élesztőt felfuttatjuk egy pici cukorral kevert tejben és a liszt tetejére öntjük. A többi hozzávalót a maradék langyos tejbe keverjük, majd a liszthez öntjük. Hat cipót formálunk a tésztából és 20 percig ruha alatt pihentetjük. Utána félcentis körökre nyújtjuk ki a cipókat s mindegyiket nyolc cikkre vágjuk. Megzsírozzuk, kifli formára feltekerjük. Kizsírozott tepsibe illő távolságra lerakjuk, tojással megkenjük, mgsózzuk, meghintjük a maggal - mehet a sütőbe.

A szegénykifli receptje egyébként a szintén kitűnően főző, igen idős kort megért dédmamától hagyományozódik. Szilvia 86 éves nagymamája még manapság is süti, ahogy a dédi akkurátus betűivel megírt, régi süteményes, receptes füzetének egyéb darabjait is. A legtöbbjének neve sincs, gazdájuk csak a hozzávalókat firkantotta le sietősen, de nem is volt többre szüksége. Sem ő, sem a lánya nem méricskéltek, szemre és marokra tették a tésztába a lisztet, cukrot, egyebet. Süteményeik egyszerű hozzávalókból, az időt nem sajnálva készültek. Őszibarack, hókifli, emeletes pogácsa, kosárka, töltött mézes, lipcsei, szilveszteri legényfogó, sigilium, rezgő túrós, cseszkó kókuszos, csodatorta... - Szilvia is valamennyit sütötte, ismeri. Ő maga 92-ben végzett vendéglátósként, a hidegtálas tudást a Köfém-konyháról hozta magával. Különböző eseményekre nem csak a szűkebb környékről, de még Veszprémből is hívják.

- Ahol csak eszem és ízlik valami, elkérem a receptjét - mesél a szakma alakította gyűjtőszenvedélyről a kétgyermekes anyuka, aki iskolái után a helyi óvoda konyháján dolgozott. Ha nagy lakodalomba hívják, esetileg a szobafestő férjét is segítségül hívja a hidegtálak kidíszítéséhez. Fiainak is gyakran süt - így hagyományozódik náluk a dédanyai ízes örökség.A szegénykiflit

a család nőtagjai ma is gyakran készítik, ahogy a dédmama többi sütijét is

A szegénykifli receptje egyébként a szintén kitűnően főző, igen idős kort megért dédmamától hagyományozódik. Szilvia 86 éves nagymamája még manapság is süti, ahogy a dédi akkurátus betűivel megírt, régi süteményes, receptes füzetének egyéb darabjait is. A legtöbbjének neve sincs, gazdájuk csak a hozzávalókat firkantotta le sietősen, de nem is volt többre szüksége. Sem ő, sem a lánya nem méricskéltek, szemre és marokra tették a tésztába a lisztet, cukrot, egyebet. Süteményeik egyszerű hozzávalókból, az időt nem sajnálva készültek. Őszibarack, hókifli, emeletes pogácsa, kosárka, töltött mézes, lipcsei, szilveszteri legényfogó, sigilium, rezgő túrós, cseszkó kókuszos, csodatorta... - Szilvia is valamennyit sütötte, ismeri. Ő maga 92-ben végzett vendéglátósként, a hidegtálas tudást a Köfém-konyháról hozta magával. Különböző eseményekre nem csak a szűkebb környékről, de még Veszprémből is hívják.

- Ahol csak eszem és ízlik valami, elkérem a receptjét - mesél a szakma alakította gyűjtőszenvedélyről a kétgyermekes anyuka, aki iskolái után a helyi óvoda konyháján dolgozott. Ha nagy lakodalomba hívják, esetileg a szobafestő férjét is segítségül hívja a hidegtálak kidíszítéséhez. Fiainak is gyakran süt - így hagyományozódik náluk a dédanyai ízes örökség.A szegénykiflit

a család nőtagjai ma is gyakran készítik, ahogy a dédmama többi sütijét is

A szegénykifli receptje egyébként a szintén kitűnően főző, igen idős kort megért dédmamától hagyományozódik. Szilvia 86 éves nagymamája még manapság is süti, ahogy a dédi akkurátus betűivel megírt, régi süteményes, receptes füzetének egyéb darabjait is. A legtöbbjének neve sincs, gazdájuk csak a hozzávalókat firkantotta le sietősen, de nem is volt többre szüksége. Sem ő, sem a lánya nem méricskéltek, szemre és marokra tették a tésztába a lisztet, cukrot, egyebet. Süteményeik egyszerű hozzávalókból, az időt nem sajnálva készültek. Őszibarack, hókifli, emeletes pogácsa, kosárka, töltött mézes, lipcsei, szilveszteri legényfogó, sigilium, rezgő túrós, cseszkó kókuszos, csodatorta... - Szilvia is valamennyit sütötte, ismeri. Ő maga 92-ben végzett vendéglátósként, a hidegtálas tudást a Köfém-konyháról hozta magával. Különböző eseményekre nem csak a szűkebb környékről, de még Veszprémből is hívják.

- Ahol csak eszem és ízlik valami, elkérem a receptjét - mesél a szakma alakította gyűjtőszenvedélyről a kétgyermekes anyuka, aki iskolái után a helyi óvoda konyháján dolgozott. Ha nagy lakodalomba hívják, esetileg a szobafestő férjét is segítségül hívja a hidegtálak kidíszítéséhez. Fiainak is gyakran süt - így hagyományozódik náluk a dédanyai ízes örökség.A szegénykiflit

a család nőtagjai ma is gyakran készítik, ahogy a dédmama többi sütijét is

- Ahol csak eszem és ízlik valami, elkérem a receptjét - mesél a szakma alakította gyűjtőszenvedélyről a kétgyermekes anyuka, aki iskolái után a helyi óvoda konyháján dolgozott. Ha nagy lakodalomba hívják, esetileg a szobafestő férjét is segítségül hívja a hidegtálak kidíszítéséhez. Fiainak is gyakran süt - így hagyományozódik náluk a dédanyai ízes örökség.A szegénykiflit

a család nőtagjai ma is gyakran készítik, ahogy a dédmama többi sütijét is

- Ahol csak eszem és ízlik valami, elkérem a receptjét - mesél a szakma alakította gyűjtőszenvedélyről a kétgyermekes anyuka, aki iskolái után a helyi óvoda konyháján dolgozott. Ha nagy lakodalomba hívják, esetileg a szobafestő férjét is segítségül hívja a hidegtálak kidíszítéséhez. Fiainak is gyakran süt - így hagyományozódik náluk a dédanyai ízes örökség.A szegénykiflit

a család nőtagjai ma is gyakran készítik, ahogy a dédmama többi sütijét is

a család nőtagjai ma is gyakran készítik, ahogy a dédmama többi sütijét is

a család nőtagjai ma is gyakran készítik, ahogy a dédmama többi sütijét is

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!