Lajoskomárom

2014.08.28. 14:30

50 éves az iskola

Lajoskomárom - Ötven éves a lajoskomáromi általános iskola épülete. A jubileumra egy komoly kiadvány született.

Házi Péter

– 1964 szeptemberében, mint 5. osztályos kisdiák, társaimmal együtt boldogan vettük birtokba a gesztenyefasori új iskolát. Mintha tegnap lett volna, pedig éppen ötven éve történt. Később, iskolaigazgatóként is sokat töprengtem, miként lehetne méltó módon megünnepelni az évfordulót – e szavakkal indította beszédét Tóth Béláné az iskola történetét bemutató, most elkészült kiadvány ünnepségén.

Az Ördögkerék Néptáncegyüttes is fellépett az iskola ötven évéről szóló könyv bemutatója előtt.

Fotó: Házi Péter

Tóth Béláné „rekordernek" számít, hiszen a lajoskomáromi iskola ötven évéből – diákként, majd tanárként – negyvennégyet töltött a falai között, ennyivel senki sem dicsekedhet. Nem véletlenül érezte hát úgy, az ő feladata a könyv elkészítésének elindítása. Kérő szavára volt kollégái mind igent mondtak, felkeresték az egykori diákokat, tanárokat, s nagyon sokan vállalták, hogy emlékeiket, kedves, máig ható sztorijaikat megírják. Így például olvashatunk a ma már legendásnak számító nyári táborokról, a lajosi diákotthonról és persze a tanárokról, no meg a diákok csínytevéseiről is.

Tóth Béláné egykori iskolaigazgató kérésére mindenki igent mondott. Fotó: Házi Péter

Arról, hogy 1989-ben elkészült a gyönyörű, akkor még ritkaságszámba menő tornaterem, s így megszűntek a „folyosói tornaórák". Vagy éppen a zene-, később a néptánctagozat elindulásáról, amelyeknek köszönhetően ma is kiváló táncosok kerülnek ki az iskolából. Az iskolából, amely gyönyörű zöld környezetben fekszik, a megye talán legszebb gesztenyefasora által övezve. Amiként a könyv egyik szerzője, Varsányiné Kozma Judit fogalmaz: „Úgy érzem, égi kegyelem volt, hogy ebbe az érték- és mértéktartó faluközösségbe születhettem, itt kaptam a máig tartó útravalót, innen indulhattam el és ebbe a nyugodt légkörbe térhetek vissza, ha elegem van a városi élet zajából."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!