Kultúra

2009.06.30. 02:29

Zenével építkezni

Székesfehérvár - Sokáig váratott magára, de a barátok, ismerősök unszolására elkészült Cserta Gábor énekelt verseket tartalmazó CD-je, amelyet még januárban mutattak be.

Bokros Judit

A Fölépítjük a templomot című CD létrejötte családi összefogás eredménye, hiszen elkészítésének, kiadatásának költségeit Csertáék állták. Amint azt Cserta Gábortól megtudom, nem akart pályázni, támogatókra hagyatkozni, inkább mindent maguk oldottak meg. Fia, Gábor tervezte, fotózta a borítót, amit ők másoltak, ők vették a lemezeket, és saját stúdióban vették föl a hanganyagot.

Ezért nem kapható boltban a kiadvány, az elkészült 300 példány ingyen, ajándékként vándorol kézről kézre, s hat szívről szívre. Merthogy nagyon szép anyag jött össze, én legalábbis nehezen tudtam kivenni a lejátszóból a zenés versfeldolgozásokat, amelyek nagyon emberi gondolatokat, érzelmeket közvetítenek. Cserta Gábor barátok, ismerősök unszolásának engedve - de nyilván a maga örömére is - alkotta meg a CD-t. S hogy mióta zenél?

- Gyerekkorom óta játszom hangszereken, könnyűzenével kezdtem. Amit tudtam, összeszedtem másoktól, ez már csak azért is ment könnyen, mert a zene közel áll a matematikához. Én pedig villamos ember vagyok, számítástechnikát végeztem a Kandó főiskolán. Nem véletlen az sem, hogy sok matematikus szeret zenélni és fordítva: a tehetséges zenészek jók a matematikában is. Ennek oka, hogy a zenében sok szabályszerűség, ismétlődés van, akárcsak a matematikában - fogalmaz Cserta Gábor, aki a távközlésben dolgozik.

- Versmegzenésítésekkel a nyolcvanas évek táján kezdtem el foglalkozni. Szent-Györgyi Albert Psaulmus Humanus versciklusa volt az egyik, amelyet elsőként feldolgoztam. Ezt lefordították magyarra, s a hét zsoltárból álló ciklust zenésítettem meg a nyolcvanas évek vége felé. Nagyon sokat köszönhetek a Vörösmarty Társaságnak és elnökének, Bakonyi Istvánnak is, aki sokszor kért tőlem versfeldolgozásokat. Többnyire ebből jöttek össze a CD-n hallható számok, amelyeket úgy válogattam össze az elmúlt húsz év terméséből. Nyilván olyanokat választottam, amelyek mondanivalójával azonosulni tudok - mondja a szerző, aki sokáig érlelte, tartogatta ezt az összegzést. Miért?

- Hiányzik belőlem az a fajta exhibicionizmus, amellyel el tudnám adni magamat, és sosem gondoltam, hogy e dalok akkora értéket hordoznának, amiért érdemes lenne kiadni őket - állítja Cserta Gábor, aki négy gyermekét is szerénységre nevelte. Fiai - akiket a fehérvári zeneszerető közönségből sokan ismerhetnek - szintén megtanultak zenélni: ifj. Cserta Gábor a színházban dolgozott, Cserta Balázs pedig népzenei vonalon elindulva, majd a dzsesszműfajban is elmerülve a mai napig több sikeres zenekarban játszik (például Modern Art Orchestra, Fabula Rasa, Galiba, Albatross, Coco Loco). A Fölépítjük a templomot CD-n ők zenélnek édesapjukkal, de közreműködik rajta Szakáll Béla (ütős hangszerek), Korb Attila (kornett, harsona), Kovács Péter (tuba), sőt, Cserta Gábor lánya, Katalin mint kórustag.

Habár ez az első, de talán nem az utolsó Cserta-lemez, hiszen megzenésített vagy feldolgozásra váró vers még van bőven, s ha azok is olyan szépen szólnak, mint azok, amelyek a CD-n helyet kaptak, a szerző bízhat benne: nem meddő vállalkozás a szellemi építkezés eme formája...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!