A nagyinterjú bizalmi kérdés

2018.01.31. 07:30

A Vörösmarty Társaság mutatta be Vakler Lajos Fehérvári beszélgetések című könyvét

Többszáz beszélgetés közül válogatta ki vadonatúj interjúkötetének több mint ötven darabját Vakler Lajos, újságíró.

Majer Tamás

as

Lukácsy József nyitotta meg a könyvbemutatót.

– A mai este egy fordított helyzet – kezdett bele mondandójába a házigazda Vörösmarty Társaságot képviselve az irodalmár. Arról értekezett, hogy máskor éppen Vakler Lajos és kollégái azok, akik az ő estjeik ünnepélyességét kiteljesítik, hírértékét növelik vagy megteremtik.

– Ma este mi ünnepelünk téged, Lajos – fogalmazott.

Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke az általa írt előszót olvasta fel a telt háznyi közönség előtt.

– Vakler Lajos titka, hogy a műfaj legfontosabb feltételének is megfelel: tiszteli és szereti a beszélgető társait – méltatta a szerzőt Bobory.

Lapunk még a bemutató előtt kérdezhette Vakler Lajost a könyvről, amelynek írásai közül a legrégebbi 2014-ből való, a zöme 2015-ben és 2016-ban készült.

Vakler Lajos úgy tartja, olyan embereket kérdezhetett, akik a saját hivatásukban kivételesek. A megszokottól eltérő módon akarta megszólítani őket.

– Ha kap valaki egy kitüntetést, elsorolják az életútját. Nekem több kell! Ezek a beszélgetések mindig feszesek, és van mélységük – nyilatkozta lapunknak.

Bobory Zoltán író, költő (balra) faggatta könyvéről, újságírásról, kultúráról Vakler Lajost Fotó: Nagy N.

Vakler Lajos úgy véli, hogy nagyon sokan vidékinek tekintenek bennünket. Ezen a falon nehéz ugyan áttörni, de nem lehetetlen. Makk Károly filmrendezővel készült találkozását hozta fel erre példaként.

– Budapesten kialakult, beágyazódott egy kultúrkör, ahol vannak sztár beszélgetőtársaik, szakújságíróik az alkotóknak. Makk Károly azt mondta nekem, hogy az első rossz kérdésnél feláll – emlékezett vissza a Fehérvár Médiacentrum újságírója. Nos, Makk Károly nem hagyta faképnél a „vidéki” zsurnalisztát, aki számára megtiszteltetés volt, hogy a filmrendező – betegsége idején – meghagyta: búcsúztatóján Vakler Lajos filmjét vetítsék! E portréfilmben elhangzó beszélgetés alapján íródott a kötetben olvasható Makk Károly-interjú.

A Fehérvári beszélgetések című kötet nagyobb része székesfehérvári kötődésű emberekkel készült, evégett tettük fel a kérdést a szerzőjének, ha néhány évtized múltán fellapozzuk ezt a könyvet, vajon milyen Székesfehérvárról kapunk tudósítást.

– Befogadó Székesfehérvárról. Az a kulturális közeg, amely Fehérvárt jellemzi, egyedülálló – jelentette ki Vakler Lajos, aki szerint a város irodalmi és zenei élete is kivételes. Ezt bizonyítják a város programjai, s a városba oly’ gyakran visszatérő olyan nagyságok megjelenése, mint például Tolcsvay Béla vagy éppen a Misztrál Együttes, a sor folytatható.

Vakler Lajos saját bevallása szerint újságíróként már szinte minden elismerést megkapott.

– Ez a könyv más. Ez a könyv bizalmi kérdés – húzta alá. – A legnehezebb ilyen esetben – amikor kontroll nélkül csinál az ember valamit –, hitelesnek maradni, hogy minden egyes leírt szó, jelzős szerkezet hiteles maradjon. Hiszen előbb-utóbb a kezükbe kerül azoknak, akikkel beszéltem – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában