Kultúra

2016.11.21. 17:19

Vitay, a becsületes tábornok szerepében Trokán Péter

Abigél – van, akinek ez csak egy név, másoknak azonban egyet jelent Szabó Magda azóta is nagysikerű regényével, valamint annak ugyancsak nagyon népszerű tévéfilmes változatával.

Bokros Judit

A regényből azóta készült musical is, nemrég pedig az 1978-as tévésorozat egyik főszereplője, Bánfalvy Ágnes stúdiója vitte színre a művet, a Vörösmarty Színház igazgatójának, Szikora Jánosnak a rendezésében. Ebben a változatban Vitay tábornokot játssza Trokán Péter Jászai Mari-díjas színművész, aki így nyilatkozott a szerepről:

- Viszonylag könnyű dolgom volt, mert egy nagyon jól megírt szerepről van szó. Vitay tábornok alakja a becsületes magyar értelmiségi embert, katonát mintázza, aki sokat tesz hazája érdekében a 2. világháborúban. Ő és a hozzá hasonlók az ország megmentéséért küzdöttek, s az, hogy ez mégsem sikerült, nem rajtuk múlt. A szöveg szinte ugyanaz, mint az eredeti, csupán egy kicsit kellett húzni belőle ebben a változatban – mondta Trokán Péter, hozzátéve: a tévéfilmben látható Vitay-alakítás nem befolyásolta a szerep megformálásában. Úgy véli, hogy az Abigél című filmben annyira zseniálisan játszottak az intézetben nevelkedő lányokat megformáló színésznők – köztük Bánfalvy Ági, aki a színműben is fellép Horn Mici szerepében -, hogy a közönség inkább rájuk emlékszik.

Trokán Péter Jászai Mari-díjas színművész, egy másik szerepben Fotó: VN

Trokán Péter olyan, a fiatalabb generációt képviselő színészekkel játszik együtt, mint például Száraz Dénes vagy Kiss Ramóna. Velük is jó volt együtt dolgozni – tette hozzá a színművész -, ami nagyban köszönhető a rendezőnek, Szikora Jánosnak.

Trokán Pétert utoljára 2013-ban, a koronázási szertartásjátékban láthatta a fehérvári közönség, a színházban azonban emlékei szerint még az 1990-es években lépett föl. Most ismét lesz alkalom helyben látni a nagyszerű színművészt.

A Bánfalvy Stúdió Abigél című előadását Székesfehérváron november 25-én, pénteken 19 órától mutatják be az Alba Regia Sportcsarnokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!