Kultúra

2006.07.07. 02:28

Vissza az ősi gyökerekhez

Kulcs - A Mesterségek bölcsője alkotónapok keretében zajló kulturális fesztivál egyik fő attrakciója Baráth Gabriella kiállítása.

Koczka Katalin

A Mesterségek bölcsője alkotónapok keretében zajló kulturális fesztivál egyik fő attrakciója Baráth Gabriella kiállítása.wbilduntA kiállítást vasárnapig láthatja a közönség a CsászártanyánFotó Tóth D. Gábor Az ősmagyar mondavilágból táplálkozó festmények és plasztikák különös energiát sugároznak magukból. Nemkülönben az alkotóművész, aki maga nyitotta meg tárlatát, melynek A sámán útja címet adta. A Székesfehérváron, majd Fehérvárcsurgón is élt művésznő festő-restaurátor szakon végzett, majd évekig a megyeszékhely múzeumában dolgozott. Most Szentmártonkátán készül letelepedni. Húsz éve fest. A magyar őstörténetiség, a múlt tárgyi emlékei régen vonzzák. Mint megnyitójában fogalmazott, nemzetünknek vissza kell találnia az ősi gyökerekhez, amitől magabiztossá, konkréttá válik a lélek. Alkotó és gyógyító embernek vallja magát, aki sokaknak segít eltévedt világlátásuk helyreállításában, önértékelési problémáik megoldásában is. Véleménye szerint a magyar ábrá- zoláskultúra ugyanazokat a szimbólumokat és energiákat hordozza, mint a mindinkább terjedő feng-shui, csak sokkal erősebben. Mindenkinek meg kell ismernie ezeket a szimbólumokat, hogy megtalálja köztük a magáét, és annak erejével stabilabb önismeretre tehessen szert, érdekesebbé, színesebbé tehesse a maga világát. Vallja, hogy ha a magyarok a Boldogasszonyhoz imádkoznak, a magyarság életfája új virágot és gyümölcsöt hozhat, lombja kiteljesedik és hatalmas tölggyé fejlődik. A csaknem feledésbe merült fűírással írt szöveg keretezte ősmagyar szimbólumok, szkíta emlékek jelennek meg művein, akárcsak a tarsolylemezeken, hajkorongokon. Az általa kifejlesztett hidegkerámiába gyúrt és a bőrre festett keveréklényekből áradó energiák felszabadíthatják magszerűen zárt tudatállapotunkat, feléleszthetik ősemlékezetünket. Baráth Gabriella szuggesztív, magas fokú mesterségbeli tudásról tanúskodó, őserőtől átitatott alkotásait az alkotónapok zárásáig, azaz vasárnapig láthatja a nagyközönség a kulcsi sportpálya melletti Császártanyán. Kulcs (ko) - A Mesterségek bölcsője alkotónapok keretében zajló kulturális fesztivál egyik fő attrakciója Baráth Gabriella kiállítása.wbilduntA kiállítást vasárnapig láthatja a közönség a CsászártanyánFotó Tóth D. Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!