Kultúra

2015.01.21. 16:08

Változatos programokkal ünneplik a magyar kultúra napját a megyében

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Megyeszerte is különféle programokkal emlékeznek.

Szabó Zoltán

Székesfehérváron, január 22-én 17 órakor a Csók István Képtárban Reisinger János irodalomtörténész tart előadást Kölcsey Ferenc két verséről – tágabb összefüggésben –, Himnuszaink himnusza és a „Vanitatum vanitas" címmel. A Vörösmarty Színházban január 22-én 18 órakor Versünneppel emlékeznek. A műsorban nagy költőink versei hangzanak el, de lesz énekes produkció és zenekarok is fellépnek. Bejelentik a 2015. évi Versünnep kiírását is. Műsorvezetők: Kolti Helga színművész, a Versünnep Alapítvány elnöke, és Takács Bence Ervin előadóművész. A gálán adják át az idei „Pro Cultura Albae Regiae" díját. Január 22-én 19 órakor a Nemes Nagy Ágnes Kollégium a József Attila Középiskolai Kollégiummal közös ünnepi műsorával zárul le a Nemes Nagy Ágnes hét programsorozata.

Martonvásáron Csáky Pál Hit és hűség színjátékát adja elő a Divadlo-Boráros Imre Színház a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ színháztermében január 23-án 19 órától. Szereplők: Boráros Imre Kossuth-díjas színművész, valamint Petrécs Anna és Tarics Péter.

Sárbogárdon, a művelődési központban Szigligeti Ede Liliomfi című zenés vígjátékát a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház díszelőadásban mutatja be január 23-án 18 órakor. A főbb szerepekben Pásztor Tibor, Csernák János, Falati Hedvig, Házi Anita, Máté Krisztián és Gyuriska János látható.

Csákváron, január 24-én 14 órakor a szanatórium kultúrtermében ünnepelnek. Műsort adnak a Gróf Esterházy Móric Általános Iskola tanulói: Hegedűs Péter (vers) és Mönör Máté (gitár), valamint a Venti Chiavi gitártrió.

Polgárdiban január 23-án, 16 órakor kezdődik: Múltidéző diavetítés. A magyar kultúra napja alkalmából verses meséket vetítenek a városi könyvtárban. Csóron január 23-án, 17 órakor kulturális bemutatót tartanak a művelődési házban. a műsorhoz helyi előadók jelentkezését várták, ezért toborzást tartottak vers- és prózamondás,szólóének, kórus, népdal, hangszerjáték, néptánc kategóriákban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!