Kultúra

2017.02.07. 17:10

Vallás nélkül nincs művészet

Bicske - A 2016. évi Forum Képzőművészeti Díjjal még december végén tüntették ki Péter László grafikusművészt, tanárt, illetve a Bicskei Tanuszoda úszómesterét. Az elismerésről, karrierről, illetve a művészetről az alkotóval beszélgettünk.

Laci Patrícia

A Bicskei Tanuszoda úszómestere, Péter László már gyermekkora óta jó viszonyt ápol a művészetekkel, 1983-ban diplomázott a belgrádi Iparművészeti Egyetem festő-grafikai és könyvtervezői szakán. A Székelykevén - mai Szerbia területén - született alkotó a grafikai, s festői munkái mellett írással is foglalkozik.

Magyarországra a délszláv háború kitörésének idején, 1991-ben költözött a családjával, így váratlanul is érte az, amikor megtudta, hogy a szerbiai 2016. évi Forum Képzőművészeti Díjat neki ítélték oda.

Az igazság pillanata című festménye a két fél küzdelmét ábrázolja. A kép közepén lévő bölcső az ingatag viszonyokat szimbolizálja

- Régebben ezt a díjat nem kaphatták meg azok a délvidékiek, akik külföldre költöztek. A délvidéki művészeti életben viszont jelen vagyok 1983 óta. Ismerik a munkásságomat, kiállításokon és művésztelepeken is sűrűn ott vagyok. Ez volt az egyik oka, amiért a díjat megkaptam. A másik oka pedig az volt, hogy több mint hat éve írok Tollrajz címen egy művészeti sorozatot. Ennek a gyümölcse volt az a könyv, ami Tollrajzok címmel tavaly jelent meg - mesélte Péter László.

A művész foglalkozik festészettel, grafikával, installációval, még könyves illusztrációkat is készít. Bár kiszámíthatatlan, mikor kérik fel könyv illusztrálásra, van, amikor nincs ilyen munkája, máskor viszont többet is kell rajzolnia.


Péter László jelentős szerepet vállal a délvidéki művészeti életben. Az alkotó többféle technikát kedvel, a grafika mellett például a festés is közel áll hozzá  Fotó: Péter László

Amellett, hogy Péter László művészeti tevékenységeket végez, az egyik iskolában tanít, s úszómester Bicskén. Mint mondta, elég gyakori, hogy a művészek civil munkát vállalnak, ugyanis az alkotásból csak kevesen tudnak megélni. Erre példának a rézkarckirályként emlegetett Kondor Bélát hozta fel, aki szintén dolgozott az alkotás mellett. Péter Lászlónak azért tetszik az úszómesteri lét, mert a víz közelségében sok gondolat tör rá, s végiggondolja, mit csinál majd szabadidejében, amit általában a művészetnek szentel.

- Ha alkotásról van szó, a jelképi világ és az ősiség felé mozdulok el. A reneszánsz-kori mesterek, sőt az ókori művészek munkáiban is ott van a jelképiség. A hagyományos ábrázolásmódok egyik legnagyobb felfedezése pedig az, hogy vallás nélkül nincs művészet - tette hozzá Péter László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!