tudomány

2017.11.23. 18:23

Új részecskegyorsítója van a Louvre-nak

A felújított szerkezet a műtárgyak eredetét, hitelességét kutatja.

Elindították csütörtökön a világ egyetlen részecskegyorsítóját, amely a művészetet szolgálja, a párizsi Louvre alatt elhelyezett berendezés segíti a szakembereket a műtárgyak eredetének, anyagának, hitelességének feltárásában.

A 37 méter hosszút AGLAE – Accélérateur Grand Louvre d'Analyse Elémentaire – részecskegyorsító 15 méter mélyen van a párizsi múzeum üvegpiramisa alatt.

A múzeumok kutatásaiért és a műtárgyak helyreállításáért felelős francia kutatóközpont 2,1 millió eurót költött az intézményben 1988 óta működő régi részecskegyorsító felújítására, korszerűsítésére, érzékenyebb detektorok elhelyezésére, amelyek segítségével a szakemberek úgy képesek meghatározni egy-egy tárgy összetételét, hogy nem kell semmilyen anyagmintát venni belőle.

„Mostanáig soha nem vizsgáltunk vele festményeket, mert attól féltünk, hogy sugarai megváltoztathatják azok színét”

- mondta Isabelle Pallot-Frossard, a kutatóközpont igazgatója az AFP francia hírügynökségnek.

Az AGLAE részecskegyorsítóban hélium és hidrogén atommagokat gyorsítanak fel másodpercenként 20-30 ezer kilométeres sebességre, majd a vizsgálandó tárgyra irányítják, amely sugárzást bocsát ki, ezt befogják és vizsgálják.

Az új részecskegyorsítóval először római kori rendeleteket vizsgáltak, amelyekre a francia-belga határ közelében fekvő Bavay településen bukkantak.

Az új részecskegyorsító 24 órán át képes működni, szemben elődjével, amelyet csupán napi 10 órán át használhatták a szakemberek.

Címkék#Louvre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!